Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Φουντώνουν τα σενάρια για ανασχηματισμό - Ποιοι είναι οι υποψήφιοι προς αποχώρηση

Πληθαίνουν τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να προχωρά σε ανασχηματισμό. Ποιοι υπουργοί είναι υποψήφιοι για να αποχωρήσουν και από που προκύπτει η δυσαρέσκεια εναντίον τους


Απογοητευμένος φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από ορισμένους υπουργούς της κυβέρνησης και τις τελευταίες μέρες έχουν αρχίσει να ακούγονται ολοένα και πιο έντονα τα σενάρια που θέλουν το Μαξίμου να προχωρά σε νέο ανασχηματισμό. Αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για πρόθεση του Μαξίμου να προχωρήσει σε «μίνι ανασχηματισμό», αλλά στην πορεία φαίνεται πως η… καμπάνα χτυπάει για αρκετούς υπουργούς της κυβέρνησης και, μάλιστα, σε κομβικά υπουργεία.
Το μόνο που είναι απόλυτα βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, καθώς ο Δ. Αβραμόπουλος αναλάβει καθήκοντα επιτρόπου στις Βρυξέλλες από την 1η Νοεμβρίου. Αυτό, όμως, δίνει μια πολύ καλή αφορμή στο Μαξίμου για να κάνει και άλλες αλλαγές. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει ήδη επικρίνει δημόσια βουλευτές και υπουργούς κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΝΔ, προϊδεάζοντας για τις προθέσεις του. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ο λαός είναι αυστηρός και με όσους από μας, βουλευτές και υπουργούς ακόμα, καμιά φορά αντί να στηρίζουν την εθνική προσπάθεια, παίζουν και προσωπικά παιγνίδια».

Οι υποψήφιοι προς αποχώρηση
Οι βασικοί υποψήφιοι για αποχώρηση από την κυβέρνηση φέρονται να είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Αργ. Ντινόπουλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτος, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης!
Σε ό,τι έχει να κάνει με τον υπουργό Εσωτερικών, Αργ. Ντινόπουλο, υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από τη στιγμή που τάχθηκε υπέρ της Ρ. Δούρου και κατά του Κ. Μητσοτάκη στο θέμα των ελέγχων της μετατροπής των συμβάσεων δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Ντινόπουλος επιχείρησε άμεσα να ανασκευάσει όσα είπε, αλλά η ζημιά είχε γίνει. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα, όταν δεν αντάλλαξε ούτε κουβέντα με τον κ. Ντινόπουλο.
Για τη Σοφία Βούλτεψη, φαίνεται πως ενόχλησε ιδιαίτερα η δήλωσή της, με αφορμή τις αντιδράσεις για τον ΕΝΦΙΑ, ότι «είναι χαμένα χρήματα όσα επένδυσαν οι Έλληνες στην αγορά ακινήτων» και πως η ίδια δεν έχει ακίνητα στο όνομά της. Η τοποθέτησή της προκάλεσε αντιδράσεις και θεωρήθηκε ότι θίγει το κοινό αίσθημα. Ακόμη και η προσπάθειά της να ανασκευάσει ήταν άκομψη, καθώς μίλησε για «γκεμπελίσκους» που παραποίησαν το νόημα της φράσης της.
Σχετικά με τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, το Μαξίμου φέρεται να θεωρεί «αποτυχημένη» την επιλογή. Μάλιστα, το θέμα φέρεται να συζητήθηκε και κατά την τελευταία συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν ότι έπρεπε να έχει γίνει μια επιλογή με μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή.
Το πρόβλημα που υπάρχει, όμως, είναι ότι ο ανασχηματισμός θα πρέπει να γίνει μέχρι και τα τέλη του μήνα, όταν και θα αποχωρήσει επίσημα ο κ. Αβραμόπουλος. Μέχρι τότε, όμως, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα τις οποίες έχει αναλάβει ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος παράλληλα έχει παίξει σημαντικό ρόλο και στη σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού, γεγονότα τα οποία καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την πιθανή αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών.
  http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου