Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την αναστολή επενδύσεων από την Eldorado Gold

Οργισμένες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης πυροδότησε όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση της Eldorado Gold να προχωρήσει σε αναστολή των επενδύσεών της στην Ελλάδα (δείτε εδώ).
Κ. Μητσοτάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει εδώ και χρόνια τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση»
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, εστίασε στους εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους και το αρνητικό μήνυμα που εκπέμπεται στους ξένους επενδυτές. Αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε: «Μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα. » Χίλιοι διακόσιοι εργαζόμενοι της εταιρείας 'Ελληνικός Χρυσός' οδηγούνται στην
ανεργία.
» Άλλοι τόσοι, που η εταιρεία σχεδίαζε να προσλάβει, χάνουν την ελπίδα να αποκτήσουν δουλειά.
» Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια, κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση. Με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναστείλει, τελικά, τις εργασίες της.
» Η κυβέρνηση, με το γνωστό κυνισμό της, παίζει πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες των απλών ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους. Ενώ συνεχίζει να τραυματίζει την εικόνα της χώρας.
» Όλα όσα γίνονται, στέλνουν ένα πολύ εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές.
» Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αυταρχισμός και αυθαιρεσία. Και δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου, καθώς η Κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά αλλεπάλληλες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων.
» Καλώ την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί στις ζωές των ανθρώπων και να μεταβάλει τη στάση της.
» Σε κάθε περίπτωση, δεσμεύομαι ότι η δική μου κυβέρνηση θα βάλει οριστικό τέλος σε αυτές τις πρακτικές.
» Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα γίνουν σεβαστές και οι νόμοι θα τηρούνται από όλους.
» Οι άνθρωποι θα ξαναβρούν τις δουλειές τους και η Ελλάδα θα γίνει, επιτέλους, μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλιας, σε δηλώσεις που έκανε για το θέμα στον Σκάι, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, τονίζοντας πως «από το στόμα του κ. Τσίπρα το Σαββατοκύριακο -και έχει σχέση, με τις επενδύσεις- ειπώθηκαν τόσα ψέματα που ντράπηκαν οι λέξεις». Ο κ. Κικίλιας είπε ότι «τα λόγια του κ. Τσίπρα δεν έχουν πολιτικό βάρος ποτέ δεν έχει κρατήσει καμία από τις υποσχέσεις του» και, παράλληλα, έκανε λόγο για «επενδυτικό κρεσέντο του κ. Τσίπρα, για επενδύσεις που θα σάρωναν τη χώρα, και έρχεται πριν 'αλέκτωρ λαλήσει τρεις', η Eldorado Gold, με πάνω από 1.100 εργαζόμενους, φορολογία η οποία πληρώνει έξοδα του ελληνικού κράτους, περιβαλλοντικά έργα κ.λ.π. να πει ότι αναστέλλει τις εργασίες της κι αποχωρεί».
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο θέμα του Ελληνικού, κάνοντας λόγο για νέο μπλοκάρισμα της επένδυσης για λόγους αρχαιολογικούς και εξέφρασε την εκτίμηση πως αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα. Μάλιστα, υπενθύμισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσκεψή του 10 μέρες πριν την ΔΕΘ, παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς, τα επιμελητήρια, συναντήθηκε με τους εργαζομένους, και μίλησε για μια επιχείρηση, η οποία δίνει καθαρό, επενδυτικό πρόσημο. «Εμείς στηρίζουμε καθαρά και χωρίς αστερίσκους, μια επένδυση που φέρνει έσοδα στο ελληνικό κράτος που φέρνει θέσεις εργασίας που μεγαλώνει το ΑΕΠ που δίνει δουλειές, για τους πολλούς» είπε ο κ. Κικίλιας κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως εννοεί αυτά που λέει «α λα καρτ».
Ο κ. Κικίλιας είπε, επίσης, για τον πρωθυπουργό ότι «χαμογελάει στον κόσμο και λέει αυτά τα απίστευτα ψέματα τα οποία ακούσαμε το Σαββατοκύριακο. Όλοι καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι έχουν σοβαρό πρόβλημα με την ιδιωτική οικονομία, με την ελεύθερη οικονομία με τις επενδύσεις και με όποιον τις φέρνει. Δεν μπορούν δεν ξέρουν και δεν θέλουν» προσθέτοντας πως ο κ. Τσίπρας είναι ο δημιουργός της γενιάς των 360 ευρώ. «Είναι αυτός ο οποίος έκανε, ότι δεν άκουγε τους Γάλλους επιχειρηματίες που μόλις, προχθές, του έλεγαν ότι υπάρχουν αναχώματα από το κράτος, γραφειοκρατία καθυστερήσεις, κι έτσι δεν μπορεί να έρθει η ανάπτυξη. Είναι αυτός που βούλιαξε το ΕΣΠΑ και το έφθασε στο 23% απορρόφηση, είναι αυτός ο οποίος, μιλάει για ανάπτυξη, στις τράπεζες όταν τις έχει σε capital controls, αυτός ο οποίος έχει μειώσει το αφορολόγητο, έχει κόψει τις συντάξεις αυτός ο οποίος με την πολιτική του, μιλάει τώρα για πολιτική σταθερότητα, όταν δύο φορές πήγε της χώρα σε εκλογές το 15 και σε δημοψήφισμα, είναι αυτός ο οποίος θα μας βγάλει από τα μνημόνια, όσο ίσχυσαν, κι όλες οι άλλες υποσχέσεις του, του προγράμματος της Θεσσαλονίκης περί παράλληλου προγράμματος, περί ανάπτυξης, περί ευημερίας του τόπου άλλο τόσο θα μας βγάλει από το μνημόνιο.
» Ο κ. Τσίπρας είναι ότι είναι η Ιρμα ο τυφώνας για την Αμερική, το ίδιο για την Ελλάδα, καταστρέφει ό,τι βρει στο διάβα του» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «χρειάστηκε δύο μνημόνια 100 δισ. να χρεωθεί η ελληνική οικονομία, να χάσουν χιλιάδες άνθρωποι τις δουλειές τους και να δυστυχεί ο Έλληνας ακόμα μέσα στα μνημόνια, προκειμένου ο κ. Τσίπρας μετά από 2,5 χρόνια, έστω στο επίπεδο της ρητορικής να καταλάβει ότι έχει κάνει τραγικό λάθος».
«Δεν ψάχνουμε μαθητευόμενο μάγο, ψάχνουμε πρωθυπουργό, με πυγμή, με δύναμη, με σχέδιο να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Κι αυτός δεν είναι ο κ. Τσίπρας» είπε, ενώ αναφερόμενος στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τόνισε πως ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει για «πάση θυσία μείωση της φορολογίας με παράλληλη μείωση των δαπανών του κράτους, ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, και δυνατότητα μέσα από αυτό το δημοσιονομικό που θα δημιουργηθεί, να έρθουν δουλειές για τους πολλούς, πάταξη της γραφειοκρατίας και χωρίς αστερίσκους, εμπροσθοβαρές επενδυτικό οικονομικό πρόγραμμα, έτσι ώστε να μεγαλώσει το πορτοφόλι του Έλληνα, το ΑΕΠ της χώρας». Τέλος, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής τονίζοντας πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός αυτός που θα την φέρει».



Φ. Γεννηματά: «Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με ευθύνη της κυβέρνησης»
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είπε ότι «οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης». «2.500 εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία. Πριν αλέκτωρ λαλήσει … μια μεγάλη επιχείρηση κλείνει και το προσωπείο του φιλοεπενδυτή κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ καταρρέει» τόνισε η κ. Γεννηματά.
Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση «ιδεοληψίες, μικροκομματικά συμφέροντα και ανικανότητα» καλώντας την «να αλλάξει ρότα». «Εμείς επιμένουμε στη γραμμή της ανάπτυξης και των επενδύσεων που σέβονται το περιβάλλον και εξασφαλίζουν εισόδημα και δουλειές στους Έλληνες και τις Ελληνίδες» πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


Γ. Μανιάτης: «Τα ψέματά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν άντεξαν ούτε 24 ώρες»
Ως «προσωπικά υπεύθυνο και ένοχο για την αποχώρηση του μεγαλύτερου ξένου επενδυτή στη χώρα», της Eldorado Gold, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και τις Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης.
«Τα ψέματά του (πρωθυπουργού) στη ΔΕΘ δεν άντεξαν ούτε για 24 ώρες. Η σημερινή ανακοίνωση της Eldorado Gold για την αναστολή εργασιών κι επενδύσεων είναι η απάντηση της πραγματικής οικονομίας στους θεατρινισμούς του 'Gr-invest'» ανέφερε ο κ. Μανιάτης. Επίσης, σημείωσε ότι πρόκειται για «μία επένδυση των 3 δισ. ευρώ που εμείς αδειοδοτήσαμε το 2011 με τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους, που επί ΣΥΡΙΖΑ δέχεται συνεχή πόλεμο δολιοφθοράς, που έχει δικαιωθεί 18 φορές στο Συμβούλιο Επικρατείας, που απασχολεί 2.500 εργαζόμενους».
Ο κ. Μανιάτης καταλόγισε «εμπάθεια και ιδεοληψία» στον κ. Τσίπρα, ο οποίος – όπως είπε - «αδυνατεί να καταλάβει ότι ο ορυκτός μας πλούτος με τις 100.000 θέσεις εργασίας, το 3.4% του ΑΕΠ, τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο εξαγωγές, σηματοδοτεί τη σπουδαιότητα του κλάδου στην εθνική οικονομία».
«Εκεί που σταματάει η κοινή λογική αρχίζει η τυχοδιωκτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γι’ αυτό και είναι πολιτική καταστροφής, φτώχειας κι αδιεξόδων. Καταθλιπτικά ιδεοληπτικοί, επαγγελματικά  ανίκανοι, πανικόβλητοι ψεύτες, αγκαλιασμένοι οι Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος καταστρέφουν τη χώρα» πρόσθεσε ο κ. Μανιάτης για να καταλήξει: «Αντί να φεύγουν οι επενδυτές πρέπει να φύγει η κυβέρνηση».

Στ. Θεοδωράκης: Καταστροφικά τα «πήγαινε-έλα» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τις επενδύσεις
Από την πλευρά το ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, σχολίασε: «Οι χαρές και τα πανηγύρια για τον κ. Τσίπρα και την παρέα του στη Θεσσαλονίκη τελείωσαν. Ο λογαριασμός, όμως, θα σταλεί στις 4.000 οικογένειες που χάνουν τη δουλειά τους, χάνουν το ψωμί τους στη Χαλκιδική. Τα ατέλειωτα πήγαινε-έλα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε σχέση με τις επενδύσεις καταστρέφουν μεγάλες δουλειές στη χώρα. Εάν δεν αλλάξουν μυαλά, το μέλλον θα είναι μαύρο. Όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά που περιμένει να υπάρξουν επενδύσεις για να βρει δουλειά».


ΚΚΕ: Προϋπόθεση για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου είναι η κοινωνικοποίησή του
«Για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο να πλανάται πάνω από τους εργαζόμενους το φάντασμα της ανεργίας, επιβεβαιώνοντας και με αυτό τον τραγικό τρόπο ότι ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων ούτε η προστασία του περιβάλλοντος μπορούν να διασφαλισθούν μόνιμα, με επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων, που το μόνο που επιδιώκουν είναι η μέγιστη δυνατή κερδοφορία τους» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την αντιπαράθεση σχετικά με την επένδυση της Eldorado Gold.
Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «γι' αυτό το λόγο τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι κάτοικοι της περιοχής δεν πρέπει να μπουν ανάμεσα στα παζάρια της κυβέρνησης με την πολυεθνική, στις επιχειρηματικές κόντρες στην περιοχή και στην πολιτική αντιπαράθεση για το ποιο κόμμα υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των επενδυτών».
Το σχόλιο του κόμματος επισημαίνει ότι «ιδιαίτερα η περίπτωση της Eldorado Gold αφορά την εκμετάλλευση ενός πολύτιμου ορυκτού, μη ανανεώσιμου, όπως είναι ο χρυσός» καταλήγοντας: «Η κοινωνικοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την αξιοποίησή του, με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος».


Β. Λεβέντης: Η Ένωση Κεντρώων θα κάνει επίκαιρη ερώτηση
Σε ερώτηση για το ζήτημα της Eldorado Gold και την πρόσφατη ανακοίνωση της, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης είπε ότι το κόμμα του θα κάνει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό να απαντήσει για αυτό το θέμα, διευκρινίζοντας ότι ως κόμμα, δεν έχει λάβει ακόμη θέση για το θέμα, γιατί δεν γνωρίζει «εάν οι περιβαλλοντικοί όροι καλύπτονται». Εάν αυτό δεν ισχύει, είπε ο κ. Λεβέντης, τότε πρέπει η εταιρία να συμμορφωθεί και η κυβέρνηση να χορηγήσει αμέσως τις σχετικές άδειες.
«Καταθέτουν, λένε, στις υπηρεσίες φακέλους που είναι άδειοι, δεν έχουν μελέτες μέσα. Αυτά πρέπει όμως να ελεγχθούν, γιατί είναι ένα κατηγορητήριο που βγαίνει από τις τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική και δεν μπορώ να το υιοθετήσω απόλυτα», είπε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε: «Να μας τους φέρει τους φακέλους στη Βουλή». «Δε θέλουμε εδώ να έρθουν σαν νταβατζήδες οι ξένοι, δεν είναι προς τιμήν μας, αλλά δεν είμαστε και τρελοί σε μια εποχή τέτοια να διώχνουμε, χωρίς εξήγηση και χωρίς δικαιολογία, επενδύσεις» σημείωσε ο κ. Λεβέντης.
https://www.eklogika.gr/news/Sfodres-antidraseis-apo-thn-antipoliteush-gia-thn-anastolh-epend%CF%85sewn-apo-thn-Eldorado-Gold-11-09-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου