Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Εύχομαι να τα πάει καλά η κυβέρνηση και σε οποιαδήποτε διεθνή επαφή, πρέπει να μας έχει όλους μαζί της‏


Έχουμε μια νέα κυβέρνηση την οποία την εξέλεξε ο ελληνικός λαός, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Και έχουμε υποχρέωση να τη στηρίξουμε, ιδίως στη διεθνή δραστηριότητά της. Ακούω πολύ συχνά, άκουγα και χθες τον κ. Δραγασάκη, να μιλάει για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση εκφράζει τις θέσεις της χώρας, της πατρίδας, μας εκφράζει όλους, ιδίως στις διεθνείς επαφές. Προς τα έξω πρέπει να είμαστε ενωμένοι, πάντα το έλεγα, πάντα το πίστευα, το πιστεύω. Για μένα αυτό είναι όρος υπαρξιακός. Άρα εύχομαι να τα πάει καλά και σε οποιαδήποτε διεθνή επαφή, διαπραγμάτευση, συζήτηση, πρέπει να μας έχει όλους μαζί της.
Εμείς έχουμε κρατήσει μια πολύ καθαρή στάση. Προεκλογικά είπαμε «ούτε εκφοβισμός, ούτε εφησυχασμός και εύκολα λόγια». Και μετεκλογικά σεβόμαστε τη δημοκρατία, τη λαϊκή βούληση, τη δεοντολογία. Παρέδωσα το Υπουργείο Εξωτερικών μετά βαΐων και κλάδων μάλλον.
Εμείς θα κρατήσουμε τη στάση που θέλαμε να κρατάνε ως αντιπολίτευση τα άλλα κόμματα, όταν ήμασταν κυβέρνηση. Δεν έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά. Αυτό που ζητούσαμε, αυτό θα κάνουμε. Είχα πει προεκλογικά «όταν δεν δίνεις συναίνεση, θα δυσκολευτείς να τη βρεις». Αλλά εμείς δεν είμαστε μίζεροι. Εμείς δεν πήραμε συναίνεση, αλλά όπου χρειάζεται θα δώσουμε συναίνεση.
Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα παιχνίδι εντυπώσεων περιφερειακό. Δηλαδή υπάρχουν περιφερειακού χαρακτήρα επαφές, δεν έχουμε φτάσει στον πυρήνα.
Όλα αυτά είναι «προκαταρτικά». Δεν έχουμε μπει στο κυρίως θέμα. Διαπραγμάτευση σημαίνει καθόμαστε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο σε τραπέζι με χαρτί μολύβι και συμφωνούμε σε αριθμούς, σε μέτρα, σε εξελίξεις. Έτσι δημόσια με δηλώσεις, διαπραγμάτευση δεν γίνεται. Βοηθάει βέβαια αυτό, βοηθάει στην καλλιέργεια ενός φρονήματος. Χαίρομαι που τώρα χαιρόμαστε ως λαός, θέλω κι εγώ να υπάρχει αισιοδοξία και προσδοκία. Αλλά αυτό το κλίμα δεν βοηθάει να αλλάξουν οι έξω, βοηθάει να αλλάξουν οι μέσα.
Παρατηρώ ότι γίνεται μια μεταστροφή η οποία γίνεται σιγά-σιγά, αν και έχουν περάσει μόλις επτά μέρες. Γίνεται σιγά-σιγά, αλλά γίνεται μια μεταστροφή, η οποία είναι σοβαρή. Ένα μεγάλο θέμα της προεκλογικής συζήτησης και της δημόσιας συζήτησης τα τελευταία χρόνια, είναι το χρέος. Είναι πάρα πολλοί που λένε «όχι στο χρέος, δεν κάνετε τίποτε το ’12 ...θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες, δεν θα πληρώσουμε το επονείδιστο χρέος».  Τώρα είδα ο κ. Τσίπρας βγήκε στο Bloomberg και είπε: «Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία μονομερή ενέργεια στο χρέος. Δεν πρόκειται να αρνηθούμε την εκπλήρωση των οφειλών μας, όταν υπάρχουν λήξεις ομολόγων και δανείων, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Αυτό είναι ήδη μια τεράστια αλλαγή.Εγκαταλείφθηκε ο ένας πυλώνας όλης αυτής της μακράς επίθεσης εναντίον μας. Και δεύτερον, προσλαμβάνει ο κ. Βαρουφάκης τη Lazard ως σύμβουλο, που ήταν ο δικός μας σύμβουλος.
Λένε: παράταση όχι μέχρι 28 Φεβρουαρίου. Άκουσα τον κ. Δραγασάκη που έλεγε «γιατί όχι μέχρι τέλος Μαΐου». Εντάξει, να συνεννοηθούμε μεταξύ μας τι σημαίνει αυτό. Μπορεί να πάμε μέχρι τέλος Μαΐου; Πάμε και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, να ξέρουμε τι λέμε όμως. Παράταση σημαίνει: εξακολουθούμε να μένουμε στο Μνημόνιο, με την επιτήρηση και τις υποχρεώσεις ,χωρίς δάνειο. Το δάνειο τελείωσε. Υπολείπονται μόνο οι δόσεις του ’14 που δεν έχουν έρθει.
Λένε «δεν θέλουμε τις δόσεις που έχουν επιτόκιο 0,8%», - τόσο φτηνό χρήμα δεν μπορείς να βρεις πουθενά. Αυτό είναι χαριστικό δάνειο. Το επιτόκιο είναι 0,8%. Δεν το βρίσκεις αυτό πουθενά.
Είναι τραγικό λάθος να λέει «όχι» η κυβέρνηση στις δόσεις. Και θα αναγκαστεί να δανειστεί ακριβότερα. Θα το διορθώσουν, πιστεύω πολύ γρήγορα.
Έχουν στο μυαλό τους ότι δεν θα πάρουμε το δάνειο, άρα δεν θα πάρουμε και το δάνειο του ’15 από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σημειωτέον ότι μιλάμε με όλους αλλά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ακόμη δεν έχει μιλήσει κανείς, με τη Γερμανία και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ακόμη δεν έχουμε μιλήσει.
Λένε δεν θα πάρουμε τις δόσεις γιατί θα παίρνουν οι Τράπεζές μας λεφτά από το μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος, το ELA, δηλαδή το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας που σημαίνει με επιτόκιο πολύ μεγαλύτερο από ό,τι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει με επιτόκιο 0,05% ,η Τράπεζα της Ελλάδος με 1,55%, η Ευρώπη με 0,8% για να έχετε μια αίσθηση. Μιλάμε για πολύ μεγάλες διαφορές. Μπορεί να σας φαίνονται τα νούμερα μικρά, οι διαφορές είναι τεράστιες.
Θα παίρνουν οι τράπεζες και αυτά που θα παίρνουν, θα τα δίνουν στο κράτος μέσω εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, το απαγορεύει ρητά ο μηχανισμός εποπτείας. Όχι μόνο γιατί υπάρχει το όριο των 15 δισ. ευρώ στα έντοκα γραμμάτια, αλλά γιατί αυτό είναι μια «νομισματική χρηματοδότηση»η οποία δεν μπορεί να γίνει. Διότι αλλιώς οι τράπεζες που τις στήσαμε στα πόδια τους χάριν της εθνικής οικονομίας και των καταθετών- όχι των παλιών μετόχων οι παλιοί μέτοχοι έχασαν τις μετοχές τους- οι τράπεζες θα ξαναπάνε σε πρόβλημα. Δεν το θέλουμε αυτό. Δεν θέλουμε να εκθέσουμε σε παρόμοιο κίνδυνο τις τράπεζες επειδή λέει κάποιος «δεν θέλω τις φτηνές δόσεις, θέλω το ακριβότερο χρήμα από τον ELA, την Τράπεζα της Ελλάδος», που οδηγεί σε αδιέξοδο. Θα τα διορθώσουν αυτά.
Ακούω που λένε «δεν θέλουμε την τρόικα». Μα εγώ είπα ότι δεν θέλω την τρόικα, ο πρώτος που είπε «δεν συζητώ με υπαλλήλους», ήμουν εγώ. Ναι συνεχίσαμε να συνομιλούμε μαζί τους, γιατί έγινε η εξής αλλαγή: οι τρεις υπάλληλοι δεν είναι εκπρόσωποι των θεσμών τους, δηλαδή της υπαλληλίας, είναι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων, έχουν πολιτική εντολή.
Όλα ξεκινάνε από το γεγονός ότι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υπάρχει πολιτικό επίπεδο. Ακούσατε τη δήλωση που έκανε ο Ομπάμα; Όλοι είπαν «η Αμερική συγκρούεται με τη Γερμανία». Ξέρετε πόσες φορές τα έχει πει αυτά ο Πρόεδρος Ομπάμα; Πάρα πολλές φορές.
Η δήλωση όμως αυτή δεν έχει καμία επιρροή στη συμπεριφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.Καμία.  
Το ΔΝΤ στην πραγματικότητα το επέβαλλε η Γερμανία.
Τώρα πρέπει να υπάρξει η πολιτική διαπραγμάτευση, αυτό θα κάναμε κι εμείς και έτσι έχουμε κάνει πάντα. Αλλά θα σου πουν αυτοί «για να ολοκληρωθεί, θέλουμε την έκθεση της τρόικας». «Μη τη λέτε τρόικα» λέει ο Σαπέν, ο Γάλλος Υπουργός που είπε: «Η μουσική έχει πολλές έννοιες, μπορούμε να την πούμε τρίο, κουαρτέτο». Ο κ. Βαρουφάκης είπε με τον Ντάισελμπλουμ «δεν δεχόμαστε την τρόικα, αλλά δεχόμαστε τους δυο ευρωπαϊκούς θεσμούς συν το ΔΝΤ». Εντάξει ας μην είναι τρίο, ας είναι ντουέτο plus one, duo plus one.
Κρατήστε κάτι ακόμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ΔΝΤ ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ακούσαμε την τελευταία εβδομάδα τίποτα περί ΔΝΤ. Κρατήστε το.
Θα ήμουνα πραγματικά ευτυχής εάν μπορούσε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα είναι αναγκαία. Ποιος δεν θέλει
να δώσει λεφτά στον κόσμο; Ποιος δεν θέλει να δώσει πίσω μισθούς και συντάξεις; Ποιος δεν θέλει να δώσει μεγαλύτερες κοινωνικές παροχές; Διευκολύνσεις; Μακάρι. Θα ήμουνα πραγματικά ευτυχής και ας κεφαλαιοποιήσει πολιτικά όλο το όφελος ο κ. Τσίπρας, ας είναι Πρωθυπουργός για τα επόμενα 40 χρόνια. Δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα μου είναι ότι ξέρω μέσα από τη διαπραγμάτευση, μέσα από τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Και δεν μπορεί να γίνει γιατί θα μας γύρναγε πίσω στον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Μας καταψήφισαν. Μας κατέκριναν. Δεν λέω μας αδίκησαν, αλλά δεν πρέπει να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και τον πατριωτισμό μας. Εάν μπορούσαμε να τα πούμε αυτά προεκλογικά, εάν δεν είχαμε το φραγμό ότι δεν πρέπει να λέμε ανακρίβειες, αλλά πρέπει να λέμε την αλήθεια, δεν θα τα είχαμε πει; Γιατί να αφήσουμε τον κ. Τσίπρα να κερδίσει τις εκλογές με τόση άνεση δίνοντας υποσχέσεις; Μακάρι να μπορούσαμε να τα πούμε και μακάρι να μπορούσαν να γίνουν.
Όπως έγινε η στροφή στο ζήτημα του χρέους, έτσι θα γίνει και η στροφή στο ζήτημα της παράτασης, θα πάμε στο τέλος του μνημονίου, στην προληπτική πιστωτική γραμμή, θα πάμε κανονικά όπως το είχαμε σχεδιάσει. Εμείς θα στηρίξουμε την κυβέρνηση σε όλες τις διεθνείς κινήσεις της, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω, ότι θα γίνει αυτό. Η άλλη λογική είναι η λογική της ρήξης, της σύγκρουσης, της ανευθυνότητας.
Μακάρι να μπορέσουν να γίνουν όλα τα καλύτερα πράγματα. Εμείς εάν βρεθεί χαραμάδα φωτός να γίνει κάτι καλύτερο από αυτό, θα το στηρίξουμε πάση δυνάμει.
Ευάγγελος Βενιζέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου