Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Η χώρα βρίσκεται ήδη σε αχαρτογράφητα νερά εκτιμάει ο Αντώνης Σαμαράς


Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  
Εξαιρετικά ανήσυχος παραμένει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, αλλά ακόμη και τα στελέχη της Ν.Δ. που ασκούν εσωκομματική αντιπολίτευση, για τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης της Αθήνας με την ευρωζώνη. 
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα ξεκινά ήδη από αύριο κύκλο διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όπως την αποκαλούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών, ή τους «τρεις θεσμούς» όπως επιμένει η Αθήνα, στα γραφεία της λεωφόρου Συγγρού το κλίμα είναι
βαρύ.
«Η χώρα βρίσκεται ήδη σε αχαρτογράφητα νερά. Ο προϋπολογισμός είναι στον αέρα. Η συμφωνία είναι στον αέρα. Η πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας είναι στον αέρα. Τα πλεονάσματα και η ανάκαμψη βρίσκονται στον αέρα. Χρειάζονται μέτρα και η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα πάρει» είναι η εκτίμηση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πνέει μένεα για το νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη. Όχι τόσο για τα όσα καταμαρτυρεί για την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αλλά γιατί ο Πρόεδρος της Ν.Δ. εκτιμά πως με τη στάση του υπονομεύει ευθέως τις προοπτικές συμφωνίας και άρα επιβαρύνει την κατάσταση της χώρας. 
Δεν είναι τυχαίοι και οι χαρακτηρισμοί που επεφύλαξε ο κ. Σαμαράς για τον υπουργό Οικονομικών στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. «ο ανεκδιήγητος υπουργός των Οικονομικών ξεπέρασε πια και τον εαυτό του ήταν όταν υπέβαλε στο Eurogroup τις τελευταίες του προτάσεις για μεταρρυθμίσεις..... και πρότεινε οι ιδιώτες και οι τουρίστες ακόμα, να γίνουν για δύο μήνες «μυστικοί πράκτορες- εφοριακοί», που θα πιάνουν όσους μαγαζάτορες δεν δίνουν αποδείξεις! Τι να πω; Πάλι καλά που δεν φώναξαν τον… επιθεωρητή Κλουζώ από τον «Ροζ Πάνθηρα»! 
Σε αντίστοιχους τόνους ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος για τις νέες προτάσεις Βαρουφάκη, που περιελάμβαναν και τη λαχειοφόρο αγορά επί των αποδείξεων με στόχο την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης. Το μέτρο είχε προταθεί και από την κυβέρνηση Σαμαρά, πλην όμως δεν είχε γίνει αποδεκτό, παρά μόνον ως τριτεύον, από την τρόικα. «Μετά τις ανοησίες περί part time εφοριακών στα νησιά, που προκάλεσαν θυμηδία, ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να υιοθετεί κάποιες από τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά, όπως κίνητρα, για να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις (λοταρία) και τα μέτρα για τις τριγωνικές συναλλαγές. Αλλά βεβαίως, βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από τον στόχο. Η ουσία είναι ότι η χώρα χάνει χρόνο, η αβεβαιότητα παραμένει και ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες συνεχώς ανεβαίνει» σημείωσε η Ν.Δ. 
Η ανησυχία Σαμαρά δεν αφορά μόνον το ενδεχόμενο ενός αδιεξόδου αλλά και μίας ακόμη μεγαλύτερης καθυστέρησης στην επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές.
«Κόστισε σε μεγάλη αβεβαιότητα! Κόστισε σε επενδύσεις που ματαιώνονται ή παγώνουν. Σε επενδυτές που έρχονταν στην Ελλάδα και τώρα φεύγουν. Σε αιμορραγία καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα. Σε αδυναμία των ελληνικών επιχειρήσεων να πάρουν εγγυητικές επιστολές για εξαγωγές. Σε υποχρέωσή τους, δηλαδή, να προπληρώνουν τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό αν θέλουν να κάνουν εισαγωγές. Κόστισε σε υποβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας απ’ όλους τους ξένους οίκους. Κόστισε σε επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας! Μείωση των πλεονασμάτων. Αυτά στοίχισε η περιβόητη, η «περήφανη» δική τους «διαπραγμάτευση»! Και το λογαριασμό δεν θα τον πληρώσει μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα τον πληρώσει δυστυχώς ο ελληνικός λαός» επεσήμανε ο κ. Σαμαράς στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. ή, όπως ανέφερε, κλείνοντας τη συνεδρίαση «εκεί που είμασταν έτοιμοι να βγούμε, οΣΥΡΙΖΑ μας τράβηξε και πάλι πίσω στο μνημόνιο».
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου