Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Νέα επέμβαση των ΜΑΤ εναντίον των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ


Νέα επέμβαση πραγματοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να απομακρύνουν τις καθαρίστριες από το υπουργείο Οικονομικών. Μία εκ των γυναικών χρειάστηκε να δεχτεί τις πρώτες βοήθειες καθώς τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επέμβασης στόχος της οποίας ήταν η διεξαγωγή της τελετής παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου.
«Μας τσάκισαν για να μη δει ο νέος υπουργός τις διαμαρτυρίες μας» κατήγγειλε στο Κόκκινο η καθαρίστρια Ευαγγελία Αλεξάκη και συμπλήρωσε ότι, «αυτή είναι η παραλαβή της νέας κυβέρνησης». Σημειώνεται ότι οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους και καλούν σε συμπαράσταση.

Υπενθυμίζεται ότι οι καθαρίστριες είχαν αρχικά συγκεντρωθεί στον Άρειο Πάγο από όπου και αποχώρησαν μόλις ολοκληρώθηκε η συζήτηση της αίτησης του υπουργείου Οικονομικών για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης επαναπρόσληψής τους. Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται την Πέμπτη. Κατόπιν καθαρίστριες επέστρεψαν στο υπουργείο Οικονομικών στην Καραγεώργη Σερβίας, όπου συνέχισαν την καθιστική τους διαμαρτυρία.

Στον Άρειο Πάγο προσέφυγε το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας την ακύρωση της πρωτόδικης απόφασης, του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, για επιστροφή των καθαριστριών στην εργασία τους. Σε περίπτωση που οι καθαρίστριες δικαιωθούν από το ανώτατο δικαστήριο τότε θα πρέπει να επαναπροσληφθούν άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών, που παρέκαμψε την απόφαση του Πρωτοδικείου, έχει ήδη ανακοινώσει την παράταση της διαθεσιμότητας, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πλήρωσης των κενών θέσεων στο δημόσιο για τις οποίες έχουν ήδη γίνει αιτήσεις συμμετοχής.

Υπενθυμίζεται πως το Πρωτοδικείο έχει δικαιώσει τις καθαρίστριες διατάσσοντας την επαναπρόσληψή τους. Όπως επισημαίνεται στην απόφασή του, η διαθεσιμότητα των καθαριστριών αντίκειται στο Δημόσιο συμφέρον και τονίζει πως «ήταν προδήλως ασύμφορη να εξυπηρετήσει τον σκοπό του νόμου». Αναφέρει επίσης πως η διαδικασία που εφαρμόστηκε στις συγκεκριμένες εργαζόμενες του Υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά ισοδυναμεί με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας τους.

Στις 23 Μαΐου ο Άρειος Πάγος απέρριψε αίτηση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία ζητούσε να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, που ουσιαστικά θα πάγωνε αμέσως την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης.






Κατά τη συζήτηση στον Άρειο Πάγο, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε πως η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε από αναρμόδιο δικαστήριο καθώς το ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων. Επιπλέον ανέφερε πως η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών έγινε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που υπαγορεύει τον περιορισμό των υπηρετούντων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπαλλήλων.

«Σκοπός αυτού του μέτρου, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει η χώρα», προσέθεσαν οι εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ.

Ακόμη υποστήριξαν ότι από την υπόθεση των καθαριστριών το Δημόσιο επιβαρύνεται με 209.000 ευρώ το μήνα. Ωστόσο το υπουργείο δεν διευκρίνισε από που προέρχεται η εν λόγω επιβάρυνση και επιπλέον ανέφερε ότι σε περίπτωση που οι καθαρίστριες επανέλθουν στην εργασία τους τότε το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί και με τους μισθούς τους και τις αποδοχές των συνεργείων καθαριότητας που έχουν υπογράψει ήδη σχετική σύμβαση.

Οι δύο δικηγόροι των καθαριστριών επισήμαναν ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας έχει ήδη παραταθεί για τρεις μήνες, ενώ οι καθαρίστριες απολύθηκαν χωρίς να λάβουν αποζημίωση. Παράλληλα, χαρακτήρισαν απαράδεκτη την αίτηση αναίρεσης του ΥΠΟΙΚ, καθώς το δικονομικό αυτό μέτρο επιτρέπεται μόνο κατά οριστικών αποφάσεων. Τέλος, τόνισαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης του Δημοσίου από την επανατοποθέτηση των καθαριστριών, όπως υποστηρίζει το υπουργείο.

Τη συμπαράστασή τους στις απολυμένες καθαρίστριες εξέφρασαν οι εφοριακοί, που το πρωί της Τρίτης πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας, καταγγέλλοντας την ηγεσία του υπουργείου διότι παρά το γεγονός ότι οι απολύσεις των καθαριστριών κρίθηκαν παράνομες από τη δικαιοσύνη και διατάχθηκε η άμεση επαναπρόσληψή τους, το υπουργείο κωφεύει και παραβιάζει τη δικαστική απόφαση.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου