Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου Μ.Μπόλαρη - Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο και άλλοθι για επικύρωση και συνέχιση μιας υφεσιακής πολιτικής που αποσαθρώνει την πραγματική οικονομία και την κοινωνία‏


Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό FM 100 Δημοτικό Ραδιόφωνο και τον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη
Δημοσιογράφος : Να ρωτήσω τώρα τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Μάρκο Μπόλαρη τον οποίο καλημερίζω στην εκπομπή. Κύριε Μπόλαρη καλή σας μέρα από το Δημοτικό ραδιόφωνο.
Μπόλαρης : Καλημέρα κ. Κοντογουλίδη. Καλημέρα στις Θεσσαλονικιές και τους Θεσσαλονικιούς που μας κάνουν την τιμή να μας ακούν.
Δημοσιογράφος : Να είστε καλά. Που σας βρίσκω ; Αθήνα προφανώς, έτσι ; 
Μπόλαρης : Στη Βουλή. 
Δημοσιογράφος : Έχετε αποφασίσει ; Κατ’ ευθείαν εγώ στο “ψητό”, στην ερώτηση, τι θα κάνετε !
Μπόλαρης : Κοιτάξτε, έχω επανειλημμένα τοποθετηθεί κ. Κοντογουλίδη, λέγοντας πως, είμαι σαφώς πεπεισμένος ότι η πολιτική η οποία ασκείται είναι πολιτική η οποία διαλύει την πραγματική οικονομία. Διαλύει την μικρή - μεσαία επιχείρηση και μεγαλώνει και κορυφώνει το κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα. Έχει φέρει την κοινωνία στα όρια διάλυσης. Αυτή η πολιτική πρέπει να σταματήσει. Η συγκυβέρνηση χρησιμοποίησε τους τελευταίους μήνες μέχρι και σήμερα, την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ως ένα τρόπο για να επιτύχει την παραμονή της στην εξουσία. 
Βλέπεται ότι ενώ οι διαδικασίες αυτές έπρεπε να γίνουν φυσιολογικά το Φεβρουάριο, με έναν τρόπο ο οποίος δεν έχει σχέση με την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά έχει σχέση με τα αδιέξοδα της συγκυβέρνησης, επέστρεψε την εκλογή Προέδρου και επιχειρώντας να δραματοποιήσει την κατάσταση, την έβαλε να γίνει την Τρίτη - τέταρτη μέρα των Χριστουγέννων. Ένα μεγάλο όχι στην πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση, στην πολιτική η οποία έχει φέρει σε αδιέξοδο την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία. 
Δημοσιογράφος : Από ότι καταλαβαίνουμε θα ψηφίσετε όχι στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, όχι έχοντας κάτι προσωπικό με τον άνθρωπο, αλλά γιατί διαφωνείται με την πολιτική της κυβέρνησης.
Μπόλαρης
 : Θέλω να σας πω ότι άσχετα απ’ το εάν είναι αντιπρόεδρος ή όχι οποιουδήποτε κόμματος, θεωρώ ότι ο κ. Δήμας είναι μια σοβαρή προσωπικότητα. Αυτό δε σημαίνει τίποτα στην παρούσα συνθήκη και με τους όρους που γίνεται η εκλογή. Δε βάζω θέμα προσωπικό, βάζω θέμα πολιτικής η οποία πρέπει να σταματήσει. Έπρεπε να έχει σταματήσει. Αυτή η πολιτική με κάθε τρόπο πρέπει να σταματήσει. 
Δημοσιογράφος : Δηλαδή κ. Μπόλαρη μου λέτε ότι, όποιος και να ήταν υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάλι το ίδιο θα κάνατε ! Αυτό καταλάβαμε. 
Μπόλαρης : Σας είπα ότι το Σύνταγμα έχει πρόνοια. Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί. Δε θα μείνει η Χώρα χωρίς ανώτατο άρχοντα. Το σύνταγμα προβλέπει την διαδικασία, πριν από τις εκλογές, όταν υπάρχουν πολιτικές συνθήκες για συναίνεση και προβλέπει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου μετά τις εκλογές, όταν δεν υπάρχει συναίνεση. 
Είμαστε λοιπόν σε μία φάση όπου επειδή η συναίνεση δεν είναι σαβουάρ βίβρ, η συναίνεση δεν μπορεί να γίνεται πάνω σε ζητήματα επικοινωνίας. Η συναίνεση και η συνεννόηση γίνεται μόνο πάνω σε ζητήματα πολιτικής. Τα ζητήματα λοιπόν της πολιτικής στα οποία καλούμαι να τοποθετηθώ, γιατί αυτή είναι η εντολή που έχω από τους συμπολίτες μου, διαπιστώνω ότι η πολιτική που εφαρμόζεται, έχει φέρει, δεν κουράζομαι να το λέω, την πραγματική οικονομία, την μικρομεσαία επιχείρηση, τον ιδιωτικό υπάλληλο, το δημόσιο τομέα, σε αδιέξοδα. Γι’ αυτό και βιώνουμε το δράμα στην ελληνική οικογένεια, στο χώρο της ανεργίας, Αυτή η πολιτική πρέπει να σταματήσει.
Δημοσιογράφος : Εδώ τώρα όμως θέλω να σας ρωτήσω το εξής , μιας και μιλάμε για πολιτική. Δε σας κάνουν εντύπωση τα χθεσινά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, όπως επίσης και την αντίδραση των επενδυτών, που κυριολεκτικά είχαμε κραχ χθες στο χρηματιστήριο, και δεν ξέρουμε τι θα γίνει και σήμερα και αύριο και τα λοιπά, που στην ουσία όλα αυτά συντείνουν στο ότι, η πολιτική αβεβαιότητα στον τόπο σε συνδυασμό με την πιθανότητα έως βεβαιότητα, το ότι θα έχουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δημιουργεί αντιδράσεις, οι οποίες είναι αντιδράσεις που δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά ;
Μπόλαρης
 : Το χθεσινό πρόβλημα στο χρηματιστήριο, πρωτοφανές σε μέγεθος, το προκάλεσε η διαχείριση της κυβέρνησης. Γιατί οι αγορές ενώ περίμεναν ότι θα έχουμε την διαδικασία εκλογής του Προέδρου τον Φλεβάρη, βλέπουν εν μια νυκτί να προκηρύσσεται και να ξεκινάει η εκλογική διαδικασία. Αυτό στα μάτια των ξένων είναι αδιέξοδο για την κυβέρνηση, σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει τεράστιο πρόβλημα, σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί τα μέτρα ή δε μπορεί να διαπραγματευτεί για τα μέτρα και αυτό οδηγεί στο κραχ. Αυτό τι σχέση έχει με το αν και όταν θα βγει κυβέρνηση και τι κυβέρνηση θα βγει ;
Είναι απολύτως σαφές ότι η διαχείριση και οι χειρισμοί της κυβέρνησης προκάλεσαν το χθεσινό πρόβλημα στο χρηματιστήριο. 
Δημοσιογράφος : Εδώ όμως έχουμε δημοσιεύματα πάρα πολλών εφημερίδων, η Financial Times παραδείγματος χάριν λέει, “η ευρωζώνη μπορεί να κληθεί να διαλέξει ανάμεσα στη διαγραφή χρέους ή στην πρώτη έξοδο από το ευρώ”. 
“Αβέβαιο το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα με το ΣΥΡΙΖΑ επί σκηνής.”
Και πολλές άλλες εφημερίδες. 
Μπόλαρης : Να σας πω το εξής, αυτά δεν ξαναείδαμε το 2012 ;
Θέλω να πω και να βάλω στη συζήτηση το εξής. Πριν από έξη μήνες, παραμονές των εκλογών, πριν από οκτώ μήνες παραμονές των ευρωεκλογών, οι έλληνες όλοι είχαν πεισθεί, από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων που κρατάτε στα χέρια σας, αλλά και από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Αναφέρομαι στο περίφημο success story. Είχε ‘’επιτύχει’’ η χώρα. Μετά από αυτό το successstory φτάσαμε στη σύνοδο όπου ο πρωθυπουργός ‘’έσχιζε’’ τα μνημόνια. Και τώρα βρισκόμαστε ξανά στο 2012. Δεν αισθάνεστε ότι κάποιοι μας εμπαίζουν ; 
Δημοσιογράφος : Αισθάνομαι. Το θέμα είναι πως θα αντιδράσουμε. 
Μπόλαρης : Κάποιοι χρησιμοποιούν τις δικές τους στρατηγικές, προσωπικές, κομματικές για να διαχειριστούνε το ζήτημα το ελληνικό, το πρόβλημα της χώρας ;
Δημοσιογράφος : Δυστυχώς όμως τους έχουμε ανάγκη, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. 
Μπόλαρης
 : Δεν αναφέρομαι σε αυτούς που λέτε, Αναφέρομαι στην κυβέρνηση. Στην ειλικρίνεια για την επιτυχία των πολιτικών της. Αλήθεια κ. Κοντογουλίδη να σας κάνω και ένα ρητορικό ερώτημα τώρα που μας ακούει ο κόσμος. Είναι κανείς από τους ακροατές του ραδιοφώνου σας που θεωρεί ότι σήμερα , 2.5 χρόνια στην κυβέρνηση με τον κύριο Σαμαρά, είναι καλύτερο το ελληνικό δημόσιο ; Είναι κάτι καλύτερο στο χώρο της δημόσιας διοίκησης ; 
Δεν ρωτώ το άλλο, το να θεωρεί κανείς ότι είναι καλύτερη η κατάσταση στον χώρο τον παραγωγικό, στο χώρο της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, στο χώρο τον αγροτικό, τον κτηνοτροφικό. Δεν το ρωτώ. Τα αφήνω και τα δύο στην κρίση σας για να δούμε τελικά τι σημαίνειsuccess story!
Εκεί εστιάζω. Δεν εστιάζω στους αριθμούς τους δημοσιονομικούς, που κανείς τους μαγειρεύει και λέει, έχω πλεόνασμα, αλλά δεν έχω πετρέλαιο για να κινήσω τα τεθωρακισμένα για να κάνω τις ασκήσεις ή να κάνω τις παρελάσεις. Αυτά δε τα συζητώ σε μία χώρα που δίπλα έχει τον Νταβούτογλου που προκαλεί στην Κυπριακή ΑΟΖ σήμερα και αύριο δεν ξέρουμε που. 
Θέλω να σας πω ότι εστιάζω στο χώρο της πραγματικής οικονομίας, στο χώρο της κοινωνίας μας, όπου έχουμε πολύ συγκεκριμένα αδιέξοδα. 
Δημοσιογράφος : Και κάτι προσωπικό να σας ρωτήσω. Εσείς επειδή από ότι φαίνεται ολοκληρώνεται και η βουλευτική θητεία, όχι μόνο η δική σας και των τριακοσίων, στις 29 Δεκεμβρίου. Ποιο είναι το πολιτικό σας μέλλον ; Είστε έτοιμος να διεκδικήσετε την ψήφο μέσα από μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ; 
Μπόλαρης
 : Οι μέρες είναι λίγες, αφήστε τες να κυλίσουνε. Οι παλιοί λέγανε, ‘’κοντός ψαλμός αλληλούια’’. 
Οι μέρες είναι ακριβώς είκοσι. Έχουμε την ευχέρεια τις επόμενες μέρες να συζητήσουμε με όρους πολιτικής και όχι επιδίωξης προσωπικής ή εξωκοινοβουλευτικής. Με όρους πολιτικής να συζητήσουμε το τι χρειάζεται να γίνει. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, συζητώντας αυτά τα πράγματα να βάζουμε τη λογική μπροστά, δηλαδή να βάζουμε μπροστά τα συμφέροντα του τόπου, της πόλης, της χώρας και τα συμφέροντα των πολιτών. Αν τα προτάξουμε αυτά είναι πολύ πιο ψύχραιμος ο λόγος μας και είναι πολύ πιο καθαρό και ψύχραιμο το μυαλό μας για λειτουργήσουμε γι’αυτό το οποίο έχουμε ταχθεί. 
Δημοσιογράφος : Κάποια πρώτη συνάντηση με το ΣΥΡΙΖΑ έγινε ή θα γίνει τις επόμενες μέρες ;
Μπόλαρης : Οι συνάδελφοί σας στην Αθήνα τα παρακολουθούν αυτά και προφανώς εάν είχε γίνει θα το είχαν ανακοινώσει. 
Δημοσιογράφος : Σας ρωτώ επειδή δεν είμαι στην Αθήνα και επειδή σας ξέρω, γνωριζόμαστε, εδώ κινούμαστε πολιτικά, στη Μακεδονία.
Μπόλαρης : Και εγώ σας απαντώ περιφραστικά για την ενημέρωση των συμπολιτών μας στην όμορφη Θεσσαλονίκη. 
Δημοσιογράφος : Θα το περιμένουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου