Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Σαμαράς: «Δεν θέλουμε νέο πακέτο βοήθειας»


Η συνέντευξη του πρωθυπουργού θα δημοσιευτεί αύριο αλλά η εφημερίδα προδημοσίευσε ένα απόσπασμα στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τους αριθμούς της ΕΚΤ, κατά τους οποίους οι Έλληνες κατά μέσο όρο είναι πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς απαντά ότι «η έρευνα δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης. Σε έξι χρόνια ύφεσης, το βιοτικό επίπεδο μειώθηκε κατά 40%, η ανεργία βρίσκεται στο 27%. Οι Έλληνες σίγουρα δεν είναι κατά μέσο όρο πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς!».
Ερωτηθείς για τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να ετοιμάσει ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα σημειώνει κατηγορηματικά ότι «δεν χρειαζόμαστε κανένα καινούργιο, τρίτο πακέτο βοήθειας! Κατά τα άλλα δεν έχω και καμία πληροφόρηση για το ότι
ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πράγματι προετοιμάζει ένα τρίτο πακέτο. Πετυχαίνουμε στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας τους στόχους – και λειτουργεί». Προσθέτει ότι «φυσικά και σε αυτό το πρόγραμμα υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Είμαστε σε συζητήσεις με τους εταίρους μας για το πώς θα αντικατασταθούν. Αλλά αυτό είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Υπάρχει επίσης η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι σε περίπτωση που φτάσουμε στους στόχους μας, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, θα μπορούμε να υπολογίζουμε σε ελάφρυνση του χρέους μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και χαμηλότερων τόκων. Αλλά όλα αυτά είναι δυνατότητες που έχουν προβλεφθεί στο τρέχον πρόγραμμα».
Ακόμη, ο πρωθυπουργός απορρίπτει τις αιτιάσεις περί καθυστέρησης των μεταρρυθμίσεων. «Μόνο μέσα στο 2013 εφαρμόσαμε το μεγαλύτερο τμήμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αντιστοιχεί στο 76% του στόχου. Με βάση αυτό το ποσοστό δεν βλέπω σοβαρές καθυστερήσεις. Για μένα, ένα είναι σημαντικό. Όταν αρχές της θητείας μου σας έδωσα την πρώτη συνέντευξη, για πολλούς το ποτήρι ήταν μισοάδειο, τώρα είναι μισογεμάτο».
Τέλος, για τους στόχους του για την προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο δηλώνει ότι «πρέπει να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας και να σταθεροποιήσουμε περαιτέρω την νομισματική ένωση ώστε να εμποδίσουμε μελλοντικές κρίσεις. Η προεδρία στην ΕΕ μας δίνει επιπλέον δύναμη για να καταφέρουμε το ελληνικό «come back». Αισθανόμαστε περηφάνια που βρισκόμαστε σε μια τέτοια φάση στην προεδρία της ΕΕ».
http://www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου