Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Ομοβροντία δηλώσεων: Τη Δευτέρα ή παρουσιάζετε προτάσεις, ή συζητάμε για χρεοκοπία



«Αν δεν υπάρξουν νέες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση, στη σύνοδο της Δευτέρας θα εξετάσουμε το σενάριο χρεοκοπίας», διαμηνύουν ανοιχτά πλέον Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το Reuters.
Οι δηλώσεις τους αποτυπώνουν το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της Αθήνας αλλά και τις αφόρητες πιέσεις που ασκούνται με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και η Αγκελα Μέρκελ που δήλωσε ότι τη Δευτέρα θα ληφθούν αποφάσεις μόνο αν έχει υπάρξει προηγουμένως συμφωνία με τους θεσμούς.
Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα μπορούσε να καταλήξει να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, αν δεν υπάρξει μία βάση πάνω στην οποία να μπορούμε να εργαστούμε.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, δεν δίστασε να τονίσει σε δηλώσεις του ότι «εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί την προσφορά, τότε θα επέλθει η χρεοκοπία», ξεκαθαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο τις προθέσεις των εταίρων, όσο και την απόλυτη κρισιμότητα των δύο συναντήσεων -ηγετών Ε.Ε. και Eurogroup- που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα.
«Τα παιχνίδια πρέπει να σταματήσουν όπως και οι κατηγορίες. Επειδή δεν πρόκειται για παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια» ανέφερε ο Τουσκ, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να τρέφει κανείς αυταπάτες ότι θα προκύψει κάποια μαγική λύση από την Σύνοδο της Δευτέρας που δεν μπορεί να είναι το τελικό βήμα, δίχως λεπτομερείς διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο.
«Είμαστε κοντά στο σημείο όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ του να αποδεχθεί μια καλή όπως εγώ την θεωρώ προσφορά για συνέχιση της στήριξης ή να οδεύσει προς μια χρεοκοπία. Στο τέλος αυτό είναι και μπορεί να είναι αποκλειστικά ελληνική απόφαση και ελληνική ευθύνη» τόνισε ο Τουσκ.
Απαισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ως προς το κατά πόσο είναι εφικτό να υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή μέχρι την σύνοδο της Δευτέρας.

«Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν θα συμβεί κάτι στην Ελλάδα μέχρι την Δευτέρα και τι θα είναι αυτό. Αλά δεν είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι εντυπωσιακό ή νέο την Δευτέρα. Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, αλλά είναι αυτή που είναι» δήλωσε ο Σόιμπλε μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στο Λουξεμβούργο.
«Η επόμενη εβδομάδα είναι πραγματικά η τελευταία εβδομάδα για λήψη αποφάσεων γιατί ξέρουμε ότι το πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου» προειδοποίησε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β, Ντομπρόφσκις, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει μια αξιόπιστη στρατηγική για δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου