Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.


Η Συλβάνα Ράπτη στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» με τους Μ. Αναγνωστάκη και Ι. Χασαπόπουλο. (απομαγνητοφωνημένο κείμενο).

Για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας. Οι πρόσφατες εξελίξεις, το πρωτογενές πλεόνασμα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η έκδοση του πρώτου κρατικού ομολόγου μετά την κρίση, είναι το πλαίσιο για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, που ζωτικό τμήμα της είναι οι μικρομεσαίοι. Την προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων αυτών, την έχουμε ξεκινήσει από τις Βρυξέλλες, γιατί ένας νόμος ο οποίος παράγεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα έρθει μετά από ένα έως δύο χρόνια στη χώρα μας, θα μπει μέσα στην μικρομεσαία επιχείρηση και τότε θα είναι πια αργά να γίνουν αλλαγές. Αυτήν την έννοια έχει η εργασία που κάνουμε εκεί και όλες οι επισκέψεις που γίνονται από τους εδώ κοινωνικούς εταίρους και την κυβέρνηση. Η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι πάρα πολύ βασική και για αυτό πρέπει να αγωνιστούμε όλοι. Γιατί αυτό με τη σειρά του θα μας οδηγήσει σε θέσεις εργασίας, σε προσλήψεις και κυρίως σε διατήρηση θέσεων εργασίας.

Στο θέμα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής τώρα: Δε διαφωνώ, άλλωστε το είπαμε εμείς πρώτοι, ότι η Ελλάδα ήταν δυστυχώς το «θερμό εργαστήριο» του πειραματισμού συντηρητικών επιλογών. Τώρα, με τις πολύ σκληρές θυσίες που υπέστησαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες αρχίζουμε πολύ σιγά, και το υπερτονίζω αυτό, να πηγαίνουμε προς την έξοδο από την κρίση και σε μία καλύτερη κατάσταση στο μέλλον. Επειδή τα πρώτα βήματα είναι πολύ σημαντικά, απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή. Δε χρειάζεται ούτε να πανηγυρίζουμε ούτε να λέμε ότι βγήκαμε στις αγορές και άρα όλα τελείωσαν. Τίποτα δεν τελείωσε, τώρα αρχίζουν όλα.

Σχετικά με τον ΟΟΣΑ που λέει ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγαλύτερη φορολόγηση στην οικογένεια.

Είναι από τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αλλά έχει σημασία να δούμε το συνολικό πλαίσιο. Το μνημόνιο, όπως ξέρουμε όλοι, είναι οι όροι της δανειακής σύμβασης. Δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη δανειακή σύμβαση. Άρα είναι καλό να ξεκαθαρίζουμε ότι η ξορκισμένη λέξη «μνημόνιο», δεν μπορεί να χρησιμοποιείται παντού και να βαφτίζουμε τα πάντα με αυτήν τη λέξη, ώστε να δίνουμε μια κακή διάσταση. Σαφώς θα υπάρχουν δύσκολα μέτρα πολιτικής, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από το μνημόνιο. Ξέρουμε όλοι ότι πρέπει να συνεχίσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές ,να αποδώσουν, δηλαδή να επιφέρουν ανάπτυξη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την υπερφορολόγηση του ελληνικού νοικοκυριού. Πρέπει λοιπόν να είμαστε συνεπείς και να λέμε αλήθειες, όχι να «χαϊδεύουμε αυτιά».
Συλβάνα Ράπτη (www.raptisylvana.gr@gmail.com)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου