Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

«Αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου» προτείνει ο Τρισέ λίγο πριν το Συμβούλιο του Eurogroup

thumb
Την ανάγκη ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τρισέ είπε στη γαλλική τηλεόραση: "Η αίσθηση μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι ότι αυτό το Ταμείο πρέπει να αναβαθμισθεί, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Γνωρίζουμε τι σημαίνει ποσοτική αναβάθμιση. Όσον αφορά την ποιοτική αναβάθμιση, αυτή σημαίνει ότι η χρήση του Ταμείου πρέπει να γίνεται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα".
Από την άλλη, στο επίκεντρο των Συμβουλίων  Eurogroup και Ecofin στις Βρυξέλλες τίθενται τη Δευτέρα και την Τρίτη η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η βελτίωση των όρων των χρηματοδοτικών μηχανισμών στήριξης της Ελλάδος και της Ιρλανδίας. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν τις δυνατότητες ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 750 δισ. ευρώ, αλλά και την θεσμική του αναβάθμιση, ώστε υπό συγκεκριμένους όρους και υποθέσεις να στηρίζει άμεσα και αποτελεσματικά τις οικονομίες κρατών μελών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Τέλος, επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι οι αποφάσεις για το Ταμείο να ληφθούν στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στις 4 Φεβρουαρίου, ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου