Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Παρουσιάστηκαν οι πέντε προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για αλλαγή του πολιτικού συστήματος

Τις πέντε προτάσεις της προκειμένου να επέλθει αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος παρουσίασε η ΔΗΜΑΡ. Την παρουσίαση έκαναν ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, μαζί με τους Αντώνη Μανιτάκη και Νίκο Τσούκαλη.

Τις πέντε προτάσεις της προκειμένου να επέλθει αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος παρουσίασε η ΔΗΜΑΡ. Την παρουσίαση έκαναν ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, μαζί με τους Αντώνη Μανιτάκη και Νίκο Τσούκαλη.
Όπως διευκρινίστηκε από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, για την εφαρμογή αυτών των προτάσεων δεν είναι αναγκαία μία συνταγματική αναθεώρηση, αλλά νομοθετική πρωτοβουλία στη σημερινή Βουλή, ενώ υπενθυμίστηκε ότι η ΔΗΜΑΡ έχει καταθέσει εδώ και επτά μήνες - και ακόμη εκκρεμεί η συζήτηση - πρόταση νόμου για το λεγόμενο πολιτικό χρήμα και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.
Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ αφορούν:

  • τη διαφάνεια και τον έλεγχο της χρηματοδότησης των κομμάτων,
  • την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών,
  • την αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών και την κατάτμηση των μεγάλων,
  • το ασυμβίβαστο της ιδιότητας υπουργού και βουλευτή και
  • τη μείωση του αριθμού των βουλευτών έως τους 200 όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, «όσοι μιλούν για συνταγματική αναθεώρηση τώρα έχουν προσχωρήσει στον λεγόμενο ‘συνταγματικό λαϊκισμό’, επειδή δεν μπορεί το ζήτημα αυτό να εμπλέκεται στον προεκλογικό αγώνα». Τόνισε, δε, πως οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ απευθύνονται σε όλα τα κόμματα και κάλεσε σε διάλογο.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής και πρώην υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος δεν αντιμετωπίζεται με Συνταγματική Αναθεώρηση και πως χρειάζονται ευρείες πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες.
Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε αντιρρήσεις για την προτεινόμενη από αρκετούς παράγοντες απ’ ευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό γιατί, όπως επισήμανε, αυτό θα σημαίνει μεταβολή του πολιτεύματος, ενώ ο κ. Μανιτάκης συμπλήρωσε ότι εκτός ορισμένων ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων, μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συγκυβερνήτη.
Επιπλέον, τόσο ο κ. Κουβέλης όσο και ο κ. Μανιτάκης απέρριψαν την ιδέα για συγκρότηση Γερουσίας, τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι να μεταφερθούν από το πρωθυπουργικό μοντέλο αρμοδιότητες στη Βουλή, η οποία, εκτός της νομοθετικής, να έχει και ελεγκτική δικαιοδοσία.
http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου