Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ο "Εθνικός Στόχος" των Κατσέλη-Φραγκιαδάκη


Εθνικός Στόχος η διεύρυνση και αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας με αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Αυτό υπογράμμισε-μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΒΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος) η Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη επισημαίνοντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να μπει σε πορεία επανεκκίνησης, αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Χρήστος Κίτσιος για λογαριασμό του Euro2day.
Για να υπηρετηθεί ο εθνικός στόχος θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να υποχωρήσει η
αβεβαιότητα.
Δεύτερη προϋπόθεση, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με βάση ένα στρατηγικό σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε κλειστές συναντήσεις της διοίκησης της Εθνικής με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, αμέσως μετά το Πάσχα, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τα προβλήματα και τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων.
Η Εθνική είναι έτοιμη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση με παροχή ρευστότητας σε εξωστρεφείς, καινοτόμες επιχειρήσεις καθώς και σε επιχειρήσεις με μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Προτεραιότητες της νέας διοίκησης, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, θα είναι η παροχή ρευστότητας στην οικονομία και η υποστήριξη των παραγωγικών αναδιαρθρώσεων με επίκεντρο της εξαγωγικές και καινοτόμες επιχειρήσεις. Πέραν των παραδοσιακών εργαλείων, όπως τα ΣΔΙΤ, η Εθνική προτίθεται να εισαγάγει νέα καινοτόμα εργαλεία, όπως η ανακυκλούμενη ρευστότητα σε συνεργασία με υπερεθνικούς φορείς (ΕΤΕπ).
Προτεραιότητα της νέας διοίκησης της Εθνικής αποτελεί επίσης η επιθετική προσέλκυση κεφαλαίων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, κίνηση που προϋποθέτει και την άρση όλων των αντικινήτρων στην άσκηση της επιχειρηματικότητας.
Σημαντικό στοιχείο στη στρατηγική της Εθνικής επίσης όσον αφορά τη στήριξη της επιχειρηματικότητας θα είναι η ανάδειξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Τέλος, η κ. Κατσέλη σημείωσε τον σημαντικό ρόλο του Χ.Α. στην άντληση κεφαλαίων, στοιχείο στο οποίο στάθηκε και ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης σημειώνοντας ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών απέδειξε κατά τη διάρκεια της κρίσης ότι αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μέσω της άντλησης κεφαλαίων, κυρίως από το εξωτερικό.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης επισήμανε ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τις επιχειρήσεις, φέρνοντάς τις ακόμα και στο όριο της επιβίωσης και υπογράμμισε την ανάγκη παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη καθώς και την πορεία υλοποίησης άμεσα σημαντικών μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του κράτους και της εγχώριας αγοράς.
«Ανάταξη της οικονομίας, έξοδος από την κρίση και αναπτυξιακή πορεία δεν μπορούν να υπάρξουν αν δεν συμφωνηθούν και δεν υλοποιηθούν άμεσα σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους και της εγχώριας αγοράς», τόνισε ο κ. Σαββάκης.
To αμέσως επόμενο διάστημα η κα Κατσέλη και ο νέος διευθύνων σύμβουλος κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, θα έχουν συναντήσεις με τα κορυφαία στελέχη της Τράπεζας- που φημίζεται για το στελεχιακό δυναμικό της- και η ιστορία της οποίας είναι άρρηκτα δεμένη με την ελληνική οικονομία, ώστε να τεθούν οι πρωταρχικοί στόχοι για το 2015. Στόχος της διοίκησης θα είναι να περάσει στα στελέχη την νέα φιλοσοφία της όσο αφορά την Διοίκηση του ιστορικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Ο κος Φραγκιαδάκης είναι από τα στελέχη της αγοράς που θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτό που λέμε "ειδικός για το χρέος". "Γείτονας" του πρώην Διευθύνοντα Συμβούλου κ. Αλέξανδρου Τουρκολιά (η οικία του οποίου βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στα όρια Νέου Ψυχικού-Κάτω Χαλανδρίου), συχνάζει στον ελεύθερο χρόνο του στην περιοχή του Νέου Ψυχικού. Οπως σημειώνει η Νένα Μαλλιάρα, στο Capital.gr, πρόκειται για τεχνοκράτη-easy rider, που κυκλοφορεί με τη μοτοσυκλέτα του, μια BMW GS 1200, και συχνάζει για μεσογειακή κουζίνα και σούσι σε γνωστό στέκι του Φάρου Ψυχικού, κοντά στο σπίτι του.
Ο 49χρονος νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1985 και ήταν «ένας ιδιαίτερα καλός μαθητής», όπως τον θυμούνται συμμαθητές του που σήμερα βρίσκονται σε σημαντικά πόστα του οικονομικού, πολιτικού και ακαδημαϊκού γίγνεσθαι.

Στη συνέχεια έφυγε για σπουδές Οικονομικών στη Βρετανία, όπου πήρε Bachelor of Arts in Economics από το Trinity College του Πανεπιστημίου του Cambridge. Συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, παίρνοντας μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Wharton School of Finance του Πανεπιστημίου της Pennsylvania.

Επόμενος σταθμός ήταν η Wall Street, όπου εργάστηκε στην Credit Suisse First Boston ως Proprietary Trader (δηλαδή διαχειριστής των ιδίων επενδύσεων της τράπεζας) σε ευρύ φάσμα παραγώγων προϊόντων επί συναλλάγματος, επιτοκίων και ομολόγων αναδυόμενων αγορών.

Η επιστροφή
Η ζωή στη Νέα Υόρκη ήταν ωραία, αλλά όχι για κάποιον που επιθυμεί την αυθεντικότητα του τρόπου της ζωής και τον ήλιο της Ελλάδας. Επιστρέφει, έτσι, στην πατρίδα και το 1996 εντάσσεται στο δυναμικό της Εθνικής Τράπεζας. Για την επόμενη επταετία, μέχρι και το 2003, βρίσκεται στη θέση του επικεφαλής του τομέα Παραγώγων Προϊόντων. Από το 2003 μέχρι το 2009, ήταν ο Group Treasurer του ομίλου και μέλος του δ.σ. της Εθνικής Χρηματιστηριακής, ενώ από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι και τις 23 Μαρτίου, οπότε ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, ήταν γενικός διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων και Χρηματαγοράς.

Ο κ. Φραγκιαδάκης είναι αυτήν τη στιγμή ένα από τα 3-4 στελέχη στην αγορά που μπορούν να θεωρηθούν «ειδικοί του χρέους». Άλλωστε εκ της θέσεώς του στην Εθνική Τράπεζα, ως γενικός διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων και Χρηματαγοράς, ήταν εκείνος που βρισκόταν σε άμεση συνεννόηση με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και τους ξένους επενδυτές για τις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων και εντόκων. Δεν θεωρείται άνθρωπος που συγκρούεται, ωστόσο οι σχέσεις του με τον πρώην αναπληρωτή CEO της Εθνικής, Πέτρο Χριστοδούλου, χαρακτηρίστηκε από εντάσεις. Σε βαθμό που να λέγεται στην αγορά ότι αποτέλεσαν και ένα είδος... προτερήματος για τον κ. Φραγκιαδάκη στην κούρσα της υποψηφιότητας, από τη στιγμή που στην κυβέρνηση αποφάσισαν να επιλέξουν διευθύνοντα σύμβουλο από τη δεξαμενή στελεχών της ΕΤΕ. Απόφαση που ελήφθη, ως γνωστόν, μετά την απόρριψη της επιλογής Μιχελή από τον SSM και την αδυναμία προσέλκυσης στελεχών από το εξωτερικό.

Πάντως, ο κ. Φραγκιαδάκης ήταν από τους πρώτους που έχοντας γνωρίσει τη λειτουργία των παραγώγων στις ΗΠΑ, από την θητεία του στην CSFB, στη Νέα Υόρκη, έστησε την αγορά παραγώγων στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Παράλληλα, εξελίσσονταν οι αγορές χρήματος και ομολόγων, όπου ο κ. Φραγκιαδάκης διακρίνεται για τις γνώσεις και τις ικανότητές του, όπως επίσης και για το έντονο ενδιαφέρον για τα κοινά (επαγγελματικά και όχι συνδικαλιστικά) του κλάδου του. Όλα αυτά του δίνουν, αδιάλειπτα την τελευταία δεκαπενταετία, την ψήφο των συναδέλφων του στην προεδρία του FOREX Club, του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Ένωσης Διαπραγματευτών (The Financial Markets Association), ενώ περί τις πέντε φορές εκλέγεται πρόεδρος της Διευθύνουσας Επιτροπής (Steering Committee) της αγοράς ελληνικών ομολόγων.
Το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες και η Λούκα...
Τα προσόντα αυτά αξιολόγησε και ο SSM προτού δώσει το «πράσινο φως» για την τοποθέτηση του κ. Φραγκιαδάκη στο «τιμόνι» της Εθνικής Τράπεζας. Μια τοποθέτηση που είναι ενδεικτική του προφίλ της νέας «κοπής» τραπεζιτών που καλούνται να διοικήσουν τις ελληνικές τράπεζες.

Πρόκειται, πλέον, για στελέχη που προέρχονται είτε από τα «σπλάχνα» του treasury των τραπεζών και έχουν την εμπειρία τού πώς λειτουργούν οι διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου είτε είναι οικονομικοί διευθυντές (Chief Financial Officers) και γνωρίζουν απέξω και ανακατωτά τα νούμερα των τραπεζών τους. Τα στελέχη αυτά είναι που μπορούν να «τρέξουν» πλέον τις ελληνικές τράπεζες, διαχειριζόμενα το πρόβλημα της ρευστότητας με τη γνώση της λειτουργίας των διεθνών αγορών, και που έρχονται να αντικαταστήσουν τους παραδοσιακούς corporate bankers που ήξεραν καλά πώς να δίνουν δάνεια.

Με τη γνώση των παραπάνω και ως «γέννημα θρέμμα» της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Φραγκιαδάκης έλαβε το «ΟΚ» για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας. Επιπλέον, αποδεικνύεται μια καθαρά αξιοκρατική επιλογή της κυβέρνησης, καθώς είναι γνωστό πως δεν πρόκειται για παιδί κανενός «κομματικού σωλήνα».

Βεβαίως, το «στοίχημα» της επιτυχίας του στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, θα είναι η συνεργασία του με την κυρία Λούκα Κατσέλη. Η νέα πρόεδρος της ΕΤΕ αν και οικονομολόγος, είναι πολιτικός – επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Άρα, καλείται να υλοποιήσει από τη θέση της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πολιτικές θέσεις που δεν συμβαδίζουν εκ προοιμίου με την αυστηρή λογική των αγορών μέσα στις οποίες καλείται να λειτουργήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Θα είναι η συμβίωση αυτή επιτυχής προς όφελος της Εθνικής Τράπεζας και της ελληνικής οικονομίας ή θα παρουσιάσει προβλήματα; Αυτό αποτελεί ένα ενδιαφέρον ερώτημα, καθώς είναι βέβαιο ότι η πληθωρική κ. Κατσέλη θα επιδιώξει την ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών και αρμοδιοτήτων. Πως λοιπόν θα "δέσει" το... μείγμα με τον μετριοπαθή κ. Φραγκιαδάκη;
 http://kourdistoportocali.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου