Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Δεν θα γίνει νέα ρύθμιση οφειλών!

Την επίμονη φημολογία ότι επίκειται κάποια νέα ευνοϊκή ρύθμιση για όλα τα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία διαψεύδει η κυβέρνηση, δια στόματος του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Ερωτηθείς σχετικά, πριν από λίγο, ο Φώτης Κουρμούσης ξεκαθάρισε δεν βρίσκεται σε εξέλιξη προετοιμασία κάποιας νέας νομοθετικής ρύθμισης, που θα επιτρέψει την εξόφληση οφειλών σε περισσότερες από 12 δόσεις.  Όπως σημείωσε, μιλώντας σε εκπομπή της διαδικτυακής τηλεόρασης του taxheaven.gr, οι εκπρόσωποι των Θεσμών παγίως αντιδρούν αρνητικά σε οποιεσδήποτε συζητήσεις για ρυθμίσεις που θα υπερβαίνουν τα διεθνώς καθιερωμένα όρια για το χρόνο εξόφλησης οφειλών, που συμπίπτουν με το υφιστάμενο σήμερα ανώτατο όριο των 12 μηνών.  Σύμφωνα με λογιστές και νομικούς, η φημολογία περί δήθεν επικείμενης νέας ρύθμισης για όλους –φυσικά πρόσωπα και
επαγγελματίες-, στο πνεύμα της ρύθμισης των 100 δόσεων του 2015, έχει προκαλέσει σύγχυση σε υπερχρεωμένους επαγγελματίες, οι οποίοι διστάζουν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όσο έχουν την προσδοκία ότι θα υπάρξει και άλλη ευνοϊκή ρύθμιση.
Ενδεικτικό, πάντως, των δυσκολιών που υπάρχουν στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές για αυτά τα θέματα είναι το γεγονός ότι εξακολουθεί να συζητείται και να παραμένει, ως εκ τούτου, μπλοκαρισμένη η υπουργική απόφαση, με την οποία θα δοθεί η δυνατότητα σε επαγγελματίες, που έχουν οφειλές μόνο φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ποσού 3.000 – 20.000 ευρώ, να τις εξοφλήσουν έως και σε 120 δόσεις, με «κούρεμα» προσαυξήσεων.
Πρόκειται για την απόφαση που θα ενεργοποιήσει το άρθρο 15 του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με το οποίο η κυβέρνηση ενέταξε και τους ελεύθερους επαγγελματίες στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, μόνο για χρέη προς εφορίες και ταμεία και όχι προς τις τράπεζες.
Όμως, παρατηρείται σοβαρή δυστοκία στην έκδοση της εφαρμοστικής απόφασης, καθώς οι Θεσμοί των δανειστών ζητούν να τεθούν αυστηρά περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, που θα οδηγήσουν στην εξαίρεση μεγάλου αριθμού ελεύθερων επαγγελματιών από το νόμο.
Ζητείται, για παράδειγμα, να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση όσοι έχουν περιουσία που θα υπερβαίνει το 10πλάσιο της οφειλής, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί επαγγελματίες θα χάσουν τη ρύθμιση (π.χ. όταν υπάρχει μια οφειλή 10.000 ευρώ ο επαγγελματίας είναι ιδιοκτήτης ενός μέτριου σπιτιού αξίας 110.000 ευρώ, θα χάνει τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση).
http://www.sofokleousin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου