Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Η Αμερική στρίβει συντηρητικά


Η Αμερική κάνει πάλι στροφή προς τον συντηρητισμό. Τα αποτελέσματα στις ενδιάμεσες εκλογές και στις εκλογές για την ανάδειξη νεών κυβερνητών επιβεβαιώνουν τη συντηρητική κατεύθυνση που παίρνει το εκλογικό σώμα. Επίσης είναι απολύτως βέβαια ότι τα δύο χρόνια που απομένουν για να ολοκληρωθεί η προεδρική θητεία θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τον πρόεδρο Ομπάμα που αντιμετωπίζει τα χαμηλότερα ποσοστά δημοτικότητας από την είσοδο του στον Λευκό Οίκο. Αλλά κάπως έτσι δεν συμβαίνει πάντα;
Οι Ρεπουμπλικάνοι θα ελέγχουν, λοιπόν, τουλάχιστον τις 52 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, ενώ ήδη ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Και στην Αϊόβα, η υπερσυντηρητική Τζόνι Ερνστ κέρδισε τελικά την έδρα στη Γερουσία, γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ των Ρεπουμπλικανών. Κάνσας και Βόρεια Καρολίνα είναι έδρες που χάθηκαν για τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι μετρούν και οδυνηρές ήττες στους κυβερνήτες των Πολιτειών. Το Ίλινόι, από όπου προέρχεται ο Ομπάμα, εξέλεξε Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη, ενώ οι Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να πάρουν τη Φλόριντα ούτε αυτή τη φορά.
O Oμπάμα, που ουσιαστικά ήταν απών από αυτήν την αναμέτρηση, παρακολούθησε τα αποτελέσματα από τον Λευκό Οίκο, χωρίς να κάνει δηλώσεις και κάλεσε σε σύσκεψη τους ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.
Την επανεκλογή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων πέτυχαν και ομογενείς: ο Ρεπουμπλικανός Γκας Μπιλιράκης στην Φλόριντα, ο Δημοκρατικός Τζον Σαρμπάνης στο Μέριλαντ, η Δημοκρατική Νίκη Τσόγκα στη Μασαχουσέτη και η Δημοκρατική Ντίνα Τάιτους στη Νεβάδα.
Επίσης στο Όρεγκον και στην Περιφέρεια της Κολούμπια (όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον) οι ψηφοφόροι ψήφισαν θετικά για τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας από ενήλικες.
 http://www.protagon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου