Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Επιμένει για σκληρή λιτότητα στις χώρες του Ευρωπαικού Νότου


«Δεν θα δανειστούμε εμείς για να πετύχετε τους ανταπτυξιακούς στόχους σας εσείς!» Σε αυτήν τη λογική κινήθηκε -για ακόμη μία φορά- χθες η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία, αφού τόνισε ότι η ευρωζώνη παραμένει «εξαιρετικά εύθραυστη», κατέστησε σαφές ότι η Γερμανία δεν θα δανειστεί περισσότερα χρήματα για να κάνει επενδύσεις. Η Γερμανίδα καγκελάριος, λοιπόν, έκλεισε... κατάμουτρα την πόρτα σε όσους Ευρωπαίους εταίρους ή αξιωματούχους επιμένουν το τελευταίο διάστημα να της ασκούν πιέσεις για να κάνει επενδύσεις, προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη στη γηραιά ήπειρο.

Αν και η οικονομική πρόοδος που έχει γίνει στην ευρωζώνη είναι μεγάλη όπως είπε η ίδια -επισήμανε, μάλιστα, ότι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα για τη στήριξή τους ή βρίσκονται κοντά στην έξοδο από αυτά-, στην ομιλία της ενώπιον των μελών της Ενωσης των Γερμανών Εργοδοτών (BDA) τόνισε: «Η κατάσταση στην ευρωζώνη παραμένει ακόμη εξαιρετικά εύθραυστη». Ωστόσο, στη συνέχεια δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «σε μερικές χώρες χρειάζεται να εφαρμοστούν δομικές μεταρρυθμίσεις», ουσιαστικά κρούοντας νέα καμπανάκια λιτότητας για τον φτωχό ευρωπαϊκό Νότο.

Η Ανγκελα Μέρκελ διαμήνυσε ακόμη ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η αξιοπιστία των κανόνων της Ευρώπης για το έλλειμμα - το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δηλαδή, το οποίο πρόσφατα αποπειράθηκαν να παραβιάσουν Γαλλία και Ιταλία. «Θέλουμε να επιμείνουμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό αφορά επίσης την ανάπτυξη και γι' αυτό πρέπει να απορρίψουμε τη συζήτηση περί λιτότητας εναντίον ανάπτυξης. Είναι εσφαλμένη και δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε» είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος της Γερμανίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες με δηλώσεις του και ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε... άμεσες μεταρρυθμίσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο Κερέ παρότρυνε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να προωθήσουν ταχέως μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση των οικονομιών τους. Η εμπειρία της κρίσης στην ευρωζώνη και οι προσαρμογές που έγιναν σε χώρες της Βαλτικής κατέδειξαν ότι «συνολικά, εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα έναντι περισσότερο σταδιακών προσεγγίσεων», όπως είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ΕΚΤ στη διάρκεια ομιλίας του στη Λευκωσία.
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου