Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Θα χρειαστεί πολύ καιρός για να κερδηθεί ξανά το χαμένο έδαφος από τους Ελληνες αγρότες



Πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία από το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα θα έχει η μείωση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία, ενώ σοβαρότατες επιπτώσεις, που είναι δύσκολο να προβλεφθούν, θα υπάρξουν στην περίπτωση που η Μόσχα κλείσει ή περιορίσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση υπολογίζει τη ζημιά από το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα στα επίπεδα των 80.000.000 έως 100.000.000 ευρώ (μαζί με τις απώλειες των μεταφορέων) η ελληνική οικονομία θα στερηθεί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περί τα 300.000.000 ευρώ από τους Ρώσους τουρίστες που δεν θα έρθουν.


Στις Βρυξέλλες

Σήμερα, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, θα συζητηθούν οι συνολικές επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως, η Ελλάδα νιώθει ήδη τις πιέσεις οι οποίες δεν περιορίζονται στις φετινές απώλειες των παραγωγών οπωροκηπευτικών προϊόντων. Οπως επισημαίνουν στελέχη του αγροτικού τομέα, όταν αναφερόμαστε στη συνολική ζημιά δεν πρέπει να περιορίζουμε τα νούμερα στις φετινές απώλειες. Οι Ελληνες παραγωγοί, τονίζει, πιθανώς θα χρειαστούν χρόνια ώσπου να ξανακερδίσουν το χαμένο έδαφος στη Ρωσία, αφού θα υποκατασταθούν από παραγωγούς άλλων χωρών (Τουρκία, Αίγυπτος κ.λπ.). Συνεπώς, η τελική ζημιά είναι πολλαπλάσια αυτής που ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Το ίδιο ισχύει και στον τουριστικό κλάδο, όπου έχουν ήδη τιναχθεί στον αέρα οι προβλέψεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σύμφωνα με τις οποίες οι αφίξεις Ρώσων τουριστών θα ξεπερνούσαν το περυσινό ρεκόρ του 1.300.000. Επειτα από τα απανωτά κανόνια ρωσικών τουριστικών πρακτορείων και την υποχώρηση του ρουβλιού έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων, οι προβλέψεις του ΣΕΤΕ περιορίστηκαν στο 1.100.000 και ήδη αναθεωρούνται περαιτέρω προς τα κάτω. Μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι έχουν ήδη στερηθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ με χιλιάδες κλίνες να βρίσκονται προς διάθεση επειδή οι Ρώσοι δεν ήρθαν.
Ενα πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg υπενθύμιζε ότι εξαιτίας των εισαγωγών φυσικού αερίου η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, με την αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών να προσεγγίζει τα 9,3 δισ. ευρώ το 2013.

Στο δημοσίευμα

Στο δημοσίευμα επισημαινόταν ότι το ρωσικό εμπάργκο μπορεί να στοιχίσει ακριβά στην ελληνική οικονομία: οι απώλειες σε αγροτικό τομέα και τουρισμό μπορεί να κρατήσουν το ελληνικό ΑΕΠ σε αρνητικό πρόσημο για το τελευταίο τρίμηνο του 2014, παρά τις προβλέψεις αναλυτών για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τα κράτη-μέλη να παραδώσουν ως το τέλος Αυγούστου και έκθεση για τις πιθανές επιπτώσεις από το κλείσιμο της στρόφιγγας στη ροή του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα με δεδομένες τις περιορισμένες δυνατότητες υποκατάστασης του ρωσικού αερίου. Μάλιστα, τα προβλήματα δεν θα περιοριστούν στη θέρμανση νοικοκυριών, αλλά θα επεκταθούν και στην ηλεκτροπαραγωγή. Το σενάριο θεωρείται, πάντως, ακραίο με δεδομένες και τις επιπτώσεις που θα έχει στις ρωσικές εξαγωγές.
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου