Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα- Ελπίδες για πολιτική συμφωνία‏


Γράφει ο Τάκης Χατζής 
Χωρίς αμφιβολία, η χθεσινή βραδιά έκρυβε πολλές και ευχάριστες εκπλήξεις. Η δήλωση Ομπάμα, η συνάντηση Βαρουφάκη- Σαπέν, το ρεπορτάζ της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» σύμφωνα με το οποίο ο Γιούνκερ σχεδιάζει να καταργήσει την τρόικα, είναι καλές ειδήσεις. 
Η κυβέρνηση έσπευσε να τις υποδεχθεί με ένα σχόλιο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, σύμφωνα με το οποίο « ταύτιση των δύο Υπουργών Οικονομικών (Σαπέν- Βαρουφάκη) σε μία σειρά απόκομβικά ζητήματα αποδεικνύει ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκουν πλέον γόνιμο έδαφος στην Ευρώπη» ανέφερε προθέτοντας ότι στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε, με συνέντευξή του στο CNN, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα. 
Ο καθένας θα ευχόταν να έχει δίκαιο ο κ. Σακελλαρίδης. Ωστόσο, άνθρωποι που έχουν «φάει» τα χρόνια τους παρακολουθώντας την αμερικανική εξωτερική πολιτική σημειώνουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έγινε μια τέτοιου είδους δήλωση. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ανάλογες δηλώσεις είχαν συνέχεια. Σε άλλες όχι! 
Σημείωναν επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε ελπίδα και όχι βεβαιότητα για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντικήκαι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες. Αλλά δεν αποφασίζει ο κ. Ομπάμα και ούτε είναι δική του δουλειά να ερμηνεύει τόσο την ελληνική πλευρά όσο και την ευρωπαϊκή.
Από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει να καταργήσει την τρόικα, συνοδεύονται από την επισήμανση πως μια τέτοια παραχώρηση είναι δυνατή όμως μόνο εφόσον η νέα ελληνική κυβέρνηση αποδεχτεί την έως τώρα συμφωνηθείσα πορεία μεταρρυθμίσεων και λιτότητας. Και φυσικά, για το χρέος τονίζεται ότι  ο κ. Γιούνκερ παραμένει κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο κουρέματος. 
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλούσε (στο Mega) για μια επικείμενη πολιτική συμφωνία με τους εταίρους και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ένας οδικός χάρτης για τις επόμενες κινήσεις, να συζητηθεί στην συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες. Στο σημείο αυτό θα ήταν χρήσιμο να περιμένουμε διότι δεν γνωρίζουμε ποιος τελικά θα αποφασίσει για τα… σήματα οδικής κυκλοφορίας στο νέο οδικό χάρτη! Μια τέτοια συμφωνία θα είναι μια εξόχως πολιτική συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ των δυο πλευρών. 
Στο μεταξύ, χθες  βράδυ, στο Μέγαρο Μαξίμου η χαρά και ο ενθουσιασμός δεν κρυβόταν. Κοινή πεποίθηση των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί ότι τα ελληνικά αιτήματα βρίσκουν  πρόθυμους ακροατές. Και αυτό- όπως λένε, γιατί υπάρχει μια πρόσφατη λαϊκή εντολή και γιατί το 2015 δεν είναι 2010 ή και 2012, όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις ακολουθούσαν άλλη πολιτική και ταυτοχρόνως οι φωνές υποστήριξης που ακούγονται σήμερα, τότε απουσίαζαν παντελώς. 
Καλό για την χώρα θα ήταν  η εξέλιξη των πραγμάτων να είναι αυτή που εκτιμάει (ότι θα είναι) το Μέγαρο Μαξίμου. Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε, αυτό που τονίζουν  σε ιδιωτικές συζητήσεις έγκυροι πολιτικοί αναλυτές: Ότι καλό είναι να κρατάς μικρό καλάθι… γιατί  από μια διαπραγμάτευση δεν κερδίζει μόνο ο ένας!
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου