Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ: Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΠΟΥ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Ο ELA, το Eurogroup, η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, οι επιθετικές δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς και ο γρίφος της δήλωσης Σόιμπλε για «time out».
                                         
                                            Πόσο πιθανό είναι να ανοίξουν οι τράπεζες αυτή την εβδομάδα, όπως υποσχέθηκε το Μέγαρο Μαξίμου (που αρχικά έκανε λόγο ακόμα και για ...σήμερα); Υπό τις παρούσες συνθήκες, φαντάζει απίθανο, όσο κι αν αυτό στενοχωρεί. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συνεδρίασε χθες, δεν αύξησε τον ELA, όπως είχαμε προαναγγείλει από την περασμένη εβδομάδα, ενώ αντιθέτως προχώρησε και σε ένα μικρό, πλην διαχειρίσιμο ακόμα, «κούρεμα» των collaterals.To ΔΣ της ΕΚΤ ενδεχομένως να συνεδριάσει και πάλι σήμερα και στην καλύτερη περίπτωση αυτό στο οποίο έχουμε να ελπίζουμε είναι ότι σήμερα ...δεν θα κάνει τίποτα.

Δηλαδή, δεν θα αυξήσει από την μία τον ELA (σσ άρα δεν θα έρθουν λεφτά, για να ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη), αλλά από την άλλη δεν θα «κουρέψει» κι άλλο τα collaterals, δηλαδή τα ομόλογα που δίνουμε ως εχέγγυο για να πάρουμε λεφτά. Σε αντίθετη περίπτωση, αν το κάνει δηλαδή το «γενναίο κούρεμα», όπως επιμένουν από την Μπούντεσμπανκ, τότε η Ελλάδα και οι τράπεζες της θα μπουν σε μια απίστευτη δίνη.
Βεβαίως, αργότερα το βράδυ, απόψε, θα συνεδριάσει η Σύνοδος Κορυφής, με πρωτοβουλία της κ. Άνγκελα Μέρκελ, με θέμα πάντα το ελληνικό ζήτημα. Λίγο πριν, κανονικά, συγκαλείται το Eurogroup για να εξετάσει την κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται, σχετικά με την Ελλάδα και την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης. Εκεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η σύνθεση της ελληνικής αποστολής μετά την αποχώρηση Βαρουφάκη, που αποτέλεσε μια κίνηση καλής θέλησης της Αθήνας προς τους δανειστές της.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει στο τραπέζι ένα κακό σενάριο που κανείς Έλληνας δεν θέλει να επιβεβαιωθεί: Ότι η χώρα μας οδεύει σε μία ιδιότυπη αναστολή της ιδιότητας της ως χώρας - μέλους της Ευρωζώνης. Αυτή είναι η πιθανότερη ερμηνεία του όρου «time out» που φέρεται να χρησιμοποίησε ο Σόιμπλε, αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ. Η ιστορία θα δείξει τι ακριβώς εννοούσε.
Πάντως, σε κάθε περίτπωση, τα όποια χρονικά περιθώρια είχαν απομείνει, εξαντλήθηκαν. Και η δήλωση Σουλτς, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ότι «18 χώρες της Ευρωζώνης διαφωνούν με αυτό που θέλουν οι Ελληνες», είναι ενδεικτική των προθέσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες για την χώρα μας και τι πρόκειται να γίνει από εδώ και στο εξής...

http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου