Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ στην Κορεατική Χερσόνησο


Βομβαρδιστικό B-52 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησε πτήση σε χαμηλό ύψος στον εναέριο χώρο της Νοτίου Κορέας, σε μια επίδειξη δύναμης μετά την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρειος Κορέα. Η κίνηση αυτή αποτέλεσε ουσιαστικά την απάντηση στη δήλωση του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ-ουν, ότι η δοκιμή συνιστά «νόμιμο δικαίωμα κυρίαρχου κράτους».
Το αμερικακανικό βομβαρδιστικό, που μπορεί να μεταφέρει πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές και η βάση του βρίσκεται στη νήσο Γκουάμ, συνοδευόταν από δύο μαχητικά, ένα αμερικανικό κι ένα νοτιοκορεάτικο. Μετά την πτήση επέστρεψε στο Γκουάμ, όπως διευκρίνισε ο αμερικανικός στρατός σε ανακοίνωσή του. «Η πτήση επιδεικνύει την ισχύ και τις δυνατότητες της συμμαχίας», ανέφερε ο
στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφος της Νοτίου Κορέας.
Το βομβαρδιστικό έκανε ένα πέρασμα πάνω από την αεροπορική βάση Οσάν, 70 χιλιόμετρα νοτίως των συνόρων των δύο χωρών της Κορεατικής Χερσονήσου.
Στο μεταξύ, στην πρώτη του αναφορά μετά την δοκιμή -η πραγματική φύση της οποίας ακόμη θεωρείται ανεπιβεβαίωτη- ο Κιμ Γιονγκ-ουν υπερασπίστηκε την κίνηση που φαίνεται να έχει προκαλέσει δυσφορία ακόμη και στην Κίνα. Η δοκιμή «είναι μέτρο αυτοάμυνας για να υπερασπιστούμε αξιόπιστα την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο και την περιφερειακή ασφάλεια από τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου που μπορεί να προκληθεί από τους ιμπεριαλιστές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ».
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου