Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Νέο Δεξιό Κόμμα: Στόχος η αλλαγή ή η υπέρβαση της ΝΔ;

Δεν θα είναι απίθανο αν μέσα στο καλοκαίρι η Βουλή αποκτήσει μία ακόμα Κοινοβουλευτική Ομάδα, ή έστω ένα σχήμα με προοπτική Κ.Ο. που θα κινείται στο χώρο της πατριωτικής Δεξιάς. Έχουν αυξηθεί οι φωνές που μιλούν για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κόμματος, που άλλοι το τοποθετούν στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και άλλοι στά αριστερά της - σημασία έχει ότι αρκετοί βλέπουν τη λειτουργικότητα ενός νέου σχήματος στο χώρο της Δεξιάς που θα συμβάλει σε μια ευρύτερη κινητικότητα.

Οι κύκλοι αυτοί θεωρουν ότι η ΝΔ έχει περιέλθει σε κατάσταση κυβερνητισμού ανάλογη με αυτήν του ΠΑΣΟΚ, αν και δεν κυβερνά συνεχώς τόσα χρόνια, όσα κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ. Να θυμηθούμε
ότι το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην εξουσία τον Οκτώβριο του 1993 όταν ο Α.Γ.Παπανδρέου σημείωσε την τελευταία του επικράτηση επί του Κων. Μητσοτάκη και της συντηρητικής παράταξης, και, έμεινε σε αυτήν συνεχώς μέχρι και τις 7 Μαρτίου του 2004 όταν η ΝΔ του Κων. Καραμανλή νίκησε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου που μόλις το είχε «παραλάβει» απο τον Κων. Σημίτη.
Ο τελευταίος είχε κερδίσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις (1996 και 2000) που σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ (με τον όποιο πολιτικό μεταμορφισμό υπέστη επι Κ. Σημίτη)κυβερνούσε συνεχώς σχεδόν έντεκα χρόνια! Στόχος της κινητικότητας που θεωρείται (απ΄όσους κινούνται στην κατεύθυνση δημιουργίας νέου κόμματος) ως «προϋπόθεση για την αναγέννηση της πατριωτικής Δεξιάς» είναι αφενός να αποφύγει «η παράταξη» την καταβύθιση που υπέστη το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012 και αφετέρου να μην πολυδιαλυθεί «ο χώρος» προς όφελος της ακροδεξιάς.
Στην κίνηση μετέχουν πρώην βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων όπως ο Β. Καπερνάρος και ο Γ. Νταβρής, στοιχείο που θα κατατίθεται ως σημαντική ένδειξη ότι οι ΑΝ.ΕΛΛ. δεν μπορούν πια να παίξουν αυτό το ρόλο. Θα πρέπει σύμφωνα με μια ερμηνεία, πρώτα να ζυμωθεί στην κοινωνία ότι οι ΑΝ.ΕΛΛ. δεν θεωρούνται κανονικό δεξιό κόμμα που μπορεί να εκφράσει τη νέα Δεξιά, μια και πολλοί θεωρούσαν ότι αυτό το κομμάτι της «αυθεντικής πατριωτικής δεξιάς» μπορούσε (ή είχε στόχο) να το εκφράσει το κόμμα που ίδρυσε ο Πάνος Καμμένος.
Η επιδιωκόμενη πολυσυλλεκτικότητα, η συνεργασία με το Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά, η συμπόρευση σε μια σειρά ζητημάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ, απομάκρυνε στελέχη και ψηφοφόρους που είχαν επενδύσει σε αυτή την προοπτική της νέας πατριωτικής δεξιάς. Ήταν εύλογη εξέλιξη ότι όσοι έφυγαν απο τους ΑΝ.ΕΛΛ. θα αναζητούσαν αλλού πολιτική έκφραση, είτε προσχωρώντας σε ήδη υπάρχον κομματικό σχήμα είτε ιδρύοντας άλλο.
Η κινητικότητα όμως και το σχετικό εδιαφέρον δεν εντοπίζεται μόνο σε πρώην βουλευτές και στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αλλά και στους κόλπους του ΛΑ.Ο.Σ., και της ίδιας της ΝΔ στελέχη και βουλευτές της οποίας αναρωτιούνται πόσο θα διαρκέσει η πολιτική τους επιβίωση μέσω διατήρησης του κόμματος στην κυβέρνηση στο βαθμό που βλέπουν ότι αυτή δεν φαίνεται να έχει μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Στο όλο θέμα φαίμεται ότι μετέχει και ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και στενός φίλος και συνεργάτης του πρωθυπουργού Τάκης Μπαλτάκος, που δεν βλέπει καθόλου παράξενη τη συνεργασία ΝΔ, Χρυσής Aυγής και Ανεξαρτήτων Ελλήνων, συνεργασία που αν γίνει «θα κυβερνάμε 50 χρόνια» όπως είxε πει σε συνέντευξη του (13 Απριλίου 2014) στη Real News.
Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις θα έχει η τύχη της Χρυσής Αυγής μέσω της πορείας των δικαστικών εκκρεμοτήτων της, αν και μέχρι τώρα οι δικαστικές υποθέσεις της εκλαμβάνονται απο σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης ως πολιτικές διώξεις, κάτι που όπως φάνηκε στις ευρωεκλογές την ενίσχυσε εκλογικά, στέλνοντάς την στο 9,4%. Αρκετοί απο τους μετέχοντες στις σχετικές πρωτοβουλίες θα ήθελαν τη συμμετοχή στο νέο σχήμα και του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας, πολιτικού κόμματος που ιδρύθηκε και στελεχώθηκε κυρίως απο στρατιωτικούς, χωρίς να ταυτίζεται με την ακροδεξιά. Επίσης, στη λογική των... συνιστωσών που όμως δεν συμφωνούν όλοι, διερευνάται η πιθανότητα συνύπαρξης ομοειδών πολιτικών δυνάμεων που πήραν μέρος στις πρόσφατες ευρωεκλογές (αλλά ορισμένες δυνάμεις απο αυτές και στις εκλογές του 2012) σε ένα σχήμα ομπρέλλα που όμως «δεν θα πρέπει να θυμίζει κάτι παλιό ή απλώς επανένωση τύπου ΠΑΣΟΚ-Ελιά». Όλα αυτά βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο.
Ο κίνδυνος ματαίωσης ή υπόνόμευσης των σχεδίων εντοπίζεται στην ισχυρή πιθανότητα να πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο (ή μέχρι το τέλος του χρόνου) οπότε ο χρόνος υλοποίησης είναι ελάχιστος.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου