Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Ο Μεϊμαράκης στον Παπούλια με την πρόταση… Σταθάκη!


Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός
Την πρόταση του… Γιώργου Σταθάκη κομίζει στον Κάρολο Παπούλια ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης! Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Σταθάκης, πριν ακόμη προκύψει η εικόνα του πλήρους αδιεξόδου με την τρόικα, είχε προτείνει τη συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τώρα με «αντάλλαγμα» για τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογές την άνοιξη. Πόσο… βαθιά την άνοιξη; είχε ερωτηθεί τότε ο κ. Σταθάκης. Και είχε απαντήσει -σε ελεύθερη μετάφραση- ας είναι και τον Μάιο, λίγο πριν λίγο μετά, δεν χάλασε ο κόσμος…
Σήμερα, με τη συναίνεση του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μεϊμαράκης πάει με αυτή ακριβώς την πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πού «κολλάει» αυτή η πρόταση; Απλούστατα, στην αναπόφευκτη παράταση του μνημονίου, την οποία οι δανειστές φαίνονται διατεθειμένοι να επιβάλουν με κάθε μέσον! Συγκεκριμένα, στους κόλπους των δανειστών διαμορφώνεται η πρόταση για παράταση του ισχύοντος δεύτερου μνημονίου κατά 1 εξάμηνο και στη συνέχεια άλλο 1 εξάμηνο αυξημένης επιτήρησης στο πλαίσιο της νέας πιστωτικής γραμμής. Με αυτό τον τρόπο:
  • Ικανοποιείται η βασική απαίτηση του ΔΝΤ για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το επόμενο 12μηνο, ώστε να καλυφθεί ο όρος του καταστατικού του για να συνεχίσει να εκταμιεύει τις δόσεις του.
  • Η κυβέρνηση κρατάει ανοιχτή τη διαπραγμάτευση μέχρι και την προεδρική εκλογή, αποφεύγοντας να πάρει άμεσα τα σκληρά μέτρα που ζητούν οι δανειστές, ώστε να μην «εκραγεί» άμεσα το πολιτικό σκηνικό.
  • Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος κερδίζουν χρόνο και «ανάσες», ώστε να παραμείνει ζωντανό το πολιτικό τους κεφάλαιο: θα μπορούν να ισχυριστούν ότι «Ναι, πήραμε οδυνηρά μέτρα, αλλά είναι πράγματι τα τελευταία, το χρονοδιάγραμμα εξόδου όχι μόνο από το μνημόνιο αλλά και από την αυξημένη επιτήρηση της πιστωτικής γραμμής είναι δεδομένο και λήγει στα τέλη του 2015, εμείς βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο».
  • Ο κ. Τσίπρας αγοράζει επίσης χρόνο, αποφεύγοντας την εμπλοκή σε άμεση «περιπέτεια», «κλειδώνοντας» τις εκλογές και ανανεώνοντας την προοπτική να διαχειριστεί όχι μια μνημονιακή περιπέτεια, αλλά ένα πιο βατό, μεταμνημονιακό τοπίο.
Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Βενιζέλο, που κατά γενική σύμπτωση όλων των ρεπορτάζ από όλες τις πηγές, πήγε πολύ καλά, ήταν το πιο εμφανές σημείο καμπής στην κατεύθυνση της συναίνεσης σε μια τέτοια πρόταση.
Ωστόσο, απομένει ένας «παράγοντας» που ακόμη δεν ξέρουμε πώς θα δει μια τέτοια πολιτική συμφωνία στην Ελλάδα: Οι δανειστές!
http://www.rizopoulospost.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου