Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Το χρέος παραμένει κλειδί


Η διαπραγμάτευση για τη βραχυπρόθεσμη συμφωνία συνεχίζεται με μπούσουλα την κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ, που αποτελεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αντιμετωπιστούν δύο κρίσιμα θέματα τα οποία αποτελούν για την Αθήνα "κόκκινες γραμμές".
Η ελληνική θέση, όπως διατυπώνεται πλέον, είναι δύσκολο να αποκρουστεί, καθώς κινείται ακριβώς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου με τις κατάλληλες προσαρμογές. Φαίνεται πως μια προσωρινή συμφωνία, με τη συνακόλουθη ρευστότητα, δεν είναι μακριά, με την έννοια ότι οι ημερομηνίες των δόσεων προς αποπληρωμή είναι δεδομένες και ουδείς λογικά επιθυμεί κάποιο "ατύχημα".
Από την άλλη αυτή η συμφωνία θα ανοίξει και θα προετοιμάσει τον δρόμο για τη μεσοπρόθεσμη
συμφωνία με τους δανειστές, που θα περιγράφει την οικονομική σχέση και συνεργασία των δύο πλευρών στο μέλλον και το πλαίσιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας.
Το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες το θέμα του ελληνικού χρέους επανέρχεται στη συζήτηση, και μάλιστα ακόμη και από τους Ευρωπαίους και όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, είναι πολύ θετικό, ακόμη κι αν πυροδοτήθηκε μέσα από διαφωνία στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η μείωση του χρέους, λοιπόν, όχι μόνο δεν είναι ταμπού, όπως παραδέχθηκε επιτέλους ο Γ. Ντάϊσελμπλουμ, αλλά αντιθέτως αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί η τελική συμφωνία με τους δανειστές, αφού, εάν δεν καταστεί βιώσιμο, η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει από την παγίδα χρέους και να προχωρήσει. Συνεπώς, χωρίς βιώσιμη ρύθμιση του χρέους δεν υπάρχει δυνατότητα για βιώσιμη συμφωνία.
Ο Γ. Ντάϊσελμπλουμ δήλωσε στη "Le Monde" ότι το μόνο πολιτικά αδύνατον είναι η απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως δεν έχει πρόβλημα να χρησιμοποιηθεί οποιοσδήποτε ευφημισμός προκειμένου να διευκολυνθεί η ρύθμιση του θέματος.
http://www.toportal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου