Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Σφίγγουν τα λουριά - Η οικονομία υπό πίεση


Δέκα ημέρες πριν από τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου η πίεση που δέχεται η οικονομία από την πρωτοφανή πόλωση και την αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας, είναι ήδη ορατή στα δημόσια ταμεία.
Τα έσοδα του δημοσίου από φόρους παρουσίασαν κάμψη το Δεκέμβριο που εκτιμάται σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα δεν πήρε - λόγω των εξελίξεων δηλαδή το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και της προκήρυξης των εκλογών - πόρους 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τη διαχείριση ελληνικών ομολόγων.
Το αποτέλεσμα όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ήταν ναι μεν να κλείσει ο προϋπολογισμός για το 2014 με πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στα δύο δισ. ευρώ, αλλά χαμηλότερα από το στόχο που είχε προσδιοριστεί μόλις τον περασμένο Νοέμβριο.
Για τους ειδικούς, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, καθίσταται προφανές ότι «χωρίς τις δόσεις της βοήθειας θα υπάρξει σύντομα πρόβλημα» το οποίο θα κληθεί και θα πρέπει να διαχειριστεί άμεσα η νέα κυβέρνηση.

Ενδεικτικό του κλίματος, αλλά και των συνθηκών περιορισμού της ρευστότητας,  είναι ότι στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων η απόδοση ανέβηκε στο 2,15% από 1,90% στην προηγούμενη, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, ενώ και οι προσφορές ήταν συγκρατημένες.
Όπως ανακοινώθηκε οι συνολικές προσφορές έφτασαν τα 1,11 δισ. ευρώ, υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό (625 εκατ.) κατά 1,78 φορές. Το συνολικά αποδεκτό ποσό ανήλθε στα 812,5 εκατ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ στην προηγούμενη δημοπρασία.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 16 Ιανουαρίου. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατομμυρίων Ευρώ.

Μάλιστα το πρόβλημα ρευστότητας μπορεί να γίνει εντονότερο αν δεν υπάρξει το συντομότερο συμφωνία με τους ευρωπαίους οι οποίοι, προφανώς, θα «σφίξουν τα λουριά» ενόψει των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι κάλπες στην Ελλάδα.

Κάτω του 9% η απόδοση του δεκαετούς

Χθες η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε και πάλι κάτω του ορίου 9%. Η υποχώρηση αποδίδεται στο γενικότερο κλίμα που διαμορφώθηκε στους επενδυτές με την ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα Οριστικών Νομισματικών Συναλλαγών (Outright Monetary Transactions - OMT) που ανακοίνωσε η ΕΚΤ το Σεπτέμβριο του 2012 για να παρεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές κρατικών ομολόγων στη ζώνη του ευρώ είναι συμβατό με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Βέβαια η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έκλεισε στο 8,99%,  όταν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το κόστος δανεισμού έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε το κόστος δανεισμού της Γερμανίας για περίοδο 10 ετών.
Η Γερμανία διέθεσε 4,122 δισ. ευρώ σε νέο ομόλογο λήξης το Φεβρουάριο του 2025 με μέση απόδοση 0,52%, όπως ανακοίνωσε η Bundesbank. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό ήταν στο 0,74% και είχε σημειωθεί τον περασμένο Νοέμβριο.
http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου