Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Στο «Ίδρυμα Νιάρχος» θέλει να παραδώσει ο Κυριάκος την πολιτική προστασία

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Της φταίει η «οργανωτική ανικανότητα», εξωραϊζει μνημόνια και Ε.Ε!
Με προμετωπίδα την …ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών της πολιτικής προστασίας θα επιχειρήσει η Νέα Δημοκρατία να συνδυάσει το ιδεολογικό της πρόταγμα με την ταυτόχρονη «επίθεση ευθυνών» εναντίον της κυβέρνησης μετά την πολύνεκρη τραγωδία στην ανατολική Αττική. Μάλιστα ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός βλέπει θετικά τις προτάσεις του για ενεργό εμπλοκή στην πολιτική προστασία του Ιδρύματος Νιάρχου.
Όπως επισήμανε άλλωστε ο Κ. Μητσοτάκης την περασμένη
Πέμπτη «τηλεφώνησα στον κ. Τσίπρα και του πρότεινα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσουμε από κοινού από το Ίδρυμα Νιάρχος να αναλάβει για την επόμενη 5ετία το κόστος της συντήρησης των εναέριων πυροσβεστικών μέσων της χώρα μας ή να συμβάλει στην απόκτηση όποιου άλλου μέσου κριθεί από τους ειδικούς απαραίτητο για την ενίσχυση της εναέριας πυρόσβεσης στην πατρίδα μας. Ο Α. Τσίπρας είδε θετικά την πρότασή μου και ελπίζω να βρεθεί σύντομα ο τρόπος το Ίδρυμα Νιάρχος να προχωρήσει σε μία ακόμα σπουδαία πράξη κοινωνικής προσφοράς». Φυσικά το ίδρυμα Νιάρχος έχει αποδείξει με τις εγκαταστάσεις του στο Δέλτα Φαλήρου πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται τις …συνέργειες του με τον κρατικό μηχανισμό: Ως επενδύσεις που θα αποδώσουν πολιτικο-οικονομικό έλεγχο, φοροαπαλλαγές και αξιοποίηση νομοθετικών προνομίων και δημόσιου χρήματος.
Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία θα παρουσιάζεται με …δύο επικοινωνιακά πρόσωπα. Το πρώτο «συναινετικό» αφού τήρησε το πολιτικό μορατόριουμ με την κυβέρνηση κατά την διάρκεια του τριημέρου πένθους για τα θύματα των πυρκαγιών. Ενώ την ίδια στιγμή φρόντισε να «λιβανίσει» τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επιστολές στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ για ενεργοποίηση των κοινοτικών ταμείων. Χωρίς λέξη φυσικά για την διάλυση των κοινωνικών δομών στην οποία οδήγησαν οι πολιτικές των μνημονίων και των ευρωπαϊκών κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Το δεύτερο «επιθετικό» πρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευση θα είναι φυσικά η άσκηση σκληρής κριτικής της κυβέρνησης για οργανωτική ανικανότητα η οποία οδήγησε στο να μετατραπούν οι περιοχές που κάηκαν σε «παγίδες θανάτου». Το αίτημα για παραιτήσεις των συναρμόδιων υπουργών και ταυτόχρονα το αίτημα για την διενέργεια εκλογών αμέσως μετά τον Αύγουστο θα είναι κυρίαρχο. Ενδεικτικές ήταν οι αναφορές του τομεάρχη εσωτερικών Μ. Βορίδη που προανήγγειλε προσωποποίηση ευθυνών από τη ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά «θα πάνε στη θέση τους τα θρασίμια».
Ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία αποδέχεται με αξιοσημείωτη προθυμία να παίξει τον ρόλο της σε ένα δικομματικού χαρακτήρα θέατρο μαζί με την κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτό που θα πυροδοτήσει μία πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με το ποιος είχε την νομική αρμοδιότητα για την εκκένωση των καμένων περιοχών, αν ήταν οι τοπικοί δήμοι ή η περιφερειακή αρχή ή με το πόσο γρήγορα στις δυνάμεις της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του στρατού.
Μαζί με την κυβέρνηση θα δημιουργήσουν ένα αποπροσανατολιστικό δίπολο ώστε η συζήτηση να απομακρυνθεί εντελώς τόσο από τον ασφυκτικό περιορισμό των κονδυλίων για την πολιτική προστασία που επιβάλλει η λογική των ευρωμονόδρομων. Πολύ δε περισσότερο από την φύση της χωροταξικής ανάπτυξης των περιοχών της Αττικής και την υποταγή κάθε πολεοδομικού ή άλλου σχεδίου στις λογικές της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
https://eleutheriellada.wordpress.com/2018/08/07/%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%AF%CE%B4%CF%81%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%82-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CF%8E%CF%83/#more-98041

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου