Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης έδωσε στην τηλεόραση Attica ο Γιάννης Βαρουφάκης, όπου μίλησε για το Grexit του 2015, τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τη «Μερα 25», της οποίας ηγείται..
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δείχνει να μην έχει… συγχωρήσει τον εαυτό του για την επιλογή του να εμπιστευτεί τον πρωθυπουργό και δηλώνει ξεκάθαρα και σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ξανακάνει το ίδιο λάθος. «Το τεράστιο λάθος μου ήταν ότι εμπιστεύτηκα την περίοδο εκείνη τον Αλέξη Τσίπρα, θεωρώντας ότι είχε πειστεί και
συμφωνήσει πλήρως μαζί μου, αναθέτοντάς μου το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών». «Δεν θα τον εμπιστευόμουν ξανά», ξεκαθάρισε.
Ο γραμματέας του κόμματος «ΜέΡΑ25», ο οποίος θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Ευρωπαϊκή Άνοιξη» στη Γερμανία, υποστήριξε ότι η απειλή για Grexit το 2015 ήταν «κούφια», καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε ποτέ τη σύμφωνη γνώμη για μία τέτοια κίνηση, ούτε της Άγκελα Μέρκελ, ούτε άλλων κορυφαίων Ευρωπαίων παραγόντων, όπως του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ή του Μάριο Ντράγκι. Κατηγόρησε δε τον Αλέξη Τσίπρα ότι έσπευσε να συμβιβαστεί με τους δανειστές και να αποδεχθεί τη συνταγή της λιτότητας και το τρίτο μνημόνιο.
Κατά τον κ. Βαρουφάκη η μεγαλύτερη απειλή είναι η ερημοποίηση της χώρας μας εντός της Ευρωζώνης, υπό τους όρους που μας έχουν επιβληθεί, τονίζοντας με νόημα ότι «σε δέκα χρόνια θα έχουμε στείλει στο εξωτερικό εκατοντάδες χιλιάδες νέους και νέες, αλλά θα λέμε ότι έχουμε το ευρώ». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε «κωματώδη» κατάσταση, υπό τη συνεχή λιτότητα που επιβάλλεται, και θα παραμείνει σε αυτή την τροχιά μέχρι το 2060, απορρίπτοντας τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης.
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε το ευρώ «μη βιώσιμο», έτσι όπως έχει δομηθεί ως νόμισμα, ενώ μιλώντας συγκεκριμένα για την ελληνική οικονομία επικεντρώθηκε στην υπερφορολόγηση που «στραγγαλίζει» τις επιχειρήσεις και τους μικρομεσαίους, καθώς και στην ανάγκη να ρυθμιστεί άμεσα το ακανθώδες ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.
«Δεν προτείνουμε, δεν θέλουμε και δεν απειλούμε με έξοδο από το ευρώ», είπε ο επικεφαλής του “ΜέΡΑ25” αναλύοντας τις προτάσεις του κόμματός του για την ελληνική οικονομία, ωστόσο υποστήριξε ότι η νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων μπορεί να γίνει ακόμα και μονομερώς, χωρίς καμία διαπραγμάτευση με τοEurogroup και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Δεν θα συγκρουστούμε με τους δανειστές από δική μας επιλογή. Σε περίπτωση όμως που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιλέξουν να μας πετάξουν από το ευρώ, “ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”! Αυτό θα τους κοστίσει 1 τρισ. ευρώ και για μένα το GREXIT αποτελούσε και παραμένει μια «κούφια» απειλή».
Σημειωτέον ότι ο κ. Βαρουφάκης θα είναι υποψήφιος μεν με την «Ευρωπαϊκή Άνοιξη» στη Γερμανία, ωστόσο ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι εφόσον εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο θα παραιτηθεί, προκειμένου να ηγηθεί της προσπάθειας του “ΜέΡΑ25” στις εθνικές εκλογές όποτε αυτές διεξαχθούν.
Αναδιάρθρωση χρέους και μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως καταστροφική την επιχειρούμενη έξοδο στις αγορές, εξηγώντας ότι «η οικονομία μας είναι πτωχευμένη και δεν μπορούμε να δανειστούμε, εφόσον πρώτα δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους». Πρότεινε δε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να δοθεί ταυτόχρονα και η δυνατότητα φοροελαφρύνσεων. «Τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα οδηγούν στη διάλυση της αγοράς, των μικρομεσαίων και στην υπερφορολόγηση», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο άνω του 1.5% του ΑΕΠ». Παράλληλα, ο επικεφαλής του “ΜέΡΑ25” έκανε ειδική μνεία στη ραγδαία ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού και στην άνοδο της ακροδεξιάς στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι «η λιτότητα στην Ευρώπη προκαλεί δυσχέρεια και αγανάκτηση στους πολίτες, με αποτέλεσμα να «ταΐζονται» τα πολιτικά τέρατα της ακροδεξιάς». Πρόσθεσε δε ότι «τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. άθελα τους δουλεύουν για τους ακροδεξιούς Σαλβίνι, Κουρτς και τους νεοφασίστες».
«Εθνικά επωφελής η Συμφωνία των Πρεσπών»
Ερωτηθείς τέλος για το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για μια καλή συμφωνία, χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις, ωστόσο σημείωσε ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Ζάεφ δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη συμφωνία, αφού έχουν απολέσει την αξιοπιστία τους προς τους δύο λαούς. Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε την ανάγκη η Συμφωνία των Πρεσπών να παραμείνει ενεργή και χαρακτήρισε ως μεγάλη απειλή στα βόρεια σύνορά μας την Αλβανία και συγκεκριμένα τον κίνδυνο μιας «Μεγάλης Αλβανίας», που όπως είπε «αυτό πρέπει να μας ανησυχεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου