Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Thomsen: Το ΔΝΤ θέλει να δει μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα

Οι συζητήσεις για την Ελλάδα έχουν εστιάσει στις ελληνικές πολιτικές και ελάχιστα στην ελάφρυνση του χρέους δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Poul Thomsen, επαναλαμβάνοντας οτι το Ταμείο θέλει να δει μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων το Thomsen επανέλαβε την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους 4,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Όπως τόνισε το βάρος που έχει επωμιστεί ο ελληνικός λαός είναι αξιοσημείωτο και η Ελλάδα θεωρεί δύσκολο το να διατηρήσει τη δημοσιονομική
προσαρμογή, γεγονός που όπως είπε δεν εκπλήσσει το ΔΝΤ και εξέφρασε την ελπίδα του για την επίτευξη συμφωνίας σύντομα.
Παράλληλα ο P. Thomsen εκτίμησε οτι χωρίς τη λήψη μέτρων το 2016 η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα και συμπλήρωσε οτι η προσαρμογή της χώρας χωρίς μεταρρυθμίσεις θα είναι ένας φαύλος κύκλος. Σύμφωνα με τον ίδιο η εισπραξιμότητα φόρων στην Ελλάδα έχει μειωθεί και η χώρα χρειάζεται να διευρύνει τη φορολογική βάση. Ακόμη υποστήριξε ότι πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο όριο σταδιακά, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων. Παράλληλα, όπως είπε, δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα 'νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν '.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα έχει διψήφιο ποσοστό ανεργίας για δεκαετίες και χαρακτήρισε αναξιόπιστους τους στόχους της ευρωζώνης για το ελληνικό πρόγραμμα. Τέλος, εκτίμησε οτι είναι εφικτό να επιτευχθεί ελάφρυνση χρέους χωρίς 'κούρεμα '. Όπως είπε η ελάφρυνση δεν χρειάζεται να γίνει κατ΄ ανάγκην όλη εφάπαξ, αλλά σταδιακά στη διάρκεια δύο ετών και να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα.
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου