Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Μέρκελ: Αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά ένας φράχτης στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων


Η Γερμανίδα καγκελάριος, αφού αναφέρθηκε στη Συρία, λέγοντας ότι βλέπει θετικά τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη χώρα, παραχωρώντας συνέντευξη  στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, τόνισε ότι «η ανέγερση φράχτη στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ θα συνιστούσε αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά και δεν θα έλυνε το πρόβλημα». Δήλωσε αποφασισμένη να καταβάλει κάθε προσπάθεια για διατήρηση της ζώνης Σένγκεν. Στην ερώτηση αν η ταμπέλα "STOP" θα έπρεπε να βρίσκεται στα τουρκικά παραλία του Αιγαίου ή στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η Μέρκελ είπε: «Τα αποφασιστικής σημασίας εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν για τη ροή των προσφύγων βρίσκονται
μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Σημείωσε ότι Ελλάδα ως τώρα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της, αλλά ποτέ δεν είπε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Σχετικά με μια μικρότερη Ζώνη Σένγκεν, τόνισε πως θα επρόκειτο για οπισθοδρόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επανέλαβε ότι θέλει την διατήρηση της Σένγκεν, καθώς καμία χώρα δεν έχει ωφεληθεί από αυτήν τόσο όσο η Γερμανία.


«Κάποιοι υποτιμούν πόσο σημαντική είναι για όλους μας η Σένγκεν, πόσο εξαρτάται η ευημερία μας από την ελευθερία της κίνησης προσώπων και αγαθών. Σίγουρα αξίζει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ασφάλεια των συνόρων της Ε.Ε.», είπε η ‘Άνγκελα Μέρκελ.

Σημείωσε ότι δεν είναι τόσο απαισιόδοξη, αλλά «τα πράγματα προχωρούν μόνο εφόσον ασκηθεί πίεση, προκειμένου να ετοιμαστούν επιτέλους τα Hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία και να αντιμετωπιστούν οι διακινητές  προσφύγων».

Για την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ότι θα γίνει ένας «ενδιάμεσος απολογισμός για το πού βρισκόμαστε στην εφαρμογή των μέτρων μας για την διασφάλιση των εξωτερικών μας συνόρων και σε ευρύτερο πλαίσιο στη συνεργασία μας με την Τουρκία, ενώ θα δρομολογηθούν συγκεκριμένα επόμενα βήματα».

http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου