Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Θέμα του πρωθυπουργού και του Προέδρου Δημοκρατίας ένα δημοψήφισμα

Το δημοψήφισμα είναι μια πιθανή λύση που παραμένει ανά πάσα στιγμή στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, όμως συνιστά θέμα του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε διπλωματικά μετά το Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης, στον απόηχο της προειδοποίησης του Γερούν Ντάισελμπλουμ πως τυχόν προσφυγή στις κάλπες θα μπορούσε να καθυστερήσει την εκταμίευση χρημάτων στήριξης.
Τόνισε πως «σε ό,τι τον αφορά» προσωπικά ένα δημοψήφισμα δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή «στην οθόνη του ραντάρ», καθώς η ελληνική πλευρά εστιάζει την προσοχή της στις
επαφές με τους δανειστές.

Στρέφοντας το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως η Αθήνα και οι εταίροι-πιστωτές «πλησιάζουν σε συμφωνία», θέτοντας ως ορίζοντα ακόμα και τις επόμενες δυο εβδομάδες («couple of weeks»).

Σημείωσε πως υπάρχει «σημαντική σύγκλιση» στα μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων, των προσαρμογών του ΦΠΑ, και των μη εξυπηρετούμενων δανείων και επισήμανε πως η χώρα μας έχει ήδη κάνει συμβιβασμούς σε πολλά υπό συζήτηση ζητήματα.

Τόνισε όμως εκ νέου πως υπάρχουν διαφορές σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, και υπογράμμισε πως – παρά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις – «απλώς το να κόβεις συντάξεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση».

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε πως η Αθήνα ζητά από την ΕΚΤ να αρχίσει να δέχεται εκ νέου τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, ωστόσο επανέλαβε πως η χώρα μας σέβεται την ανεξαρτησία της Ευρωτράπεζας.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε την επιβολή περιορισμών στις συναλλαγές στην Ελλάδα, λέγοντας πως μια τέτοια κίνηση είναι «ασύμβατη» με μια νομισματική ένωση.
http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου