Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ευρωτουρκική Βαβέλ για το προσφυγικό

Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η εβδομάδα που άρχισε με τη Σύνοδο Κορυφής με θέμα τοπροσφυγικό. Αποφάσεις μπορεί να μην ελήφθησαν και να παραπέμφθηκαν για τις 17 και 18 του μηνός. Υπήρξε ωστόσο μια κοινή ανακοίνωση- δήλωση των ηγετών, η οποία δεν αποκλείεται να αποδειχθεί… κουρελόχαρτο! 
Δεν είναι μόνον ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έσπευσε να ευχαριστήσει τις χώρες που αποφάσισαν το κλείσιμο των συνόρων στις «παράτυπες ροές μεταναστών». Είναι και η Κομισιόν που χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τουσκ «διαπίστωση» και όχι «πρόθεση» προσπαθώντας να κρατήσει ισορροπίες. Χαρήκαμε! Τέτοιου είδους διαπιστώσεις κάνουμε και εμείς! Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου
σχολίαζαν ότι τα σύνορα είναι de facto κλειστά. Άλλο όμως αυτό και άλλο να δίνεις συγχαρητήρια.
Ανησυχητικό είναι ότι οι χώρες του Βίζεγκραντ εμφανίζονται έτοιμες να μπλοκάρουν και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Ενδεικτική είναι η δήλωση της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνας Μικλ- Λάιτνερ: «Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: η Βαλκανική οδός παραμένει κλειστή, και αυτό για πάντα». 
Όχι φυσικά ότι οι Τούρκοι κόπτονται να την εφαρμόσουν… Ελάχιστες ώρες μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σμύρνη, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, έσπευσε να αποσαφηνίσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ΔΕΝ θα υπάρξει άμεση επαναπροώθηση των προσφύγων και των μεταναστών στην Τουρκία. Ο Μποζκίρ διευκρίνισε ότι η συμφωνία δεν αφορά όσους βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά αλλά όσους θα φθάσουν μετά την εφαρμογή της. 
Από την άλλη, οι υπουργοί εσωτερικών της Ευρώπης, εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για την άρση των όρων και των προϋποθέσεων όσον αφορά την έκδοση θεωρήσεων διαβατηρίου για τους υπηκόους της Τουρκίας που επιθυμούν να ταξιδεύουν στο χώρο Σένγκεν από το καλοκαίρι. Κάτι που θεωρείται κλειδί για την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρώπης- Τουρκίας για το προσφυγικό
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, που πιθανότερο είναι να χειροτερέψουν παρά να γίνουν ευνοϊκότερες, η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Μαρτίου, με τρεις βασικούς άξονες: Ότι είναι ανάγκη να καταδικαστούν οι μονομερείς ενέργειες, να λειτουργήσει αποτελεσματικά η συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί με την Τουρκία και να υπάρξει μια, κοινή και συμφωνημένη πολιτική από το σύνολο των κρατών μελών. 
Κασσάνδρες να μην γίνουμε, αλλά σε ένα σκηνικό που μοιάζει με Βαβέλ, εκτός από αυτά που θα συμφωνηθούν, μεγαλύτερη αξία θα έχουν εκείνα που θα τηρηθούν.
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου