Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μ.Μπόλαρη - Όταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατεβάζουν ρολά, δεν μπορεί η διοίκηση της περιφέρειας να σφυρίζει αδιάφορα‏


Τα λουκέτα, η έλλειψη ρευστότητας και ο  οικονομικός μαρασμός των μικρομεσαίων  επιχειρήσεων, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την συζήτηση, μεταξύ του υποψηφίου  περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας κ. Μάρκου Μπόλαρη και του  πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλου.   
 Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, ανέφερε πως  ο αριθμός των μελών του επιμελητηρίου από 24.000 μειώθηκε σε 16.000, ενώ στις εναπομείναντες ανοιχτές βιοτεχνίες, περισσότεροι  από 8.000 επιχειρηματίες αδυνατούν να πληρώσουν την συνδρομή τους στο επιμελητήριο. 
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνέργεια μεταξύ περιφέρειας και επιμελητηρίων « Πρέπει να βοηθήσουμε τον αγώνα που κάνει η μικρομεσαία επιχείρηση.  Μπορούμε να στηρίξουμε την προσπάθεια τους, βάζοντας στόχο τον ευρωπαϊκό ορίζοντα που δίνει η περιφέρεια , πράγμα το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει . Προοπτικές υπάρχουν, αρκεί ν' ασχοληθεί κάποιος και όχι να δηλώνει αναρμόδιος σε όλα. Ενώ οι περιφέρειες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών   διεκδίκησαν και πήραν  επιπλέον κονδύλια , η  διοίκηση της δικής μας περιφέρειας,
έδειξε ότι αυτή η πολιτική δεν την αφορά. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι ποτέ κανείς από την  σημερινή διοίκηση  δεν κατέθεσε ποτέ φάκελο και αίτημα στην επιτροπή Ευρωπαϊκών Περιφερειών.» 
 Ο κ. Μπόλαρης επεσήμανε πως  «Στην Ελλάδα της κρίσης , η διοίκηση της περιφέρειας της Μακεδονίας, έδειξε πως έχει προτεραιότητα την λεζάντα και τις εμφανίσεις σε εκδηλώσεις. 'Όταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατεβάζουν ρολά δεν μπορεί η διοίκηση της περιφέρειας να σφυρίζει αδιάφορα. Το 2013, η  διοίκηση του κ. Τζιτζικώστα, στην εκταμίευση των κονδυλίων της περιφέρειας είχε απορροφητικότητα μόλις 17, 3% . Δηλαδή, από τα 50 περίπου εκατομμύρια Ευρώ του ταμείου της, εκταμιευτήκαν μόνο 8 εκατομμύρια. Αυτό δείχνει το μέγεθος της αναποτελεσματικότητας , της αδυναμίας και της αδιαφορίας της περιφέρειας .Λένε πως έκαναν εκταμίευση του ΕΣΠΑ , ενώ αυτή είναι μια δουλειά που την είχε προχωρήσει η πρώην κρατική περιφέρεια. Ο κ. Τζιτζικώστας, χωρίς να έχει να επιδείξει κανένα έργο πάνω σ’ αυτόν τον τομέα, κρύβεται πίσω από την δουλειά  που είχε καταβάλει η διαχειριστική αρχή.» 
Ο  επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής κίνησης "συμμετέχω" και ο πρόεδρος του Β.Ε.Θ. συζήτησαν και για την πολιτική απαξίωσης των επιμελητηρίων την οποία επέβαλε η κυβέρνηση.
«Τα επιμελητήρια είναι η φωνή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Θέλουν να χτυπήσουν τα επιμελητήρια γιατί θέλουν να μην έχει φωνή η μικρομεσαία επιχείρηση. Η πρόσφατη τροπολογία  που ψηφίστηκε στη βουλή, είναι η κορύφωση μιας πολιτικής υπέρ των ολιγοπωλίων. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα σχέδιο σε εξέλιξη, το οποίο επιχειρεί  να θέσει την χώρα κάτω από ολιγοπωλιακό έλεγχο» υπογράμμισε ο κ. Μπόλαρης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου