Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Αποκλεισμός του Ισραήλ απ’ τους Ολυμπιακούς

Παιδιά που κάποτε ονειρεύονταν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι θαμμένα κάτω απ’ τα ερείπια των σπιτιών τους στη Γάζα. Πολίτες σ’ όλο τον κόσμο καλούν την Ολυμπιακή Επιτροπή, που συνεδριάζει σε λίγες μέρες, να αποκλείσει το Ισραήλ απ’ τους Αγώνες στο Παρίσι τον επόμενο μήνα, αν συνεχίσει να επιτίθεται κατά των Παλαιστινίων. Ας αντισταθούμε στη μαζική δολοφονία παιδιών.
ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ

Φίλες, φίλοι,

Τον επόμενο μήνα όλος ο κόσμος θα παρακολουθεί τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι.
36.000 απ’ τους θεατές που θα παρακολουθούσαν μαζί μας είναι νεκροί. Παιδιά που κάποτε ονειρεύονταν να αγωνιστούν, έχουν πλέον ακρωτηριαστεί.

Αν δεν αλλάξει κάτι, το Ισραήλ θα συνεχίσει να βομβαρδίζει τη Γάζα ενώ οι αθλητές θα αγωνίζονται με τη σημαία του. Μάλιστα, το Ισραήλ μόλις ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει τον πόλεμο για άλλους 7 μήνες.

Καθώς ο κόσμος έρχεται πιο κοντά για τους Ολυμπιακούς, έχουμε την ευκαιρία να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: H διεθνής κοινότητα δεν ανέχεται τη μαζική δολοφονία αμάχων. Η πίεση εντείνεται για να βρεθεί ένας τρόπος να αγωνιστούν οι αθλητές του Ισραήλ, αλλά όχι με τη σημαία του Ισραήλ.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή συναντιέται στις 12 Ιουνίου: Βοήθησε να απαιτήσουμε με 1 εκατομμύριο φωνές να αποκλειστεί το Ισραήλ, μέχρι η κυβέρνησή του να σταματήσει την επίθεση στην Παλαιστίνη και να βάλει τέλος στο απαρτχάιντ.

Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή: Αποκλείστε τώρα το Ισραήλ

Η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου ήταν μια ανείπωτη φρίκη κι από τότε κάθε μέρα η φρίκη συνεχίζεται. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα να ενώσει ειρηνικά τα χέρια, κι οι αποκλεισμοί στο παρελθόν έχουν στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε χώρες που κατηγορούνταν για κτηνωδίες.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή απέκλεισε τη Ρωσία μόλις τέσσερις μέρες μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, και το 1964 απέκλεισε τη Ν. Αφρική για να δείξει την διεθνή αποδοκιμασία προς το καθεστώς του απαρτχάιντ.

Όπως έγινε και με τους Ρώσους αθλητές, ένας αποκλεισμός μπορεί να επιτρέψει στους Ισραηλινούς αθλητές να συμμετάσχουν ως ουδέτεροι, μη συνδεδεμένοι με μια κυβέρνηση της οποίας οι ηγέτες κατηγορούνται πλέον για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας.

Οι φωνές που ζητούν τον αποκλεισμό αυξάνονται: Έξω απ’ τα κεντρικά γραφεία των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι έχουν ξεσπάσει διαμαρτυρίες, νομοθέτες έχουν υποβάλει αίτηση για αποκλεισμό κι ειδικοί στους Ολυμπιακούς Αγώνες ζητούν τον λόγο απ’ τη ΔΟΕ για τα διπλά μέτρα και σταθμά της.

Ένα τσουνάμι υποστήριξης μπορεί να είναι η τελική ώθηση που χρειάζεται η Ολυμπιακή Επιτροπή για να δράσει. Ένωσε τώρα τη φωνή σου και διάδωσε την έκκληση με τουλάχιστον έναν φίλο σου.

Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή: Αποκλείστε τώρα το Ισραήλ

Δεν υπάρχει ειρήνη ή ασφάλεια για τους Παλαιστίνιους, ούτε για τους Ισραηλινούς πολίτες, αν συνεχιστεί η αιματοχυσία. Εκατομμύρια μέλη του κινήματός μας έχουμε υπερασπιστεί τις ζωές των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, και καθώς ο κόσμος ενώνει τα χέρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε εκείνους που υποφέρουν καθημερινά στη Γάζα. Ας πιέσουμε ξανά για απόδοση ευθυνών κι ας τιμήσουμε τις μνήμες εκείνων που τα όνειρά τους γκρεμίστηκαν.

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,

Liliana, John, Alice, Miguel, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου