Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Οδηγούμαστε σε μια νέα «φούσκα»;

Οι αγορές επέστρεψαν στις πρακτικές του 2006 και του 2007, όπου εμφανίζονται κάτι παραπάνω από πρόθυμες να δανείσουν ακόμα και τους πιο επισφαλείς δανειολήπτες και μάλιστα με χαμηλά επιτόκια.
Ο νέος «πυρετός» των junk bonds αλλά και για πολλούς, το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αποτελούν τις ενδείξεις μιας νέας φούσκας που ναι μεν γιγαντώνεται, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, δεν έχει φτάσει ακόμα στο να σκάσει.

Για φούσκα μίλησε στην εκπομπή της Mario Bartiromo στο Fox Business Network ο Nouriel Roubini, ο οικονομολόγος που έγινε γνωστός για τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του (για αυτό και κέρδισε το προσωνύμιο Dr Doom), αλλά το τελευταίο διάστημα εμφανιζόταν κάπως πιο αισιόδοξος.
Ακόμα και όταν η Fed προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου από τα σημερινά, σχεδόν μηδενικά επίπεδα, αυτά θα παραμείνουν χαμηλά, τονίζει ο Roubini. Αυτή η αργή διαδικασία της ομαλοποίησης του κόστους χρήματος θα διατηρήσει τις κάνουλες του δανεισμού ανοικτές, στηρίζοντας την αμερικανική οικονομία, αλλά θα δώσει συνέχεια και στις ριψοκίνδυνες πρακτικές στον τομέα των πιστώσεων που ήδη έχουν αρχίσει να κάνει ξανά την εμφάνισή τους.
Ο Roubini διαπιστώνει πως ήδη έχουν επιστρέψει βασικά χαρακτηριστικά που είδαμε στις αγορές πριν από το χρηματοοικονομικό κραχ του 2007: Πολλές εκδόσεις χαμηλής ποιότητας ομολόγων και ομόλογα που δίνουν ελάχιστη προστασία στους ομολογιούχους. «Όλα τα ριψοκίνδυνα πράγματα που συνέβαιναν το 2006 και το 2007 επιστρέφουν στα ίδια επίπεδα, εάν όχι σε υψηλότερα. Επομένως, βρισκόμαστε στην αρχή μιας πιστωτικής φούσκας, αλλά μόνο στην αρχή της».
Πότε θα φτάσει αυτή η φούσκα σε επικίνδυνα επίπεδα; Σύμφωνα με τον Dr Doom, απέχουμε ακόμα ένα ή δύο χρόνια.
Πάντως ήδη, ο «γκουρού» των junk bonds, Martin Fridson, αναφέρει ότι η αγορά είναι εξαιρετικά υπερτιμημένη.
Αλλά και ο στρατηγικός αναλυτής ομολόγων της Citigroup Matt King παρομοιάζει την αγορά πιστώσεων με ένα λαστιχάκι, το οποίο μπορεί να μακραίνει σε μήκος όσο κάποιος το τραβά, αλλά στο τέλος, θα επιστρέψει βίαια στις αρχικές του διαστάσεις. Η επαναφορά της αγοράς σε κανονικές συνθήκες θα είναι προβληματική, τονίζει ο αναλυτής, αλλά εκτιμά πως αυτό δεν θα γίνει άμεσα, αφού οι εισροές κεφαλαίων αναμένεται να συνεχιστούν για κάποιο διάστημα.
http://www.axiaplus.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου