Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

"Η κυβέρνηση Γκρουέφσκι οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι ανεκτές προκλήσεις αλυτρωτισμού"‏


Ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και συγκεκριμένα της FYROM και του Μαυροβουνίου
Ο Ευρωβουλευτής και Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης, εκ μέρους των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, απηύθυνε την Τρίτη 10 Μαρτίου, ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφορικά με το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και συγκεκριμένα της FYROM και του Μαυροβουνίου, για το οποίο είναι ο βασικός εισηγητής της έκθεσης προόδου.
Για το θέμα της FYROM:

«Η κυβέρνηση Γκρουέφσκι οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι ανεκτές προκλήσεις αλυτρωτισμού που προέρχονται από κάλπικες ιστορικές αφηγήσεις», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ για την μεταρρυθμιστική πρόοδο της χώρας τόνισε πως «δεν μπορεί να κρύβει
την μεταρρυθμιστική της απραξία πίσω από την μη επίλυση του ονοματολογικού για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης».



Μπορείτε να δείτε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο το σχετικό video Ομιλίας για τη FYROM


Για το θέμα του Μαυροβουνίου

«Η πρόοδος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε μια σειρά από τομείς είναι ιδιαιτέρως σημαντική, αλλά τώρα κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος δικαίου, τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και την αύξηση της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Τέλος, κοινός τόπος, όπως επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης είναι «η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για να ενισχυθεί η δημοκρατία, η σταθερότητα, η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία της ευρύτερης περιοχής».



Μπορείτε να δείτε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο το σχετικό video Ομιλίας για το Μαυροβούνιο



*Ακολουθούν αναλυτικά οι παρεμβάσεις του Ευρωβουλευτή και Γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη



Παρέμβαση Ν. Ανδρουλάκη για το ζήτημα της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και συγκεκριμένα του Μαυροβουνίου



«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ομάδα των Σοσιαλιστών, αναγνωρίζει την πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Μαυροβουνίου, και χαιρετίζει τις μεταρρυθμίσειςπου ήδη εφαρμόστηκαν ή έχουν προγραμματιστεί από την κυβέρνηση.

Η βελτίωση που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα σημειώνεται στο γεγονός ότι έχουν ανοίξει δεκαέξι κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, ενώ δύοέχουν ήδη κλείσει προσωρινά.

Η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος δικαίου, τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης καιτην αύξηση της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα.

Όπως ήταν εξαρχής και ο στόχος της πολιτικής μας ομάδας, παροτρύναμε την κυβέρνηση, να αποφύγει την μεταρρυθμιστική κόπωση και να συνεχίσει ακάθεκτη την ευρωπαϊκή της πορεία.

Ζητήσαμε περαιτέρω πρόοδο στην καταπολέμηση της ανισότητας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των υψηλών ποσοστών ανεργίας.

Παρεμβήκαμε με τροπολογίες που αφορούσαν την εξάλειψη των διακρίσεων ενάντια στις γυναίκες, στην μειονότητα των Ρομά και στα άτομα με αναπηρίες.

Όσον αφορά την οικονομία του Μαυροβουνίου, επικεντρωθήκαμε στην ανάγκη της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της ανεργίας και της φτώχειας.

Η δυσχερής οικονομική κατάσταση των Δυτικών Βαλκανίων επιτάσσει την εφαρμογή φιλόδοξων προγραμμάτων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και εκσυγχρονίζουν την παραγωγική τους βάση.

Δεν παραβλέψαμε να επιστήσουμε την προσοχή της κυβέρνησης στη σημασία προστασίας του περιβάλλοντος.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες προκλήσεις εντός και εκτός των συνόρων της Ευρώπης στον τομέα της ασφάλειας, θεωρήσαμε σωστό να επαινέσουμε την θετική στάση του Μαυροβουνίου στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής.

Είμαστε ικανοποιημένοι από το τελικό κείμενο του ψηφίσματος, το οποίο και στηρίζουμε.

Θα θέλαμε όμως να προσθέσουμε και μία τροπολογία που να αναφέρεται στην βελτίωση της αγοράς εργασίας στο Μαυροβούνιο.

Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Θεωρούμε ότι η πολιτική διεύρυνσης ενισχύει τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στην περιοχή και γι αυτό πρέπει να συνεχιστεί.

Ευχαριστώ»



Παρέμβαση Νίκου Ανδρουλάκη για το ζήτημα της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και συγκεκριμένα της FYROM



«Αγαπητοί συνάδελφοι

Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για να ενισχυθεί η δημοκρατία, η σταθερότητα, η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

Ωστόσο, η FYROM έχει οπισθοδρομήσει τον τελευταίο καιρό σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα στα θέματα ελευθερίας της έκφρασης, ανεξαρτησίας των ΜΜΕ και της δικαιοσύνης.

Όμως, πέρα από όλα αυτά, στασιμότητα παρατηρείται και στο ζήτημα της ονομασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας. Η κυβέρνηση Γκρουέφσκι οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι ανεκτές προκλήσεις αλυτρωτισμού που προέρχονται από κάλπικες ιστορικές αφηγήσεις. Επίσης δεν μπορεί να κρύβει την μεταρρυθμιστική της απραξία πίσω από την μη επίλυση του ονοματολογικού για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Το θέμα της ονομασίας δεν αποτελεί διμερή διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και τη FYROM, αλλά ένα διεθνές ανοιχτό ζήτημα που ορίζεται από σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ευχαριστώ»
Νίκος Ανδρουλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου