Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Αργεντινή: Η επιλεκτική χρεοκοπία και τα αρπακτικά που την έριξαν στα βράχια

Αργεντινή: Η επιλεκτική χρεοκοπία και τα αρπακτικά που την έριξαν στα βράχια«Basta Buitres» -«Φτάνει πια, αρπακτικά» και «Αργεντινή Ενωμένη», γράφουν οι αφίσες στους δρόμους της χώρας που κηρύχθηκε την Πέμπτη σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Το τι σημαίνει αυτό και ποια είναι τα «αρπακτικά», παρακάτω σε 6 ερωτήσεις-απαντήσεις.
Από σήμερα το πρωί η Αργεντινή έχει τεθεί σε επιλεκτική στάση πληρωμών. Ξένα funds «αρπακτικά» ευθύνονται γι'αυτό αλλά οι συνέπειες για τη χώρα θα είναι πολύ μικρότερες από εκείνες του 2001, της ολοκληρωτικής χρεοκοπίας.

Η Αργεντινή, η τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, δεν μπόρεσε να βρει συμφωνία με τα
αμερικανικά funds για την αποπληρωμή του χρέους της. Για δεύτερη φορά σε 13 χρόνια η χώρα βρίσκεται σε στάση πληρωμών. Η Αργεντινή οφείλει 539 δισ δολάρια στους πιστωτές της και κούρεψε κατά 70% τα ομόλογά της, μετά την οικονομική κρίση του 2001. Αλλά ένας αμερικανός δικαστής ζητάει περισσότερα.
Η εν λόγω δικαστική απόφαση απαιτεί από την Αργεντινή να πληρώσει 539 εκατ. δολάρια στους κατόχους «κουρεμένων» ομολόγων. Τα χρήματα υπάρχουν, βρίσκονται ήδη σε αμερικανικές τράπεζες, αλλά για να τα εισπράξουν οι δικαιούχοι, η κυβέρνηση πρέπει να βάλει άλλο 1,5 δισ. δολάρια για τους κατόχους των funds. Αυτό το τελευταίο δεν συνέβη.

To ποσό είναι μικρό για μια χώρα με συναλλαγματικά αποθέματα περίπου 30 δισ. δολαρίων. Όμως το ζήτημα είναι ότι αν το Μπουένος Αϊρες πλήρωνε αυτό μικρό ποσό στα funds, τότε και οι κάτοχοι των «κουρεμένων» ομολόγων θα μπορούσαν να επικαλεστούν τη ρήτρα RUFO (Rights Upon Future Offers) και να ζητήσουν περισσότερα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, έως 100 δισ. δολάρια.


1. Πώς έφτασε η Αργεντινή σε αυτό το σημείο;
Το 2001 η χώρα πλήττεραι από κρίση οικονομική και χρηματοπιστωτική. Το Μποένος Αϊρες ζητάει δάνεια και αναθεωρεί το χρέος της. Οι πιστωτές αποδέχονται μια μείωση 93% του χρέους. Αλλά δύο εξ αυτών, αποκαλούμενοι «funds αρπακτικά», τα οποία κρατούν λιγότερο από 1% αυτού του χρέους απαιτούν σε αντάλλαγμα μια συνολική αποπληρωμή των τίτλων τους, ήτοι ένα ποσό 769 δισ ευρώ. Ο αμερικανός δικαστής Thomas Griesa δικαιώνει τα funds και διατάσσει το κράτος να πληρώσει το ποσό.

2. Τι είναι μια στάση πληρωμών;
Σύμφωνα με την Standards & Poors «επιλεκτική χρεοκοπία» σημαίνει ότι ο δανειζόμενος δεν μπορεί να τιμήσει ένα μέρος των υποχρεώσεών του αλλά συνεχίζει να πληρώνει άλλους τύπους δανείων εγκαίρως. Από σήμερα το πρωί, 30 Ιουλίου, η Αργεντινή είναι σε στάση πληρωμών, αφού το όριο των 30 ημερών πέρασε.
Ο Axel Kicillof, ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, εκτιμά ότι η χώρα δεν είναι σε στάση πληρωμών «δεν είμαστε σε στάση, μια αμφίβολη δικαστική απόφαση δεν μας αφήνει να πληρώσουμε τους δανειστές όπως το κάναμε πάντοτε» δήλωσε.

3. Τι είναι τα funds αρπακτικά

Πρόκειται για funds τα οποία ειδικεύονται στην αγορά χρεών σε χαμηλή τιμή. Στόχος τους είναι να εξασφαλίζουν κέρδη από αυτή την αγορά, συνήθως με τη βοήθεια δικαστικών αποφάσεων. Στην περίπτωση της Αργεντινής δύο είναι τα funds που ευθύνονται για το πρόβλημα, το NML Capital και το Aurelius.
Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής δήλωσε ότι αυτά τα funds «προσπάθησαν να μας επιβάλλουν κάτι παράνομο» και πρόσθεσε «τα χρήματα τα έχουμε».

4. Ποιός είναι ο κίνδυνος για την οικονομία της Αργεντινής
Σύμφωνα με τους αναλυτές, μια από τις πρώτες συνέπειες της στάσης πληρωμών είναι να απομακρύνει για μεγάλο διάστημα την Αργεντινή από τις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίων, από τις οποίες είναι αποκλεισμένη, μετά την πτώχευση του 2001.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η χώρα μπορεί να αποπληρώσει. Η Κριστίν Λαγκάρντ προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τις εντυπώσεις από την χρεοκοπία της Αργεντινής λέγοντας: «Δεν πιστεύω ότι θα έχει μεγάλες συνέπειες έξω από τη χώρα».

5. Τι θα γίνει τώρα

Μια λύση θα μπορούσε να έρθει από τις ιδιωτικές τράπεζες, που μπορεί να αγοράσουν τα ομόλογα από τα funds και στη συνέχεια να κάνουν εκείνες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Aυτή η λύση ακούστηκε έντονα τις τελευταίες ώρες των διαπραγματεύσεων, ωστόσο, ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών δεν την επιβεβαίωσε. «Και εγώ από τα ΜΜΕ την άκουσα» είπε, κρατώντας αποστάσεις. Μπορεί όμως και να ενεργοποιηθεί. Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών δεν έκλεισε τελείως την πόρτα της διαπραγμάτευσης.

Μια άλλη διέξοδος για την κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι η στάση πληρωμών μόνο απέναντι στα ομόλογα που λήγουν το 2014, με τους κατόχους τους να δεχθούν να πληρωθούν το 2015. Σε αυτή την περίπτωση δεν ενεργοποιείται η ρήτρα RUFO, αφού λήγει στα τέλη του 2014.

Ο οικονομολόγος Εδουάρδο Λέβι (καθηγητής στα πανεπιστήμια του Μπουένος Αϊρες και του Χάρβαρντ) εκτιμά ότι το ΑΕΠ σε αυτή την περίπτωση θα μειωθεί κατά 1,5% το 2014, αλλά η οικονομία θα ανακάμψει το 2015.

«Για έξι μήνες, θα σημειωθεί έλλειψη δολαρίων, θα ανεβούν τα επιτόκια και θα αυξηθεί η ανεργία», προβλέπει. Αν όμως η στάση πληρωμών επεκταθεί στο σύνολο των ομολόγων, η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει φέτος το 2% και θα συνεχιστεί και το 2015» σημειώνει.
http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου