Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Τζέικομπσεν: «Το νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί»

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν θα συζητηθεί πριν από τις εκλογές στη Γερμανία, που έχουν δρομολογηθεί για το α΄ εξάμηνο του 2017, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Saxobank, Στιν Τζέικομπσεν. Θεωρεί πως το πολιτικό και οικονομικό τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει στην Ευρώπη μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2017, αφού θα έχουν απορροφηθεί οι κραδασμοί από το Brexit και τις εκλογικές αναμετρήσεις σε διάφορες χώρες. Η Ελλάδα θα πρέπει να καταπολεμήσει την ανικανότητά της για αλλαγή, αλλά είναι δύσκολο εφόσον το μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξαρτάται από το Δημόσιο.
– Είναι εφικτή η υλοποίηση των τελευταίων μέτρων που συμφωνήθηκαν μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών; – Το νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Είναι τιμωρητικό για την Ελλάδα και
τους πιστωτές της. Η χώρα δεν αντέχει άλλη λιτότητα, ενώ η κυβέρνηση είναι ανίκανη να λάβει κρίσιμες αποφάσεις. Θεωρώ, όμως, πως σήμερα οι πιστωτές έχουν το βάρος των αποφάσεων. Είναι πρώτη φορά που συμφωνώ με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν δύναται να λαμβάνονται μέτρα 3% επί του ΑΕΠ όπου 1% είναι αυξήσεις σε φόρους, 1% μείωση των συντάξεων, 0,25% αύξηση του ΦΠΑ και 0,25% μείωση στους μισθούς του Δημοσίου. Εξοντώνεις την κατανάλωση που αντιπροσωπεύει το 60% με 70% της οικονομίας. Είναι ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη.
– Δηλαδή πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη χώρα;
– Για να προβλέψει κανείς τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα την επόμενη τριετία θα πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα, το εξωτερικό περιβάλλον λειτουργούσε υποστηρικτικά, πολιτικά και οικονομικά. Σήμερα αλλάζουν τα πράγματα. Η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ δεν θα λάβει καμία κρίσιμη απόφαση πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας.
Επιπλέον, δεν θα είναι εύκολο για την Ευρώπη να στηρίξει ενωμένη την Ελλάδα λόγω του Brexit. Το γεγονός ότι η Βρετανία κατέληξε σε διαφορετική συμφωνία με τις Βρυξέλλες δημιουργεί μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου, άλλα κράτη-μέλη, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία, θα θελήσουν να επαναδιαπραγματευθούν τη σχέση τους με τις Βρυξέλλες. Κάθε κράτος-μέλος στην Ε.Ε. διαπιστώνει πως τελικά δεν επωφελείται όσο ανέμενε από την Ευρώπη σε όρους ανάπτυξης, βιοτικού επιπέδου και ασφάλειας.
Μέσα στους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες θα κορυφωθεί η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη – με εκλογές στην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Οι συνθήκες θα αρχίσουν να βελτιώνονται το β΄ εξάμηνο του 2017.
– Η κυβέρνηση έχει στοιχηματίσει πολλά σε μια συζήτηση για το ζήτημα του χρέους. Θα υπάρξει διαπραγμάτευση πάνω σε αυτό πριν από τις επόμενες γερμανικές εκλογές;
– Δεν το βλέπω πιθανό. Αλλά το πρόβλημα είναι πολύ πιο βαθύ για την προοπτική της χώρας και την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές. Εχει δημιουργηθεί εδώ και μια 35ετία ένα καθεστώς νεποτισμού, όπου το 51% του πληθυσμού της χώρας ευνοείται από το Δημόσιο. Ο κόσμος δεν έχει γίνει πιο επιθετικός, επειδή επικρατεί ο οικονομικός ορθολογισμός. Μπορεί τα χρήματα να είναι λιγότερα αλλά συνεχίζουν να καταβάλλονται. Ανάλογα πολιτικά συστήματα, βέβαια, υπάρχουν ακόμη και στη Βόρεια Ευρώπη και στην Ιαπωνία. Μια πολιτική τάξη ανθρώπων δεν επιθυμεί την αλλαγή.
 http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου