Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Οι ΗΠΑ βιάζονται, Ζάεφ και Τσίπρας τρέχουν

Του Δημήτρη Μηλάκα
Ύστερα από όσα… υπέροχα συνέβησαν αυτές τις μέρες και στην ελληνική πολιτική σκηνή μπορεί πια κανείς να δει ξεκάθαρα όλα τα απτά αποτελέσματα που άρχισε να παράγει, από τη στιγμή που υπογράφηκε (το διπλωματικό αριστούργημα του Νίκου Κοτζιά), η συμφωνία των Πρεσπών:
Το «Ποντίκι» έχει από την πρώτη στιγμή μεταφέρει τις επισημάνσεις έμπειρων διπλωματών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα τα οποία μάλιστα είναι αδύνατο να ανασταλούν από τη στιγμή της υπογραφής. Το ανεπίστρεπτο και σαφέστατο αποτέλεσμα είναι η εξέλιξη της διαδικασίας ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η οποία από τη στιγμή που η
πλευρά των Σκοπίων ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της είναι αδύνατο να σταματήσει ακόμη κι αν η Αθήνα δεν κυρώσει τη συμφωνία.
Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, έχοντας υιοθετήσει τον αμερικανικό στόχο (ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ) και αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να τον υλοποιήσουν, γνώριζαν πως δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής δίχως σοβαρές επιπτώσεις και ποινές ποικίλου είδους.
Για τον λόγο αυτό τόσο ο Ζόραν Ζάεφ όσο και ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν τη δουλειά που ανέλαβαν παίρνοντας το ρίσκο να κινηθούν στα όρια (ακόμη και έξω από αυτά) που ορίζει η συνταγματική τάξη και οι ισχύοντες κανόνες στο πολιτικό σκηνικό των χωρών τους. Το τι ακριβώς συνέβη στα Σκόπια είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε από μακριά. Είδαμε τις… δημοκρατικές διαδικασίες εντός της Βουλής των Σκοπίων υπό την παρουσία και τη στενή επόπτευση του εκεί Αμερικανού πρεσβευτή, είδαμε πώς εξασφαλίστηκαν οι οκτώ κρίσιμοι ψήφοι, ακούσαμε για εκβιασμούς, φυλακίσεις και βαλίτσες που άλλαζαν χέρια. Είδαμε ακόμη πώς παρακάμφθηκαν οι συνταγματικές αρμοδιότητες του Προέδρου της ΠΓΔΜ, οι οποίες, κατά την πολιτικά… ορθή άποψη, ισχύουν μόνο όταν βολεύουν…
Διά πυρός…
Για να παραμεριστούν οι αντιρρήσεις στο πολιτικό σκηνικό των Σκοπίων, πέρα από τις παρασκηνιακές ενέργειες υιοθετήθηκαν και οι συνηθισμένες σε τέτοιες περιπτώσεις συνταγματικές ακροβασίες. Έτσι, με υπογραφή του προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι (και όχι του Προέδρου της χώρας) δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΠΓΔΜ ο νόμος κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Τον νόμο αυτό είχε ψηφίσει, και μάλιστα δύο φορές (τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο), το Κοινοβούλιο της χώρας, όμως ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών, αρνούνταν να υπογράψει το σχετικό διάταγμα και να το αποστείλει για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, παρά το γεγονός ότι υποχρεούνταν από το σύνταγμα να πράξει κάτι τέτοιο.
Παράλληλα, με υπογραφή επίσης του προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΠΓΔΜ και ο νόμος που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, τον οποίο η Βουλή της χώρας είχε επίσης ψηφίσει δύο φορές και ο Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνούνταν να τον υπογράψει.
Μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των δύο παραπάνω νόμων, ο Πρόεδρος της χώρας, σε γραπτή ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για «αντισυνταγματική ενέργεια» από τη μεριά του προέδρου της Βουλής και κατηγόρησε τα συγκυβερνώντα κόμματα Σοσιλαδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι ότι φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για την πράξη αυτή.
Διαδικασίες… δημοκρατικές
Οι διαφορές ως προς τις επιλογές, οι οποίες καταγράφονται στην πολιτική σκηνή (και στον λαό) της ΠΓΔΜ, θα μπορούσαν να επιλυθούν με ομαλό και δημοκρατικό τρόπο καθότι τον προσεχή Απρίλιο είναι προγραμματισμένες εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον βιάζεται να ολοκληρωθεί η δουλειά. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε επισπεύστηκε η διαδικασία και εμφανίζεται η κυρωμένη από τη Βόρεια Μακεδονία συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση και στην Αθήνα, δημιουργώντας την αναμενόμενη πολιτική αναστάτωση: διάλυση της κυβέρνησης συνεργασίας, κίνδυνος διάλυσης κομμάτων (ΑΝΕΛΛ – Ποτάμι) και ανάδυση της καιροσκοπικής αποφοράς…
Μεγάλο παιχνίδι
Καθότι στην Αθήνα η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να προβάλλει ότι οι προσπάθειες της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ ήταν δική της πρωτοβουλία, η οποία δεν είχε καμία σχέση με τις αμερικανικές επιθυμίες και το γενικότερο σκληρό αμερικανορωσικό παιχνίδι στην περιοχή, έχει σημασία να επισημανθούν οι κλιμακούμενες ρωσικές αντιδράσεις, οι οποίες σκιαγραφούν το αβέβαιο και επικίνδυνο μέλλον στην περιοχή.
Έτσι, μετά τον ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, τη σκυτάλη της αποδόμησης της συμφωνίας πήρε ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κατηγόρησε ανοιχτά τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι αποσταθεροποιούν τα Βαλκάνια.
Μιλώντας ενόψει της επίσκεψής του στο Βελιγράδι στις σερβικές εφημερίδες, ο Πούτιν μίλησε για σκόπιμες προσπάθειες για την αύξηση της δυτικής επιρροής σε αυτή την περιοχή. «Η πολιτική των ΗΠΑ και κάποιων άλλων δυτικών χωρών στα Βαλκάνια που επιδιώκουν να επιβάλουν την κυριαρχία τους στην περιοχή, αποτελεί έναν σοβαρό αποσταθεροποιητικό παράγοντα».
Προσέθεσε, δε, ότι «αυτό τελικά θα εντείνει την έλλειψη εμπιστοσύνης και την ένταση στην Ευρώπη, αντί να ενισχύσει τη σταθερότητα», ενώ έκανε λόγο για «καταστροφική» πολιτική επέκτασης του ΝΑΤΟ στη βαλκανική χερσόνησο, υπογραμμίζοντας ότι «επανειλημμένα έχουμε πει ότι βλέπουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ ως κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου, μια καταστροφική στρατιωτική και πολιτική στρατηγική».
Κατόπιν όλων τούτων, καλά ξεμπερδέματα…
https://eleutheriellada.wordpress.com/2019/01/19/%CE%BF%CE%B9-%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%B2%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B6%CE%AC%CE%B5%CF%86-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%87/#more-101120

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου