Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Η πέτρινη πολυθρόνα του Καπιταλισμού


Προτάσεις…λέξεις…και νόημα….
Η ιστορία δεν γράφεται με πρέπει και γιατί….Η ιστορία γράφεται με παρόν, με παρελθόν και με μέλλον!!!Η ιστορία γράφεται με το “αίμα” μιας κοινωνίας, μιας οικονομίας και ενός βασανισμένου λαού….. Με βάση την ανάλυση ενός κοινωνικού κράτους, ο καπιταλισμός διατυπώνεται με σαφήνεια σε ένα απόσπασμα κεφαλαίου του Μαρξ“Η ειδική οικονομική μορφή με την οποία αντλείται απλήρωτη υπερεργασία απο τους άμεσους παραγωγούς, προσδιορίζει τη σχέση μεταξύ κυρίαρχων και κυριαρχούμενων, όπως αυτή ξεπηδάει άμεσα από την ίδια την παραγωγή και με τη σειρά της αντεπιδρά πάνω της ως καθοριστικό στοιχείο.”
Ήταν η οικονομική κρίση των καπιταλιστικών οικονομιών που φέρει στο προσκήνιο συζητήσεις περί των αιτιών, μορφών και συνεπειών του κεφαλαίου. Τι σημαίνει κρίση και καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων μιας οικονομίας; Οι οδυνηρές και μαρτυρικές δοκιμασίες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που πέφτουν επάνω
τους τα βάρη της κρίσης, απο τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Διαπιστώνουμε ότι τα όρια του καπιταλισμού δεν ειναι απεριόριστα. Οι καπιταλιστές αυξάνουν την παραγωγικότητα, τα κέρδη τους που αυτό σημαίνει αναπόφευκτα την δυσκολία της αναπαραγωγής του κεφαλαίου. Όταν λοιπόν υπάρχει κρίση το συσσωρευμένο κεφάλαιο, δεν μπορεί να παράγει κέρδος και όλα ξεκινάνε κάπου εδώ…δεδομένου ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η παραγωγή.
Ήταν το 1825 η εμφάνιση της πρώτης οικονομικής κρίσης στην Αγγλία, ήταν το 1857 η εμφάνιση της πρώτης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, 1882, 1929, 1973, 2007, είναι 2014 και εχουμε ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. Η πιο σημαντική αιτία της οικονομικής κρίσης στις καπιταλιστικές οικονομίες είναι οι κεφαλαιοκρατικές σχέσεις που βρίσκονται στην αντίθεση του  κοινωνικού χαρακτήρα της παραγωγής και της ατομικής ιδιοποίησης των αποτελεσμάτων της.
Η έλλειψη πιστώσεων, η στήριξη των κυβερνήσεων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που δεν δανείζουν και δεν παρεμβαίνουν ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή αλλά και η κυκλοφορία των εμπορευμάτων αυτόματα σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος αποπληρωμής των δανείων την ίδια στιγμή μάλιστα που υπάρχει αναξιοποίητο κεφάλαιο. Οικονομικά παιχνίδια, παίχτες, πιόνια και κερδοσκοπία εντός και εκτός Χρηματιστηρίων, που ενώ πρέπει αναμφισβήτητα  να στηριχθούν οι ζημιές τους πρέπει να καλυφθούν και αυτές των κερδοσκοπικών παιχνιδίων και παιχτών. Η βιομηχανία-κοινωνία ζητά πιστώσεις διότι αδυνατεί να παράγει, άρα εφόσον δεν μπορούν να πουλήσουν την παραγωγή τους δεν λαμβάνουν και τις ανάλογες πιστώσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει αδιάθετη παραγωγή.
Οι τέσσερις φάσεις, είναι η κρίση, η ύφεση, η αναζωογόνηση και η άνοδος.
Τα επιτόκια ανεβαίνουν, η παραγωγή πέφτει, η ανεργία αυξάνεται, το πιστωτικό κεφάλαιο αυξάνεται και τελικά το αποτέλεσμα είναι οι περικοπές των μισθών αλλά και η εκμετάλλευση των εργαζομένων. Αυτή είναι η πρώτη φάση του καπιταλισμού, η γνωστή σε όλους μας “Κρίση”, η οποία διαρκεί περίπου ένα χρόνο, άλλες φορές περισσότερο άλλες φορές λιγότερο.
Εξαγορές, συγχωνεύσεις, κλείσιμο των επιχειρήσεων, η παραγωγή κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα….ναί εδώ είναι η φάση της “Ύφεσης”. Η ύφεση που ζήσαμε και ζούμε στη χώρα μας έντονα.Δεύτερη φάση.
Για να επιτευχθεί η φάση της “Αναζωογόνησης”, πρέπει να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και η ανανέωση του παγίου κεφαλαίου. Και εδώ ξεκινάει το κέρδος.Τρίτη φάση.
Τέλος, η τέταρτη φάση, αυτή της “Ανόδου”. Αύξηση της ζήτησης του πιστωτικού κεφαλαίου, αύξηση των τιμών των μετοχών, δηλαδή αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.
Ποιός θα επιβιώσει τελικά; Οι καπιταλιστές της κοινωνίας, οι καπιταλιστές της οικονομίας, κλείνουν της επιχειρήσεις έτσι αυξάνεται η ανεργία στα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας με αποτέλεσμα την αύξηση του ανταγωνισμού και τη μείωση των μισθών και της εξαθλίωσης και τι συμβαίνει τελικά (;), αύξηση της κερδοφορία και συσσώρευση του κεφαλαίου. Τα ήδη περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών τους, αρά αυξάνεται το μονοπώλιο που είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιου.
Και οι φάσεις ξαναπαίρνουν θέσεις..λάβετε θέσεις, έτοιμοι, ΠΥΡ……
Είναι τελικά ένα κύκλος όπου για να αποφύγουμε την κρίση παράγουμε μία άλλη κρίση(;)
http://eleutheriellada.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου