Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Το εξώδικο που δεν απέσυρε ο Κασσελάκης «έκαψε» την συνάντηση των 5 που ζήτησε ο Πολάκης – Το παρασκήνιο

Δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των 5 υποψηφίων που επιδιώκει από την Τρίτη ο Παύλος Πολάκης και φάνηκε προς στιγμήν να δρομολογεί χθες, έχοντας και το «ναι» από τον Στέφανο Κασσελάκη.
Η προσπάθεια «απέτυχε» όπως διαφαινόταν εξ αρχής, δεδομένου ότι ο πρώην πρόεδρος εμφανιζόταν θετικός, αλλά δεν είχε αποσύρει το εξώδικο.


Και μάλλον αποδείχθηκε μια παρένθεση για τις εντυπώσεις.

Έτσι πλέον το κόμμα – εκτός άλλου απροόπτου – θα πορευθεί κανονικά προς την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο, όπως αποφάσισε την Τρίτη η Πολιτική Γραμματεία.
Μία μέρα πριν την ΚΕ, δηλαδή αύριο Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία.

O Στέφανος Κασσελάκης, μη αποσύροντας το εξώδικο προς το κόμμα, ουσιαστικά «διευκόλυνε» τους υποψηφίους και την πλειοψηφία της Κουμουνδούρου να βάλουν «πάγο».

Εφόσον το εξώδικο παρέμενε στο τραπέζι, η πραγματοποίηση μιας συνάντησης όπως αυτή θα νομιμοποιούσε το εξώδικο Κασσελάκη και θα πετούσε στον κάλαθο των αχρήστων την απόφαση του οργάνου που το επέστρεφε ως απαράδεκτο.

Και κυρίως θα άλλαζε τα δεδομένα, την ώρα που είχαν ενεργοποιηθεί τα ενδεχόμενα του αποκλεισμού της υποψηφιότητας Κασσελάκη ή ακόμη και της διαγραφής του μέσω της επερχόμενης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.


Διευκόλυνε και τον «διαμεσολαβητή» Πολάκη να υποστηρίζει ότι κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενότητα και τον μη αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία.


Την ίδια στιγμή, ο Κασσελάκης δεν απογοήτευσε τους οπαδούς του επιμένοντας στο εξώδικό του στο οποίο δηλώνει «πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Το χρονικό του «θρίλερ» θα γίνει -δε θα γίνει η συνάντηση

Αν και αρχικώς χθες το μεσημέρι η πλευρά Πολάκη γνωστοποιούσε ότι οι Κασσελάκης, Γκλέτσος και Φαραντούρης είναι θετικοί στην συνάντηση που πρότεινε, η δήλωση Φάμελλου μετά την επίσημη κατάθεση της υποψηφιότητας στην Κουμουνδούρου, άλλαξε την εικόνα, καθώς έθετε ως προϋπόθεση η διαδικασία αυτή να τεθεί υπό την αιγίδα του κόμματος και να αποσυρθεί το εξώδικο.



Μάλιστα και ο Παύλος Πολάκης, στη δήλωση που έκανε χθες, καλούσε τον Κασσελάκη «να αποσύρει άμεσα το εξώδικο».

Όμως ο Σωκράτης Φάμελλος έθετε ως προαπαιτούμενο την ανάκληση του εξωδίκου, προκειμένου να προχωρήσει η συνάντηση, ενώ ο Παύλος Πολάκης ουσιαστικά εννοούσε ότι και το θέμα του εξωδίκου θα έμπαινε στο τραπέζι της συνάντησης, μαζί με τη συζήτηση για τον προεκλογικό αγώνα και την διεξαγωγή ντιμπέιτ.

Κατόπιν αυτών από την Κουμουνδούρου δεν άναψε πράσινο φως για να θέσει το κόμμα υπό την αιγίδα του τέτοια συνάντηση.

Παρέπεμπαν:

–αφενός στην προϋπόθεση Φάμελλου, με την οποία αργότερα συντάχθηκαν και οι Φαραντούρης και Γκλέτσος, που δεν είχε ικανοποιηθεί.

Ο Στέφανος Κασσελάκης άλλωστε, με ανάρτησή του στο Χ, έκανε καθαρό ότι δεν αποσύρει το εξώδικο, μολονότι όχι μόνο δήλωνε «παρών» στη συνάντηση αλλά εμφάνισε εαυτόν ότι τηρεί την ομαλότητα και είναι άλλοι εκείνοι που μπορεί να δυναμιτίσουν το κλίμα.

–Αφετέρου στην έλλειψη απαρτίας, ότι δηλαδή εφόσον θα λείπει έστω και ένας υποψήφιος (ο κ. Φαραντούρης θα απουσιάζει στο εξωτερικό) δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Νίκου Παππά, η αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με θέμα το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα, εξαιτίας του ενδεχομένου να γίνει η συνάντηση των 5 την οποία καλούνταν να συντονίσουν ο πρόεδρος της ΚΟ και η γραμματέας της ΚΕ Ράνια Σβίγκου.

Μετά το ναυάγιο, ο Παύλος Πολάκης επέμεινε ότι η συνάντηση θα γίνει κανονικά στις 12:30 όπως είχε συμφωνηθεί το μεσημέρι, επαναλαμβάνοντας ότι «εκεί θα τεθούν όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει».

Ουσιαστικά επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη για το «κάψιμό» της σε «όποιους την υπονομεύσουν με την απουσία τους», φωτογραφίζοντας τον Φάμελλο, τους 87, και το κόμμα. Μίλησε δε για «ύπουλη» προσπάθεια να ακυρωθεί η συνάντηση ώστε να υπηρετηθούν «ιδιοτελή σχέδια».

Ο Παύλος Πολάκης εξ αρχής τήρησε αποστάσεις τόσο από το εξώδικο όσο και από τα περί διαγραφής, ενώ ήταν από αυτούς που διαφώνησαν στην Πολιτική Γραμματεία με τη διεξαγωγή νέας συνεδρίασης της ΚΕ προκειμένου να συζητηθούν οι τρόποι αντίδρασης στο εξώδικο.

Κινούμενος στη λογική ότι ο Κασσελάκης πρέπει να κριθεί πολιτικά και να μην αντιμετωπιστεί με διοικητικά μέτρα, σημείωσε χθες πως δεν θέλει να αποκλείσει τον Κασσελάκη αλλά να τον νικήσει στις κάλπες.

Είναι γνωστό πάντως, πως ο Παύλος Πολάκης έχει την δυσκολία ότι μοιράζεται την ίδια δεξαμενή ψήφων με τον Στέφανο Κασσελάκη, εξ ου και επιδιώκει να εμφανίζεται «ενωτικός» και αποφεύγει να τραβήξει το σχοινί με τον πρώην πρόεδρο, παρά το mea culpa που επαναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα για το ότι τον στήριξε πέρυσι για την εκλογή του στην προεδρία.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα ζητήσει από τον Κασσελάκη να πάρει πίσω το εξώδικο

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Δεοντολογίας συνεδρίασε χθες και αποφάσισε με 8 υπέρ, 6 κατά και 1 λευκό να θέσει στο αρχείο την Επιστολή του Θέμη Μουμουλίδη με την οποία το μέλος της ΚΕ ζητούσε την παραπομπή Κασσελάκη με το ερώτημα της διαγραφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείει τη δυνατότητα για νέο αίτημα διαγραφής που να περιλαμβάνει και το θέμα του εξωδίκου το οποίο δεν υπήρχε στην επιστολή Μουμουλίδη η οποία είχε σταλεί από την περασμένη εβδομάδα.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε επίσης να ζητήσει από τον Στέφανο Κασσελάκη να αποσύρει το εξώδικο κατά της ΠΓ και της ΚΕ, και στη συνέχεια να επιδιώξει μια συνάντηση με στόχο τον κατευνασμό του κλίματος.
https://www.topontiki.gr/2024/10/10/siriza-to-exodiko-pou-den-apesire-o-kasselakis-ekapse-tin-sinantisi-ton-5-pou-zitise-o-polakis-to-paraskinio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου