Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Προσοχή στον Σημίτη


Photo: Panayiotis Tzamaros / Fosphotos.com
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, χαρακτηρίζει ορατό τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Κάνει λάθος ο κ. καθηγητής;
Σε άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής ο κ. Σημίτης υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και αυτό αποτελεί κίνδυνο για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
«Στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία, αλλά και σε άλλες χώρες, ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θεωρεί τη συμπαράσταση προς την Ελλάδα υπερβολική. Ζητούν την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το σενάριο της Ιφιγένειας, η Ελλάδα να θυσιαστεί για να επανέλθει “ούριος άνεμος” στην Ευρωζώνη, παραμένει πιθανό. Ιδίως γιατί το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν πρόκειται να περιορισθεί το 2020 στο 124% του ΑΕΠ, όπως είναι ο στόχος».


Είτε συμφωνείς με την πολιτική που άσκησε ως πρωθυπουργός ο κ. Κώστας Σημίτης είτε έχεις να του προσάψεις χίλια δυο -ακόμα κι αν θεωρήσεις ότι βρίσκεται ανάμεσα στους υπευθύνους για το ότι φτάσαμε μέχρι εδώ, ως χώρα, σήμερα- δεν μπορείς να παραγνωρίσεις την ορθότητα της κρίσης του. Ίσως, όσο και να σε πονάει αυτό, μπορείς και να συμφωνήσεις μαζί του στα όσα καταγράφει – και σε αυτό το κείμενο. Άλλωστε, δεν αναφέρει κάτι το οποίο είναι ψέματα ή να μπορεί να χαρακτηριστεί ως παράλογο. Γράφει στο Βήμα ο Σημίτης: «Η Ένωση έχει χρηματοδοτήσει με διάφορους τρόπους την Ελλάδα ως και τις αρχές του 2013. Το ύψος των πόρων και εγγυήσεων που διατέθηκαν φτάνει τα 340 δισ. περίπου. Είναι μια πρωτόγνωρη σε παγκόσμιο επίπεδο χρηματοδότηση».
Μπορείς να πεις «μα, τι λέει αυτός;», αντικειμενικά σκεπτόμενος και κρίνοντας δίχως να εμμένεις στο κυβερνητικό του έργο, με το οποίο -είπαμε- διαφωνείς κάθετα; Μπορείς να δώσεις όποια απάντηση θέλεις, μπορείς και να θεωρήσεις ότι οι εν λόγω απόψεις έχουν γραφτεί προκειμένου ο ίδιος «να επανέλθει στα πολιτικά πράγματα» ή ότι «είναι ένας ακόμα τρόπος του για να τονίσει την ανεπάρκεια αυτής της κυβέρνησης, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη».
Η αλήθεια είναι ότι επί πρωθυπουργίας του είχε ενστερνιστεί και ισχυριστεί κάποια παράλογα πράγματα, τα οποία ακόμα θυμόμαστε. Ουδείς, όμως, μπορεί να παραγνωρίσει ότι, εν μέρει, κουβαλούσε ανέκαθεν μια διορατικότητα σε αρκετά θέματα. Θεωρώ ότι οι απόψεις του -ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται και χωρίς να υπεραναλύσουμε το για ποιον λόγο επέλεξε ο ίδιος τη συγκεκριμένη στιγμή να τις δημοσιοποιήσει- μόνο προβληματισμό μπορούν να γεννήσουν. Ο Σημίτης, σε τελική ανάλυση, εκφράζει την ίδια γνώμη που έχουμε πολλοί επί αυτού του θέματος: ότι -παρά τις σχετικές σλόγκαν ατάκες- «δεν υπάρχει ανάπτυξη, ότι δε θα μας σώσει το πρωτογενές πλεόνασμα, ότι τα δύσκολα για τη χώρα δεν πέρασαν και ότι, τελικά, είναι πιθανό να μας αποβάλλουν από την Ευρωζώνη».
Οι Σαμαράς, Βενιζέλος, Στουρνάρας, λοιπόν, δεν πρέπει απλώς να διαβάσουν τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά πρέπει να τους δώσουν τη δέουσα προσοχή - ξεχνώντας ποιος τα είπε και το κατά πόσο τον εκτιμούν. Αλλά δεν θα το κάνουν, όμως. Εσύ; Συμφωνείς με τα όσα είπε ο Σημίτης;
http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου