Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ο Draghi και το... μάννα εξ ουρανού


Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη αγορών τίτλων συνολικού ύψους 60 δις. ευρω κάθε μήνα (!). Είναι για πρώτη φορά που η ΕΚΤ δρομολογεί ένα τέτοιας έκτασης  πρόγραμμα χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη. 
Οι πρώτες αγορές κατά πάσα πιθανότητα αρχίζουν την Δευτέρα. Την ίδια ημέρα δηλαδή που στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπ. Οικονομικών θα «μετράει» την συμβατότητα των προτάσεων Βαρουφάκη με το πρόσφατο σύμφωνο επέκτασης της δανειακής σύμβασης Ελλάδας – Ευρωζώνης.

Στην πραγματικότητα η κίνηση αυτή της ΕΚΤ ισοδυναμεί με «τύπωμα» χρήματος με μόνη διαφορά ότι στο σχήμα αυτό την «ευθύνη» της πράξης θα έχουν κατά 80% οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες και μόνο κατά
20% η ΕΚΤ, προκειμένου να σωθούν τα προσχήματα της μη αμοιβαιοποίησης του χρέους όπως απαιτούσαν οι Γερμανοί.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η κάθε Κεντρική Τράπεζα δεν θα αγοράζει δικά της κρατικά ή ιδιωτικά ομόλογα, αλλά εκείνα των άλλων χωρών.

Και το ερωτηματικό που προκύπτει αλλά δεν έχει απαντηθεί ακόμα – ίσως αυτό γίνει σήμερα από τον Draghi– είναι αν οι άλλες κεντρικές τράπεζες θα μπορούν να αγοράσουν καλυμμένα ομόλογα ελληνικών τραπεζών, αφού οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται επαρκώς κεφαλαιοποιημένες μετά το stress test.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα μείνει έξω από το πανηγύρι της …βροχής χρήματος που αρχίζει την Δευτέρα, όσο αφορά τα κρατικά ομόλογα, μέχρι η ΕΚΤ να θεωρήσει ότι το υπάρχον πρόγραμμα είναι επαρκής όρος για να τα κάνει και πάλι αποδεκτά ως εγγυήσεις χρηματοδότησης.

Στο μεταξύ οι αγορές υποδέχονται τις επικείμενες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» με μία μεγάλη διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε τιμές που είχαμε να δούμε από το 2003 (1,10 δολ./ευρώ).

Η διολίσθηση του ευρώ αναμένεται να επιταχυνθεί όταν αρχίσουν οι αγορές σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια παραμένει το αν η χρηματοδότηση αυτή μαζί με το φθηνό ευρώ και το φθηνότερο πετρέλαιο θα καταφέρουν να «κινήσουν» τις οικονομίες της Ευρωζώνης για να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και του αποπληθωρισμού…
Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου