Επί τάπητος τέθηκε η μεταρρύθμιση του ελληνικού Δημοσίου στην εκδήλωση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με τίτλο η «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019». Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάστηκε μια ολιστική μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η οποία στόχο έχει να εξορθολογίζει τις δομές και τη λειτουργία του Δημοσίου εστιάζοντας στη βέλτιστη αξιοποίηση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων.
Αρχικά, στην εκδήλωση, τοποθετήθηκε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη κάνοντας λόγο για ένα ανεξάρτητο, αποκομματικοποιημένο, αξιοκρατικό, αποτελεσματικό Δημόσιο το 2020 με τον «κατάλληλο υπάλληλο στην κατάλληλη
θέση» Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη με βάση την «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019» που έχει εκπονήσει το ΥΠΔΑ θα βασίζεται σε δύο άξονες την Διοικητική Ανασυγκρότηση και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση «ώστε να μην είναι η Δημόσια Διοίκηση ένα αδιαφανές πλέγμα μηχανισμών γραφειοκρατίας, για να εξυπηρετoύνται διαχρονικά οι λίγοι.
θέση» Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη με βάση την «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019» που έχει εκπονήσει το ΥΠΔΑ θα βασίζεται σε δύο άξονες την Διοικητική Ανασυγκρότηση και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση «ώστε να μην είναι η Δημόσια Διοίκηση ένα αδιαφανές πλέγμα μηχανισμών γραφειοκρατίας, για να εξυπηρετoύνται διαχρονικά οι λίγοι.
Δείτε αναλυτικά την ομιλία της κας Γεροβασίλη ΕΔΩ
Μετά την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης ακολούθησε ο Γάλλος πρεσβευτής Christophe Chantepy, καθώς η Expertise France έχει αναλάβει την παροχή τεχνικής βοήθειας στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισεις. Μιλώντας στα ελληνικά ο κ. Chantepy τόνισε ότι το εργοτάξιο της διοικητικής μεταρρύθμισης έχει ανοίξει παντού στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι “είναι μεγάλο και ωραίο σχέδιο και το κυρίαρχο στοιχείο αυτή της μεταρρύθμισης είναι η εμπέδωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη. Παράλληλα ο Γάλλος πρέσβης δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για την συνεργασία των δύο χωρών στον συγκεκριμένο τομέα.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γρ. Θεοδωράκης που παρουσίασε το «νέο Δημόσιο» με στόχο υλοποίησης του σχεδίου, σταδιακά, έως το 2020. Αναφέρθηκε σε αξιολόγηση, κινητικότητα, νέους manager, προσλήψεις, ψηφιακά ΚΕΠ κ.α., «χαρτογραφώντας» τις προτεραιότητες του υπουργείου. Όπως είπε, σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ εμφανείς οι αδυναμίες του δημοσίου τομέα. «Διαχρονικά όσοι ασχολήθηκαν με τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου έκαναν το λάθος να κοιτούν μόνο τη δημοσιονομική προσαρμογή και δεν επιχειρούσαν ριζικές αλλαγές», είπε ο κ. Θεοδωράκης. Παρουσίασε αναλυτικά όλες τις πτυχές της στρατηγικής για τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου, με πίνακες και στατιστικά, όπως παρουσιάζονται παρακάτω. Κλείνοντας, είπε ότι έως το 2020 το Δημόσιο θα αποτελέσει το όχημα για την ανάπτυξη της Χώρας και την έξοδο από την κρίση.
Τσίπρας: Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ για πτυχιούχους από τα μέσα 2018
Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο για ένα Δημόσιο με 3 «Α»: ανεξάρτητο, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό. Μίλησε για έγκαιρο προγραμματισμό προσλήψεων, στη βάση των πραγματικών αναγκών του Δημοσίου ενώ επεσήμανε ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην χώρα μας είναι κάτω από μέσο όρο κρατών ΟΟΣΑ. Καταλόγισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι κατά την θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρυθμισης απέδειξε ότι με τον όρο μεταρρύθμιση εννοεί απολύσεις και ανάθεση αρμοδιοτήτων σε αρεστούς. Κλείνοντας, εξήγγειλε ότι μετά το 2018 θα προχωρήσουν διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για προσλήψεις πτυχιούχων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου