Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Το ρίσκο των εκλογών


Οι εισηγήσεις που γίνονται προς τον πρωθυπουργό για προκήρυξη πρόωρων εκλογών βασίζονται πάνω στο δέλεαρ των ευνοϊκών δημοσκοπήσεων. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, συνιστούν ανάληψη μεγάλου πολιτικού ρίσκου.

Οι πρόωρες εκλογές προϋποθέτουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές ή την οριστική ρήξη μαζί τους. Επομένως δεν μπορούν να τοποθετηθούν παρά στην περίοδο του φθινοπώρου του 2015. Όχι πριν.
Εάν η κυβέρνηση οδηγηθεί σε συμφωνία και εάν η συμφωνία αυτή είναι πολιτικώς ανεκτή, τότε πράγματι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε αυτοδύναμη κυβέρνηση Σύριζα. Και ποιο θα είναι το πολιτικό αποτέλεσμα; 1) Η έξοδος των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση θα σηματοδοτήσει την ανασύνταξη της
ευρύτερης κεντροδεξιάς, δηλαδή την συσπείρωσή της. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Συριζα θα περάσει στην φάση της υλοποίησης ενός κυβερνητικού προγράμματος, έχοντας απέναντί της την απειλητική καθημερινότητα και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εναντίον της. Ουσιαστικά δηλαδή θα οδηγηθεί στις εκλογές στο τέλος της τετραετίας, έχοντας εισπράξει το σύνολον της πολιτικής φθοράς. 2) Οι πραγματικές συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας είναι ιδιαίτερα δύσκολες, ανάπτυξη δεν διαγράφεται και επομένως η οικονομική θέση των νοικοκυριών θα παραμείνει δυσμενής, η ανεργία δεν πρόκειται στο διάστημα αυτό να μειωθεί και επιπλέον υπάρχει σοβαρή πιθανότητα επιδείνωσης όλων των οικονομικών μεγεθών, εάν οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις δεν αυξηθούν θεαματικά. Ο Σύριζα, στην περίπτωση αυτή, κυβερνώντας αυτοδύναμα, δεν θα έχει κανένα πολιτικό άλλοθι, δεν θα έχει να προτείνει καμία εναλλακτική οδό και θα οδηγηθεί πιθανότατα σε εκλογική αναμέτρηση με αβέβαιη αυτή τη στιγμή έκβαση.
Εάν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους οδηγηθούν σε αδιέξοδο, τότε επίσης οι πρόωρες εκλογές είναι πιθανές, αν όχι και υποχρεωτικές. Στην περίπτωση όμως αυτή είναι δύσκολο να δει κανείς με ποιο τρόπο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Συριζα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά σύνθετη πορεία εξόδου από την ευρωζώνη. Στις περιπτώσεις αυτές οι κυβερνήσεις που σχηματίζονται είναι συνήθως ευρύτερες, ενώ η κυβερνώσα παράταξη συνήθως χάνει και τις εκλογές. Οι πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ Συριζα και ΝΔ αυτή τη στιγμή δεν προδικάζουν με κανένα τρόπο το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, μετά από έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Οι πολιτικές συνθήκες που θα δημιουργηθούν τότε θα είναι εντελώς διαφορετικές.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Διότι εάν μεν έχει στα χέρια της μια καλή συμφωνία, δεν έχει λόγους να πάει τώρα σε αυτοδύναμη κυβέρνηση και να σπαταλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο, αλλά είναι προτιμότερο να εξαντλήσει την τετραετία και να θέσει στο τέλος της το ζήτημα της αυτοδύναμης αριστερής διακυβέρνησης. Εάν πάλι οδηγηθεί σε ρήξη, τότε το τελευταίο πράγμα που θα ενδιαφέρει το εκλογικό σώμα θα είναι το ζήτημα της αυτοδύναμης ή συμμαχικής κυβέρνησης.

Αυτή τη στιγμή ο Συριζα έχει στα χέρια του τις τύχες της χώρας. Έχει κοινοβουλευτική ασφάλεια και έχει τη δυνατότητα να οδηγηθεί σε μια λογική συμφωνία με τους εταίρους. Ας κοιτάξει λοιπόν αυτόν τον δύσκολο δρόμο που έχει μπροστά του και ας αφήσει τους προβληματισμούς περί εκλογών για αργότερα και ας εύχεται να μην γίνουν αυτές οι πρόωρες εκλογές υποχρεωτικές.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου