Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Παραζάλη από την «σφαλιάρα» των Ευρωεκλογών

Τον άνεμο ανατροπών στο πολιτικό σκηνικό ζυγίζουν όλα τα κομματικά επιτελεία, καθώς η κάλπη των ευρωεκλογών αποδείχτηκε ότι δεν ήταν εύκολη πίστα για κανέναν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη ψάχνει τρόπους φυγής προς τα εμπρός και διαχείρισης του πενιχρού ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπόρεσε να κρύψει τον αρνητικό αιφνιδιασμό του για την περαιτέρω συρρίκνωση του ποσοστού του ΣυΡιζΑ, ενώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως και συνολικά το ΠΑΣΟΚ, εισέρχονται σε μία περίοδο με αχαρτογράφητα νερά και την εσωκομματική κουβέντα έτοιμη να ανοίξει.
Βεβαίως, είναι προφανές ότι και σήμερα κυβέρνηση με αυτοδυναμία και άνετη πλειοψηφία στην Βουλή είναι η Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και μάλιστα, με καθαρό ορίζοντα τριών ετών ως την λήξη της θητείας του, το 2027. Παραταύτα, είναι σαφές ότι η πτώση πέντε μονάδων από τον στόχο και 14 μονάδων από το 41% που κατέκτησε η Νέα Δημοκρατία μόλις πριν 11 μήνες καθιστούν σαφές το μήνυμα πολιτικής αποδοκιμασίας και εγείρουν ερωτήματα για το κατά πόσον η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει την πολιτική κυριαρχία. Θεωρείται ήδη δεδομένο ότι θα επισπευσθούν τα όποια σχέδια για ανασχηματισμό και μένει να φανεί αν αυτό θα είναι αρκετό ή αν η Νέα Δημοκρατία θα εισέλθει σε ένα σπιράλ καθοδικών δημοσκοπήσεων, εγκλωβιζόμενη σε μία εικόνα κυβέρνησης του παρακμάζει.

Περιμένοντας τους «κορυφαίους»...

Ταυτοχρόνως, βαρόμετρο για τα εσωτερικά του ΣυΡιζΑ θα αποτελέσουν οι τοποθετήσεις όλων των κορυφαίων στελεχών. Άλλωστε, δεν ήταν λίγοι όσοι περίμεναν τον Στέφανο Κασσελάκη στη γωνία και κρατούσαν το στόμα τους κλειστό για να μην κατηγορηθούν για υπονόμευση. Ωστόσο, τώρα τα ποσοστά του ΣυΡιζΑ συρρικνώθηκαν περαιτέρω, η απόσταση με το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μικρότερη από πέρυσι και ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι ο Στέφανος Κασελάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος και με κριτική και με αμφισβήτηση. Μένει, λοιπόν, να φανεί πώς θα αντιδράσει σε αυτό.

Σε τρικυμία

Ουδόλως ήρεμα θα είναι και τα νερά στα οποία θα κληθεί να πλεύσει εσωκομματικά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Καίτοι ως τώρα ουδείς έχει θέση θέμα ηγεσίας με ευθύ τρόπο, είναι προφανές ότι η τρίτη θέση και η πενιχρή αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά δίνει την αίσθηση ότι η Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να αποτελέσει το επίκεντρο μίας πολιτικής αλλαγής. Και είναι εξίσου αυτονόητο ότι αυτή την αποτυχία ως προς τους στόχους που είχε θέσει ο κύριος Ανδρουλάκης καλείται ενώπιον πολλών στελεχών να την πληρώσει ο ίδιος. Μάλιστα, μένει να φανεί αν τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν στελέχη που αυτή την πληρωμή θα την απαιτήσουν ανοίγοντας θέμα ηγεσίας…
https://www.matrix24.gr/2024/06/parazali-apo-tin-sfaliara-ton-evroeklogon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου