Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Μπιλ, έλα στην Ελλάδα!



Ο Μπιλ Γκέιτς, μετά από πολλά χρόνια στο τιμόνι της Microsoft, της εταιρίας που λανσάρισε την έννοια του προσωπικού υπολογιστή, αποχωρεί για να αφοσιωθεί στο φιλανθρωπικό του έργο. Ίσως να καταλαβαίνει πως έχασε τη σπιρτάδα που είχε στο βλέμμα τότε που μας σύστηνε ένα μηχάνημα που έμελλε να πάρει τη θέση της χειραψίας, της αγκαλιάς, του φιλιού, ακόμα και του έρωτα για πολύ κόσμο.
Το facebook γίνεται δέκα ετών και ο ιδρυτής του, νεαρός Μαρκ Ζούκερμπεργκ, βλέπει μία εφηβική τρελή ιδέα να γιγαντώνεται σε επιχείρηση που μπορεί να θρέψει γενιές απογόνων του, ακόμα και αν αποχωρήσει σήμερα από την προεδρία του. Μήπως είναι ο νέος Μπιλ Γκέιτς της καινούργιας χιλιετίας; Πιθανότατα, αρκεί να συνεχίσει να υπάρχει ανταγωνισμός με τους πατέρες τεχνολογικών επιτευγμάτων όπως η Google,
όπως παλιά ανάμεσα στη Microsoft και την Apple με κέρδος, εκτός από αμέτρητα δολάρια και το πρεστίζ του πρωτοπόρου στον τομέα της Τεχνολογίας. Τότε, το θέμα ήταν να έχουν όλοι στο σπίτι τους έναν προσωπικό υπολογιστή που αντικαθιστούσε τη γραφομηχανή, το ταχυδρομείο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση. Από εδώ και πέρα το θέμα είναι να μη μικρύνει τόσο αυτός ο υπολογιστής, που θα μπει στο σώμα του ανθρώπου για να απεγκαταστήσει το λειτουργικό που του έδωσαν καθώς γεννιόταν.
Και κάπου ανάμεσα στα παραπάνω νέα που ταρακουνάνε επιχειρήσεις και ολόκληρους προϋπολογισμούς χωρών, η Ελλάδα άρχισε να ταρακουνιέται από τον παλιό γνωστό της Εγκέλαδο. Και ξαφνικά, σπίτια χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα και οικογένειες έμεναν μετέωρες περιμένοντας έναν τόπο φιλοξενίας. Και ξαφνικά η καρτ ποστάλ με την παραλία του Μύρτου απέκτησε μουσειακή αξία, αφού το φετινό καλοκαίρι η πραγματική εικόνα μπορεί να απέχει από αυτό που περιμένουν να αντικρίσουν οι χρυσοφόρες ορδές από τουρίστες. Και ξαφνικά, πολιτικοί ξύπνησαν χαράματα και έπρεπε να ταξιδέψουν σε ένα νησί που γνωρίζουν μόνο από διάσημες ταβέρνες και καταγάλανα νερά.
Και εντελώς φυσικά το αθάνατο ελληνικό δυσκίνητο κράτος άνοιξε το ένα του μάτι, χαρακτήρισε σεισμόπληκτο ένα νησί που χορεύει στα ρίχτερ εδώ και ημέρες και νομίζει πως επιτέλεσε το καθήκον του. Και κάπως έτσι, ένας πρωθυπουργός που φημολογείται πως με την υπογραφή του και μόνο φέρνει την ανάπτυξη, βρέθηκε σαν ξένος ανάμεσα στους κατοίκους ενός νησιού που ξέρουν πολύ καλά πως με τα ίδια τους τα χέρια θα αναστηλώσουν το βιος τους.
Και κάπως έτσι το κράτος πιάστηκε και πάλι στον ύπνο αφού την ώρα που έβρισκε ρουκέτες σε ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο, η Γη κάτω από τη μύτη του έστελνε και στέλνει ρίχτερ σαν ρουκέτες στην ψυχή ανθρώπων που ζούνε με τον φόβο του αύριο εδώ και 4-5 χρόνια. Και αυτό το κράτος επικηρύσσει με εκατομμύρια ευρώ τρομοκράτες που απέδρασαν από φυλακές με ωράριο εισόδου-εξόδου, χωρίς να δίνει άμεσα χρήματα σε όσους κατάλαβαν πως η ζωή μπορεί να μετρηθεί στα μερικά δευτερόλεπτα που η Γη χορεύει κάτω από τα πόδια τους.
Βρε Μπιλ, όπως αποχωρείς από τη Silicon Valley δεν περνάς από εμάς μήπως έχεις καμιά ιδέα πώς να αλλάξουμε λειτουργικό στην καρδιά αυτού του κράτους; Μία τελευταία χάρη σου ζητάω, και μετά θα σε αφήσω να παίζεις γκολφ, έστω και χωρίς τον Steve που την έκανε χωρίς να σε περιμένει…
http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου