Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

NYT: Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατάντησαν την Ελλάδα οικονομικό «ζόμπι»


Ευθύνες στους ευρωπαίους ηγέτες για την "οικονομική περιπέτεια χωρίς επιστροφή" στην οποία βρίσκεται παγιδευμένη η Ελλάδα, ρίχνουν οι New York Times στο κύριο άρθρο της 12ης Ιουνίου.
Με τίτλο “Ελλάδα, ένα κράτος οικονομικό ζόμπι”, οι συντάκτες επισημαίνουν ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου, τότε “το πιθανότερο είναι πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και πιθανότατα θα εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ”. Η εφημερίδα επιρρίπτει ευθύνη στους Ευρωπαίους ηγέτες για το γεγονός ότι οι συμφωνίες που έκλειναν τα προηγούμενα χρόνια απλώς ανέβαλαν την ώρα της κρίσης διότι δεν αντιμετώπιζαν κανένα από τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Προκειμένου να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρέπει να καταρτίσουν
ένα ρεαλιστικό σχέδιο ώστε να ανακάμψει η καταστραμμένη ελληνική οικονομία. Κατά τους ΝΥΤ το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους ή επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων. “Σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να αποδεχτεί μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν τη συλλογή φόρων, θα καταστήσουν αποτελεσματικότερη την κυβέρνηση και θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη καθιστώντας ευκολότερο να αρχίσει κανείς μια νέα επιχείρηση”.
Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι “οι ηγέτες της Γερμανίας και των υπολοίπων κρατών της Ευρωζώνης θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να χάσουν ορισμένα από τα χρήματα που έβαλαν ώστε να αποπληρώσουν τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, πολλοί εκ των οποίων ήταν τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες των χωρών τους”.
 http://www.msn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου