Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Δημοσκόπηση με επίκεντρο την Κεντροαριστερά φανερώνει τις προθέσεις των ψηφοφόρων

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του ερευνητικού ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που αφορά την Κεντροαριστερά

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα γκάλοπ του ερευνητικού ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που αφορά την Κεντροαριστερά και διενεργήθηκε με στόχο να διερευνήσει τη μεταβλητότητα του κομματικού συστήματος και του αιτήματος για τη δημιουργία νέου κόμματος στην Ελλάδα.
Στην ερώτηση αναφορικά με τη προτίμηση ενός νέου κόμματος ή ενός συνασπισμού της Κεντροαριστεράς, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (59,5%) απάντησε πως κάτι τέτοιο είναι από μάλλον απίθανο μέχρι αδύνατο, με το 43,5% εξ αυτών να απαντούν πως μια τέτοια πιθανότητα «Αποκλείεται». «Πιθανή» είναι μια τέτοια προτίμηση για το 22,5% των ερωτηθέντων και το 16% απάντησε πως κάτι τέτοιο είναι Πολύ Πιθανό.

Στο ερώτημα «Σε ποιο χώρο υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη δημιουργίας νέου σχηματισμού;», το 19,5% θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο στον χώρο του Κέντρου, με το 16% να απαντάει την Κεντροαριστερά, ενώ από 9,5% συγκέντρωσαν οι απαντήσεις της Αριστεράς και της Κεντροδεξιάς.
Όπως προκύπτει, από τη δημοσκόπηση, το 37,5% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η καλύτερη εξέλιξη για τον χώρο της κεντροαριστεράς θα ήταν η δημιουργία ενός κόμματος, ενώ μόλις το 22,5% των ερωτηθέντων πιστεύει πως καλύτερη εξέλιξη θα ήταν ο σχηματισμός ενός συνασπισμού από τα υπάρχοντα κόμματα. Ωστόσο, πολύ υψηλό (34,5%) είναι και το ποσοστό εκείνων που δεν πιστεύουν πως κάποια από τις εν λόγω δύο λύσεις θα ωφελούσε.
Τέλος, στο ερώτημα «Ποιοι πρέπει να συμμετέχουν σε ενδεχόμενο συνασπισμό της κεντροαριστεράς», η πλειοψηφία επιθυμεί οπωσδήποτε συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ (63% «ναι» και 16% «ίσως») και των «58» (44% «ναι» και 19% «ίσως»), ενώ πολύ υψηλό είναι το ποσοστό εκείνων που δεν επιθυμούν συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ (56,5%) ή πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ (49,5%).
Ας σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση είναι ποσοτική, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε δείγμα 1.081 ατόμων, με αναλογική αντιπροσώπευση αγροτικών και αστικών περιοχών.
http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου