Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Κέρδη και απώλειες στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ

Σκαμπανεβάσματα έχουν συνεχώς οι προσπάθειες για «ενωτικό» κλίμα στο ΠΑΣΟΚ. Πάντως μετά την Ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής, η οποία ουσιαστικά επισημοποίησε τις υποψηφιότητες της 6ης Οκτωβρίου, τα κομματικά επιτελεία και οι αναλυτές του χώρου έχουν κάνει τις αρχικές εκτιμήσεις τους για τα κέρδη των διεκδικητών της ηγεσίας από τις πρώτες τους τοποθετήσεις, ενώ μία νέα κόντρα ανάμεσα σε Παύλο Γερουλάνο και Χάρη Δούκα έχει αρχίσει να αναδύεται.

Όλα αυτά την ώρα που κανένας από τους υποψηφίους δεν έχει στρατηγική δεύτερου γύρου, καθώς οι πάντες «τα δίνουν όλα για όλα» για την πρώτη κάλπη. Οι δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δίνουν προβάδισμα στον Νίκο Ανδρουλάκη και η δεύτερη θέση μοιάζει με μάχη για τρεις. Όλα αυτά την ώρα που, μετά τον Μιχάλη Κατρίνη, και ο Γερουλάνος έχει δείξει την ενόχλησή του για τις μετρήσεις, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια δημιουργίας κλίματος».
Τι κέρδισαν, τι έχασαν
Το πρώτο τους άτυπο debate είχαν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, κοινοποιώντας στον κόσμο του χώρου τις θέσεις τους τόσο για το κόμμα όσο και για τη διακυβέρνηση του τόπου. Συνομιλητές του «Ποντικιού» (αναλυτές, πολιτικοί επιστήμονες και πολιτικοί), οι οποίοι παρακολουθούν έντονα τις εξελίξεις στο Κίνημα, αλλά κρατούν τις αποστάσεις τους απέναντι στους υποψηφίους, διατηρώντας μία πιο ουδέτερη στάση, κάνουν την πρώτη τους αποτίμηση και σημειώνουν:

Νίκος Ανδρουλάκης: Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και οι υποψήφιοι ακολουθούν. Πρώτος όρισε την ημερομηνία των καλπών για την εκλογή του προέδρου του κόμματος, ενώ δείχνει αυτοπεποίθηση, η οποία μπορεί να προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις, για το γεγονός ότι ζητάει όσο το δυνατόν πιο ελεύθερο debate. Αναγνωρίζει λάθη που έκανε λέγοντας πως θα διορθωθεί, ενώ δείχνει πιο τολμηρός και δραστήριος συγκριτικά με την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών.


● Στα μειονεκτήματά του βλέπουν ότι δεν θέλει ή δεν προσπαθεί να μιλήσει σε ακροατήρια πέραν του ΠΑΣΟΚ, ενώ «κουβαλάει» πάνω του όλα τα λάθη της θητείας του.

Παύλος Γερουλάνος: Προσπαθώντας να αναδείξει περισσότερο την πολιτικότητα της στάσης του, δείχνει να αδιαφορεί για τα μικρά και να εστιάζει στα μεγάλα. Οι δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν στην τέταρτη θέση φαίνεται να μην τον πτοούν, επειδή πιστεύει ότι στην κάλπη θα κάνει την έκπληξη. Παράλληλα αναγνωρίζουν πως ο βουλευτής της Α’ Αθήνας έχει δημιουργήσει «μέτωπο» με τον Χάρη Δούκα πρωτίστως και μετά με την Άννα Διαμαντοπούλου, υποστηρίζοντας πως το «όχι σε πρόεδρο που δεν θα είναι βουλευτής» δείχνει τις διαθέσεις του απέναντι στους δύο αντιπάλους τους.


● Στα μειονεκτήματα εντοπίζουν το γεγονός ότι η ομιλία του ήταν μεν πολιτική, αλλά φλύαρη, χωρίς συναισθηματικό λόγο.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Δίνει τον δικό της αγώνα, ενώ με την υποψηφιότητά της έχει καταφέρει να αναδειχθούν προβλήματα εντός του κόμματος, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν αόρατα. Είναι πολύ επικριτική απέναντι στην παρούσα ηγεσία και αιχμηρή στις κινήσεις της.


● Στα μειονεκτήματά της βλέπουν προβλήματα οργανωτικά, συντονισμού και λειτουργίας.


Άννα Διαμαντοπούλου: Ήταν η μόνη που έδειξε την πολύ μεγάλη εικόνα, με έμφαση στην ευρωπαϊκή διάσταση των ελληνικών προκλήσεων, με γεωπολιτική ματιά, αναδεικνύοντας τη διεθνή εμπειρία και την τεχνοκρατική υπεροχή της. Προέβαλε τα πρωθυπουργικά της χαρακτηριστικά.

● Στα αρνητικά της βλέπουν ότι, έχοντας λείψει 12 χρόνια από το κόμμα του οποίου διεκδικεί την ηγεσία, κάποιες στιγμές μιλά με απόσταση για τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει όμως να μιλήσει και εκτός κομματικού κοινού.

Χάρης Δούκας: Κέρδισε πολλά χειροκροτήματα στην Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής. Φαίνεται να έχει οργανωμένη ομάδα υποστήριξης. Η ομιλία του είχε πιο αριστερές θέσεις, δείχνοντας ότι θέλει να απευθυνθεί σε ένα μεγαλύτερο ακροατήριο και κυρίως στα αριστερά του Κινήματος.



● Στα μειονεκτήματα εντοπίζουν πως δεν έχει απαντήσεις για το πώς θα συνδυάσει την ιδιότητά του ως δημάρχου Αθηναίων με εκείνη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ ακόμα η βάση δεν έχει απάντηση στο γιατί δεν δόθηκαν οι υπογραφές των μελών.

Μιχάλης Κατρίνης: Έχει ανοίξει μέτωπο με τη Διαμαντοπούλου, την οποία θεωρεί δεξιόστροφη, τονίζοντας συνεχώς το «αντιδεξιό μέτωπο» που θέλει να χτίσει στο ΠΑΣΟΚ. Οι 14.000 υπογραφές που κατέθεσε δείχνουν ότι έχει πέρασμα στη βάση του κόμματος.

● Στα αρνητικά του, η αναφορά του πώς αντιμετώπισε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ως επικεφαλής της Κ.Ο. Δεν προσφέρει κάτι στις τοποθετήσεις του, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι διορίστηκε σ’ αυτήν τη θέση από τον Ανδρουλάκη.
«Κόντρα» για τα γκάλοπ

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ είναι και οι κόντρες που υπάρχουν για τις δημοσκοπήσεις. Πρώτος που τις έκρινε αυστηρά μιλώντας για χειραγώγηση ήταν ο Κατρίνης, με τον Γερουλάνο να ακολουθεί και να μιλάει για προσπάθεια χειραγώγησης του κλίματος.

Ενόχληση για τις μετρήσεις έχει δείξει και ο Δούκας, ο οποίος μέσω των συνεργατών του και στελεχών του κόμματος ανασύρει προηγούμενες, οι οποίες είχαν αποτύχει στο να βρουν τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος. Μάλιστα, για να προβάλουν αυτό το επιχείρημα, υποστηρικτές του δημάρχου Αθηναίων «δείχνουν» τις στοιχηματικές εταιρείες, οι οποίες τον προβάλλουν ως φαβορί. Βέβαια και στις εν λόγω αποδόσεις έχουν παρατηρηθεί συνεχείς διαφοροποιήσεις.
https://www.topontiki.gr/2024/09/21/kerdi-ke-apolies-stin-k-e-tou-pasok/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου