Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: «Χαραμάδα» αισιοδοξίας, αλλά και συνεχείς προειδοποιήσεις

Παράθυρο αισιοδοξίας για υποχώρηση της πανδημίας στη χώρα ανοίγουν όσα ανέφερε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, o οποίος συνόδευσε ωστόσο τις διαπιστώσεις του με σαφείς προειδοποιήσεις κατά της χαλάρωσης των μέτρων για τον περιορισμό διασποράς του ιού. 
 «Νομίζω είμαστε σε μια πολύ καλή φάση, όπου μειώνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Δεν θα θέλαμε να διασπαρεί περαιτέρω ο ιός και να δούμε τα αποτελέσματα μετά από 10-15 μέρες, από μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων, παρέες όπως τις λέω εγώ, που ενδεχομένως έχουν τα άτομα που είναι ασυμπτωματικά ή έχουν πολύ λίγη συμπτωματολογία και μεταφέρει ο ένας τον ιό στον
άλλον» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας.
 «Έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε αυτή την στιγμή το επίπεδο της διασποράς σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τυχόν, λοιπόν, συναθροίσεις, οικογενειακά τραπέζια με παρέες, με πολλούς ανθρώπους μέσα, μπορούν πολύ εύκολα να διασπείρουν τον ιό» προειδοποιήσε εν όψει του Πάσχα. 
   Ο δείκτης Ro   
 Σχετικά με το αν προβλέπεται κορύφωση του πρώτου κύματος πανδημίας στη χώρα ή εάν αυτό ξεπεράστηκε ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και των σοβαρών κρουσμάτων που καταγράφονται. 
 «Το γνωστό σε όλους μας R0, που αντιπροσωπεύει το μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο, δηλαδή αν τον αφήσεις χωρίς μέτρα και έχει ένα R0 πάνω από το 2, θα κολλήσει ο ένας τουλάχιστον άλλους δύο, φαίνεται πως μειώνεται. Για όλα τα Κράτη το επιθυμητό αποτέλεσμα θα ήταν, δυστυχώς δεν το κατάφεραν όλοι, η χρυσή ισορροπία καταγραφής ενός αριθμού των λοιμώξεων που θα μπορούσε να χειριστεί το σύστημα υγείας, χωρίς να υπάρχει μαζική εισροή περιστατικών και πολύ θάνατο. Εμείς δεν είδαμε τέτοια απότομη κορυφή. Το σύστημα υγείας μας πιέστηκε λιγότερο, χάρις στις προσπάθειες όλων. Το R0 στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι κάτω από το 1, χάρη στα μέτρα» ανέφερε. 
 Όπως εξήγησε το γεγονός ότι το R0 παραμένει κάτω από 1 σημαίνει ότι «η νόσος φθίνει, σβήνει δηλαδή και τελικά εξαφανίζεται». 
 Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την ελπίδα για τη διατήρηση αυτών των μεγεθών, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη. Όπως είπε, αυτή η διατήρηση των μεγεθών θα επιτρέψει τις επόμενες μέρες στις υγειονομικές αρχές να δουν ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον. 
   «Δεν ήρθε η στιγμή να άρουμε τις αποστάσεις»   
 Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία απευθύνθηκε σε όσους μετακινήθηκαν στην επαρχία «είτε νόμιμα ή παράνομα» καλώντας τους να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας αυτοπροστασίας, αλλά και προστασίας των μόνιμων κατοίκων, ιδίως όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. «Σχετικά με κάποιους συμπολίτες μας που έχουν, όπως ακούγεται, ήδη μετακινηθεί στην επαρχία, πρέπει να θυμίσω ότι είναι σημαντικότατη η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, παρακολούθησης της υγείας τους και αυτοαπομόνωσης επί του παραμικρού συμπτώματος, ακόμα και έναν πονόλαιμο. Και, κυρίως, προστασίας έναντι των μονίμων κατοίκων, ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες» είπε. 
 «Δεν ξέρω αν μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα, αλλά δεν θα ήθελα να χαλάσουμε επ’ αφορμή των γιορτών τις ίδιες τις γιορτές μας. Εγώ δεν θα ήθελα να έχω τέτοια ευθύνη πάνω μου, πως δηλαδή μετέφερα τον ιό σε έναν ηλικιωμένο, σε έναν επαρχιώτη ο οποίος μέχρι σήμερα δεν είχε δει τον ιό, επ’ ευκαιρία των γιορτών» ανέφερε. 
 Υπογράμμισε ακόμη πως το καλύτερο μέτρο αυτή την εποχή, είναι να διατηρήσουμε αυτή την απόσταση. «Δεν μεταδίδεται ο ιός με τα ποτήρια και τα πιρούνια, αν δεν πιείς από το ίδιο ποτήρι. Μεταδίδεται όταν δεν τηρείς την υγιεινή των χεριών. Όταν είσαι ασθενείς και βήχεις. Μάλιστα μερικοί λένε ότι ακόμα και με την ομιλία μπορεί να το μεταδώσει κάποιος ο οποίος έχει ελαφρά συμπτώματα, είναι ήπια συμπτωματικός» σημείωσε. 
 Όπως τόνισε, παρά το γεγονός ότι ακούγονται καλά νούμερα, δεν είμαστε ακόμα στο σημείο για άρση των μέτρων. «Πιστέψτε με. Θα οδηγούσε σε μια διασπορά και ιδιαίτερα αν είχαμε και επιτρέπαμε μαζικές συγκεντρώσεις αυτήν την περίοδο. Το τραπέζι είναι το λιγότερο. Υπήρχαν και άλλες μαζικές συγκεντρώσεις αυτήν την περίοδο, οι οποίες βλέπετε, κοινή συναινέσει δεν γίνονται. Θέλει προσοχή» επισήμανε. 
 Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος επανέλαβε ότι «διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα, την πιο κρίσιμη της προσπάθειας και οι επιλογές μας θα καθορίσουν τις εξελίξεις». 
 «Για αυτό και είναι σημαντικό να δείξουμε σύνεση και αποφασιστικότητα τα επόμενα 24ωρα. Να μην αφήσουμε την ανυπομονησία, να μας στερήσει ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα» σημείωσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου