Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Αυτοί Σχέδιο Ζ. Εμείς;


Θέμης Τζήμας
Οι αποκαλύψεις των FT σχετικά με το βράδυ των Καννών αλλά και με την ύπαρξη σχεδίου Z περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη προφανώς δε γίνονται τυχαία στη συγκεκριμένη συγκυρία. Στοχεύουν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο ώστε να συρθεί στην ανοχή προς τη συγκυβέρνηση υπό το φόβο της αποσταθεροποίησης.

Ωστόσο αποδεικνύουν κάποια σημαντικά πράγματα: ότι όλες οι χώρες, όλοι οι διεθνείς φορείς διαθέτουν εναλλακτικά σχέδια όχι μόνο ως προς την Ελλάδα αλλά συνολικά σε ό,τι αφορά τη δομή και την ύπαρξη της ευρωζώνης, πράγμα αφενός απολύτως φυσιολογικό και αφετέρου απολύτως απαραίτητο για όσους συμμετέχουν και θα
εξακολουθήσουν να συμμετέχουν σε δύσκολες και απαιτητικές διαπραγματεύσεις.
Και όπως συμβαίνει σε κάθε μάχη και σε κάθε διαπραγμάτευση ο χαμένος είναι σίγουρα αυτός που δε διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο όταν όλοι οι συνομιλητές του το έχουν έτοιμο. Όχι μόνο γιατί αποδεικνύεται πολιτικά ρηχός ασχέτως των προθέσεών του αλλά επιπλέον γιατί αυτής της χώρας ο λαος θα πανικοβληθεί και θα τρομοκρατηθεί.
Δεύτερον, αυτά που προέβλεπε το περιβόητο Σχέδιο Ζ δεν είναι σε μεγάλο βαθμό και πολύ διαφορετικά από όσα έλαβαν χώρα στην Κύπρο μέσα στην ευρωζώνη- έλεγχος κίνησης κεφαλαίων, κλειστά ATMs και ανώτατο όριο αναλήψεων κλπ. Το τόσο “τρομακτικό” σενάριο της εξόδου από την ευρωζώνη μπορεί κάλλιστα να επαναλαμβάνεται, ίσως μάλιστα και με ακόμα πιο έντονο τρόπο εντός ευρωζώνης.
Τρίτον, το μείζον ζήτημα στη συζήτηση γύρω από το ευρώ και σε αντίθεση με τον παρελκυστικό και μανιχαϊστικό τρόπο που αυτή διεξάγεται στην Ελλάδα δεν είναι το τεχνικό κομμάτι της αλλαγής νομίσματος, που κι αυτό είναι σοβαρό αλλά αν η έξοδος από το νομισματικό σύστημα και τους κανόνες στους οποίους αυτό βασίζεται θα ενταχθεί σε πλαίσιο περαιτέρω φτωχοποίησης του λαού ή εξόδου από την κρίση του.
Και το τελευταίο και σημαντικότερο: οι απανωτές αποκαλύψεις των FT μπορεί είτε να σύρουν το λαό στην τρομοκράτησή του και σε συντηρητικές επιλογές, είτε να αποτελέσουν από σήμερα κιόλας το σημείο- τομή για την επίτευξη μιας νέας λαϊκής και προοδευτικής ενότητας στη βάση δύο σημείων και παρά τις όποιες διαφορές των πολιτικών δυνάμεων: πρώτον, ότι η όποια αριστερή ή προοδευτική κυβέρνηση, στις νέες “Κάννες” που θα έλθουν μετά βεβαιότητας όταν τεθεί ζήτημα εξόδου από τα μνημόνια θα απαντήσει όχι στον εκβιασμό.
Δεύτερον, στην κοινή απόφαση ότι προκειμένου να μπορεί να απαντήσει το όχι η ελληνική κυβέρνηση και προκειμένου να μην ταπεινωθεί όπως η κυβέρνηση Παπανδρέου, αν αυτοί έχουν Σχέδιο Ζ, εμείς μπορούμε να έχουμε και θα έχουμε Σχέδιο Β, που θα προβλέπει τί θα πράξουμε ως λαός βγαίνοντας από την ευρωζώνη, με τρόπο που να ευνοεί τα δικά μας συμφέροντα.
Εν τέλει το θέμα είναι: Σχέδιο Β εξόδου του λαού από την κρίση του, ενάντια στο δικό τους Σχέδιο Ζ. Αλλιώς δεν υπάρχει ούτε διαπραγμάτευση, ούτε αποφασιστικότητα του λαού, παρά μόνο ηττοπάθεια. Η υπευθυνότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων κρίνεται το επόμενο διάστημα.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου