Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Στέφανος Κασσελάκης: «Πόλεμος» μετά τις ανακοινώσεις για το Πόθεν Έσχες – Τo Excel με τα περιουσιακά στοιχεία και «τα ερωτήματα»

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να παρουσίασε ένα excel με την περιουσιακή του κατάσταση με φόντο τον Θερμαϊκό στην Θεσσαλονίκη, όμως ο «πόλεμος» ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται.

«Αδιαμεσολάβητα» όπως συνηθίζει ο ίδιος να λέει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δώσει τέλος στο «σίριαλ» με τη δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης. «Το τελευταίο μου δολάριο είναι φορολογημένο γιατί στην Αμερική αν φοροδιαφεύγεις, πας φυλακή» τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε αφορούν και στον σύζυγό του, Τάιλερ Μακμπέθ.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για μια κίνηση πρωτοποριακή. Ότι τόλμησε να δώσει στον ελληνικό λαό «φόρα παρτίδα» το Πόθεν Έσχες του, κάτι που δεν έχει κάνει κανένας πολιτικός έως σήμερα. Ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης κάνουν λόγο για τηλεοπτικό σόου, αλλά και για «περισσότερα ερωτήματα» που γεννιούνται μετά την παρουσίαση του Πόθεν Έσχες.

«Παρουσιάζω μπροστά σας την περιουσιακή μου κατάσταση, βλέπετε τα στοιχεία πίσω μου, η δική μου αριστερά δεν είναι στο πορτοφόλι αλλά στην ψυχή, να θες να προκόβουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι. Τα στοιχεία αφορούν κι εμένα και τον Τάιλερ. Βλέπετε να έχω συμμετοχή σε δύο εταιρείες, η μία μεταβιβάστηκε στις αρχές του 2024 όταν έμαθα ότι δεν επιτρέπει να έχω αλλοδαπή εταιρεία ο νόμος. Μόνο εγώ έχω παρουσιάσει τα τρέχοντα περιουσιακά στοιχεία, όχι προπέρσινα ξινά σταφύλια. Όπως βρίσκω τρόπο να το κάνω για το 2023, να το κάνει και ο πρωθυπουργός πριν από τις ευρωεκλογές, να απαντήσει το γραφείο του στο excel που στέλνει το γραφείο μου και να το δημοσιοποιήσει πριν τις ευρωεκλογές» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

O κ. Κασσελάκης έδειξε ουσιαστικά ότι έχει ένα καλό εισόδημα, περί τα 2 εκατομμύρια δολάρια, ανύπαρκτες καταθέσεις μαζί με τον Τάιλερ σε 5 τράπεζες (μόλις 22.000 δολάρια), χρωστάει στεγαστικό, κάρτες και το φοιτητικό δάνειο του συζύγου του Τάιλερ Μακμπέθ. Συνολικά αυτά που χρωστάει, δεδομένων των εισοδημάτων του, ανέρχονται στα 1,8 εκατ. δολάρια. Συμμετέχει σε τρεις επιχειρήσεις και διατηρεί επενδυτικά προϊόντα 3 εκατ. δολαρίων. Επίσης, διατηρεί τρία ακίνητα και δύο πολύ ακριβά αυτοκίνητα.

Επίσης, ο μονοσέλιδος πίνακας δεν συνοδεύεται από παραστατικά, ούτε από τη φορολογική δήλωση που προφανώς είχε καταθέσει στις φορολογικές Αρχές των ΗΠΑ και η οποία υποχρεωτικά συνοδεύει τη δήλωση πόθεν έσχες.


Από τα δηλωμένα στοιχεία περιουσιακής κατάστασης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, δεν περιλαμβάνεται η νεοαποκτηθείσα μεζονέτα στο Κολωνάκι, αξίας 1,8 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στα στοιχεία που παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να έχει συμμετοχή σε τρεις εταιρείες, κι αυτό αντιστοιχεί σε 670.900 ευρώ, ενώ αναφέρεται ότι διαθέτει εισοδήματα 2,067 εκατομμυρίων δολαρίων, καταθέσεις 20.100 ευρώ, δάνεια ύψους 1,69 εκατ. ευρώ, ενώ σε επενδυτικά προϊόντα έχει τοποθετημένα 2,8 εκατ. ευρώ.

Δείτε το excel που δημοσίευσε









«Περισσότερα τα ερωτήματα»

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Στέφανου Κασσελάκη το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «μετά το σημερινό σόου γεννιούνται περισσότερα ερωτήματα από όσα είχαμε με βασικό το ακόλουθο: ο κ. Κασσελάκης διάγει τόσο πολυτελή βίο με δανεικά ή κάτι κρύβει;».

Η κυβέρνηση αρχικά ανέφερε πως ο κ. Κασσελάκης έχει παραβιάσει τον νόμο, καθώς «μέχρι τουλάχιστον τις 31/12/2023 συμμετείχε σε εταιρεία αλλοδαπής, ενώ είχε εκλεγεί από τον Σεπτέμβριο του 2023 πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά παράβαση του νόμου του 2016 που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε ψηφίσει», ενώ χαρακτήρισε τα στοιχεία που έδωσε ένα «μονοσέλιδο» το οποίο «δεν συνιστά σε καμία περίπτωση δήλωση περιουσιακής κατάστασης».

Στο Μαξίμου αναφέρουν ρητώς πως ο κ. Κασσελάκης απέφυγε να δώσει το «πόθεν έσχες» «διαδικασία με συγκεκριμένα δικαιολογητικά, όπως τα ορίζει ο νόμος και αντί αυτού «παρουσίασε τις καταθέσεις του, όπως και του συζύγου του, τα εισοδήματά του» και «κατέγραψε τις συμμετοχές σε τρεις εταιρείες, καθώς και τα ακίνητα που διαθέτει».

Παράλληλα η κυβέρνηση επεσήμανε πως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πως δεν είναι πλήρη τα στοιχεία, «πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, αφού εμφανίστηκε να δηλώνει πως θα τα καταθέσει όλα όταν τα λάβει από τις αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ, όταν όπως είπε, του σταλούν από την Υπηρεσία Εσόδων, το γνωστό IRS».
Κυβερνητικές πηγές για Πόθεν Έσχες Κασσελάκη: «Παραδέχεται την τέλεση ποινικών αδικημάτων»

Για παραδοχή τέλεσης ποινικών αδικημάτων από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές.

Όπως σημειώνουν: «Παραδέχεται την τέλεση ποινικών αδικημάτων, καθώς την 31/12 συμμετείχε σε 3 αλλοδαπές εταιρείες, ενώ θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί από τον Νοέμβριο, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του».
Σκέρτσος: Άλλο τηλεοπτικό show και άλλο κατάθεση Πόθεν Έσχες

«Δεν μπορεί κανείς να δηλώσει ικανοποιημένος από αυτό το τηλεοπτικό show. Αυτό δεν συνιστά τη θεσμική διαδικασία κατάθεσης της δήλωσης της περιουσιακής κατάστασης που δεσμεύει όλους τους υπόχρεους. Δεν νομίζω ότι έπρεπε να φθάσουμε σε αυτό το σημείο και να γίνει με αυτόν τον τρόπο. Δεν συνιστά μια επίσημη κατάθεση. Δεν έχουμε γνώση των πραγματικών δεδομένων», ήταν το εισαγωγικό σχόλιο του Άκη Σκέρτσου σε συνέντευξή του στο Kontra Channel.

Στην παρατήρηση, μάλιστα, ότι η πλατφόρμα υποβολής πόθεν έσχες είναι κλειστή, απάντησε ότι ο υπόχρεος έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τη δήλωσή του εγγράφως. «Θα μπορούσε να το είχε κάνει στο πλαίσιο της ηθικής υποχρέωσης που παραδέχεται και ο ίδιος ότι έχει ως νέος αρχηγός ενός κόμματος, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης», αντέτεινε ο ‘Ακης Σκέρτσος και συνέχισε:

Ο Στέφανος Κασσελάκης «οφείλει να παράγει ένα νέο ηθικό υπόδειγμα και ηθικό παράδειγμα. Αυτό το έκανε έπειτα από πάρα πολλή πίεση και όχι επειδή είναι κάποιο δικό μας καπρίτσιο. Αυτό λέει το Σύνταγμα, αυτό λένε οι νόμοι μας, ότι τα πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να γνωστοποιούν την περιουσιακή κατάστασή τους. Δεν ξέρω, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ισχύει κάτι διαφορετικό για τον κ. Κασσελάκη».

Ειδικότερα, «ο κ. Κασσελάκης ελέγχεται για την αρχική δήλωση περιουσιακής κατάστασης που οφείλει να κάνει ένα πολιτικό πρόσωπο όταν αναλαμβάνει συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο. Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταθέσει είκοσι φορές. Είκοσι χρόνια ελέγχεται ως πολιτικό πρόσωπο για την περιουσιακή κατάστασή του, έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά. Έχει ελεγχθεί και από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ που επί πέντε χρόνια τον είχαν στοχοποιήσει προσωπικά, τον ίδιο και τη σύζυγό του. Παρά τις φήμες, τη δυσφήμιση, τη συνωμοσιολογία, τα δημοσιεύματα, τον κιτρινισμό, δεν βρέθηκε τίποτε», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας και χαρακτήρισε «θλιβερό», όπως είπε, το γεγονός ότι «ένας νέος άνθρωπος, όπως ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος έρχεται από το εξωτερικό με άλλες παραστάσεις, έχει απορροφηθεί τόσο γρήγορα από την ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ και από τον πολακισμό. Το είχαμε επισημάνει και όταν διεκδικούσε την αρχηγία, ότι η τοξικότητα που καταδικάσθηκε πέρυσι στις κάλπες και που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται και αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς δεν έχει εγκαταλειφθεί από τον κ. Κασσελάκη».

Στο ερώτημα αν και η ΝΔ μετέρχεται την τοξικότητα στην πολιτική αντιπαράθεση, ο ‘Ακης Σκέρτσος απάντησε ως εξής: «Εμείς προσπαθούμε να μιλάμε με εντιμότητα, με τεκμηρίωση, να μη λέμε άλλα και να κάνουμε άλλα. Βλέπω πάρα πολλές αντιφάσεις στην πολιτική παρουσία του κ. Κασσελάκη και λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό», διαπίστωσε επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έφερε δε, ως παράδειγμα τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση του κόμματος των Σπαρτιατών, όπου «δεν κατέθεσε υπόμνημα στη δικαιοσύνη, ως θα όφειλε, για να απαγορευθεί η συμμετοχή του στις ευρωεκλογές. Το κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία». ‘Αλλο παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, είναι η οικονομική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Λέει ότι δεν πρέπει να πάμε πάλι σε μνημόνια και να χρεοκοπήσει η χώρα, αλλά καταθέτει μια πρόταση η οποία κοστίζει 45,8 δισεκ. ευρώ. Ξανά με λεφτόδεντρα, ξανά ακοστολόγητα, ξανά να ρίξουμε την οικονομία στα βράχια;», διερωτήθηκε κλείνοντας το σχετικό απόσπασμα.
Άγριος καβγάς on air Γεωργιάδη – Τζάκρη – «Είναι χυδαίο ψέμα αυτό που λέτε»

Άγριος καβγάς ξέσπασε on air ανάμεσα στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και την Θεοδώρα Τζάκρη από τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την παρουσίαση του Πόθεν Έσχες από τον Στέφανο Κασσελάκη στην Θεσσαλονίκη.

Η κυρία Τζάκρη είπε στο OPEN ότι «ο κ. Κασσελάκης κατέθεσε το Πόθεν Έσχες στον ελληνικό λαό φόρα παρτίδα. Πρωτοτύπησε, δεν το έχει κάνει κανείς έως τώρα. Είναι πρωτοποριακός. Είναι διαφορετικό πράγμα το να βάλει κάποιος την αίτηση στην πλατφόρμα και διαφορετικό το δημοσιοποιώ στον ελληνικό λαό. Ξέρετε καλά ότι ο νόμος για το Πόθεν Έσχες ονομάζεται και Πόθεν Αίσχος γιατί μαθαίνουμε τα πάντα για το Έσχες και τίποτα για το Πόθεν. Και μάλιστα τα στελέχη της ΝΔ που δηλώνουν τώρα σφόδρα ερωτευμένα με το Πόθεν Έσχες αν τηρούνταν πραγματικά όσα πρέπει, πολλοί θα έπρεπε να είναι φυλακή, από τη βάση μέχρι την κορυφή. Δεν εξαιρώ κανέναν».

Η φράση αυτή της κυρίας Τζάκρη προκάλεσε την έκρηξη του κ. Γεωργιάδη τονίζοντας: «Γιατί το λέτε αυτό; Μπορείτε να φέρετε ένα παράδειγμα; Αυτό που λέτε είναι χυδαίο ψέμα. Οι δηλώσεις μας ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές, είναι χυδαίο ψέμα αυτό που λέτε. Να πείτε ονοματεπώνυμο πολιτικού που θα έπρεπε να είναι φυλακή. Θα σας κάνει μήνυση. Να μην λέτε ψέματα».

Η κυρία Τζάκρη φώναζε στον κ. Γεωργιάδη να μην την διακόπτει. «Δεν θέλω να με διακόψετε. Κατηγορείτε τον κ. Κασσελάκη που δεν είναι πολιτικό πρόσωπο και ήρθε στην πολιτική πρόσφατα».
https://www.enikos.gr/politics/stefanos-kasselakis-polemos-meta-tis-anakoinoseis-gia-to-pothen-esches-to-excel-me-ta-periousiaka-stoicheia-kai-ta-erotimata/2169504/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου